New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE

KAKO SE ZAŠTITITI OD INSEKATA

kako se zastititi od kukaca1

Lijepo vrijeme je idealno za boravak u prirodi, ali s time se slažu i insekti koji nam uživanje u zelenilu mogu itekako pokvariti.
Najdosadniji su mušice i komarci, a ose, pčele i krpelji mogu biti opasni. Pa, kako ih se riješiti?

  • Ne ubijajte insekte
Ako se u vašoj blizini nađu pčela, osa ili stršljen, nemojte ih ubijati. Ovi kukci znaju biti prilično "nervozni" pa loveći ih, na sebe možete navući cijelu koloniju koja će vas uporno pratiti. Sklonite se na nekoliko trenutaka, a oni će sami otići kad vide da im ne predstavljate prijetnju.
  • Sklonite hranu, naročito slatkiše
Pčele, ose i mravi vole slatko, pa se pobrinite da bočice sa sokovima i hrana koja sadrži šećer budu dobro zatvoreni.
  • Odjenite se u crveno
Kukci, osobito mušice i pčele, vole jarke boje, poput žute i zelene, jer ih podsjećaju na cvijeće. Međutim, njihove oči ne registriraju crvenu boju. Prije odlaska u prirodu, obucite dijete u crveno i tako ćete ga barem djelomično zaštititi.
  • Nosite odjeću dugih rukava i nogavica, izrađenu od glatkih materijala
Osobito ako šećete šumom i raslinjem, duge nogavice dječjih hlača zataknite u čarape i sl., što će pružiti dodatnu zaštitu od kukaca poput krpelja i paukova.
  • Izbjegavajte parfeme
Smanjite upotrebu kozmetike, deodorana ili parfema jakih i cvjetnih mirisa koji također izrazito privlače kukce.
  • Zaštitite se repelentima
Koristite preparate za zaštitu od komaraca, krpelja i drugih neugodnih insekata. Njih privlači i toplina tijela, a ako nanesete repelent, on će ispuštati mirise koji su odbojni kukcima. Pripazite na vrstu repelenta prije negoli njime namažete djecu. Oni trebaju biti namijenjeni njihovoj osjetljivoj koži.
  • Po povratku kući
Nakon što se vratite iz prirode, skinite sa sebe svu odjeću i obuću, otuširajte se i pregledajte, naročito djecu (posebno obratite pozornost na pregibe, vlasište, iza uha i sl.) Kukac poput krpelja se možda nalazi na odjeći i još se nije stigao uhvatiti za kožu.

Komarci

Reakcije na ubod komarca su; svrbež, crvenilo i oteklina u trajanju od nekoliko sati do dana. Ako osoba nije alergična na ubod komarca, ne treba činiti ništa (ev. krema ili gel za lokalno ublažavanje svrbeža).

Kako se prirodno zaštititi od komaraca, pogledajte ovdje.


Ose, pčele, stršljeni

Ubod pčele ili ose, u pravilu izaziva lokalnu reakciju; bolna crvenkasta oteklina na mjestu uboda, koja svrbi ili peče, a traje do 24 sata. Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac. Žalac treba odmah izvaditi (ne pincetom kako ne biste istisnuli ostatak otrova u kožu). Mjesto uboda ublažite hladnim oblogom.

Za razliku od pčela, stršljeni i ose ne ostavljaju žalac, ali je njihov otrov puno snažniji, ima ga u većoj količini i češće izaziva alergije. Do alergijske reakcije može doći već nakon prvog uboda, ali najčešće se to događa nakon drugog ili čak trećeg prijašnjeg uboda. Kod nekih ljudi, reakcija na ubod može se pojaviti 8 do 12 sati nakon uboda!

Najopasniji su ubodi u usnu šupljinu, ili na dobro prokrvljena mjesta na tijelu (glava, vrat). Osobe alergične na ubode ovih kukaca moraju hitno zatražiti liječničku pomoć (anafilaktički šok, oticanje usana, jezika ili grla, otežano disanje, povraćanje...)

Ako stršljen ubode dijete, također treba zatražiti liječničku pomoć.

Krpelji

Uokolo mjesta uboda krpelja, vidjeti ćete crvenilo, a vjerojatno će to mjesto i svrbjeti. Kako krpelja ukloniti pročitajte ovdje.

Pauci

Ugrizi većine pauka u našoj zemlji (osim crne udovice), su bezopasni. Na mjestu ugriza se pojavljuje oteklina, ali nešto veća i tvrđa. Za ublažavanje simptoma mogu se koristiti ista sredstva kao i za ublažavanje tegoba kod uboda drugih insekata (lokalno hladni oblozi, krema za ublažavanje tegoba).

Crna udovica je jedini otrovni pauk u našoj zemlji i može ga se naći u priobalju. Reakcija na ugriz je vrlo jaka i vrlo opasna, te nakon ugriza treba odmah zatražiti liječničku pomoć.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner