New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE

SUNČANICA


suncanica

Najalarmantniji problemi koje donose visoke temperature, svakako su sunčanica i toplinski udar.

Sunčanica je snažna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Nastaje uslijed dugotrajnog izlaganja glave, a posebno potiljka, utjecaju sunčeve topline.

Znakovi su: suha koža, izrazito crvenilo lica, povišena tjelesna temperatura, smetenost, glavobolja, vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo i mučnina, srčani ritam i disanje mogu biti ubrzani.

Do sunčanice može doći brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je još češća takozvana "kasna sunčanica", koja se javlja i nekoliko sati nakon boravka na vrućini, prije spavanja ili tijekom prvog sna.
  • Rana reakcija je vrlo burna: dijete odjednom oslabi, osjeća vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Veća djeca mogu biti i uznemirena, a glavobolja je gotovo uvijek prisutna. Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a potom postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje, simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Ponekad može doći i do gubitka svijesti.

  • Simptomi "kasne sunčanice" nastupaju sporije, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća i zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da su u virozi, što često zbuni roditelje. Mališani su vrlo razdražljivi, a veća djeca obično osjećaju mučninu (ponekad i povraćaju), promjenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je u pravilu povišena.

Toplinski udar ili omarica je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu (boravak u pregrijanim prostorijama ili pokraj izvora vrlo visokih temperatura). Toplinski udar nastaje zbog naglog prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.


Što učiniti u slučaju sunčanice?


 - Odmah sklonite dijete sa sunca! Ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, ako je moguće na blago klimatizirano mjesto ili u zamračenu i dobro provjetrenu prostoriju.
 
 - Istuširajte dijete mlakom vodom, a potom ga ostavite da se osuši bez brisanja. Razgolitite ga i rashladite. Neka bude u poluležećem položaju.
 
 - Djetetu dajte piti tekućinu, najbolje čistu vodu ili blago rashlađen napitak (čaj, prirodni sok). Tekućina je prijeko potrebna, ali je nemojte davati odjednom u velikoj količini, već češće manje gutljaje, naročito ako je dijete povratilo.
 
- Ako je djetetova tjelesna temperatura i dalje visoka, dajte mu lijek za snižavanje tjelesne temperature namijenjen djeci.
 
- Idućih nekoliko sati se dijete treba odmarati. Ako je dijete zaspalo, tijekom sna mu treba kontorlirati tjelesnu temperaturu te u slučaju novog povišenja ponoviti terapiju paracetamolom za snižavanje temperature (četiri sata nakon prethodne doze). Ako je temperatura ponovno porasla, a još nije vrijeme za novu dozu lijeka, dijete treba tuširati mlakom vodom.

- Svakako posjetite ili nazovite liječnika koji će provjeriti djetetovo stanje.
 
Kad se treba hitno javiti liječniku?
 
- Ako dijete gubi svijest, povraća i sve je slabije.

- Ako je dijete konfuzno, jako pospano i slabo komunicira sa okolinom.

- Ako tjelesna temperatura ne pada, usprkos rashlađivanju i lijekovima za snižavanje temperature.

Prevencija od sunčanice

- Za vrućih dana, s djecom se što manje zadržavajte na otvorenom, odnosno, između 10 i 16 sati se zadržavajte u izrazitoj sjeni ili u kući.

- Djeca na glavi obavezno trebaju imati lagane šeširiće ili kape širokih oboda i svijetlih boja, koji štite glavu od izravne izloženosti suncu.

- Dijete treba što češće rashlađivati vodom. Povremeno mu umivajte lice vodom i poprskajte cijelo tijelo i glavu (možete namočiti i pamučno pokrivalo za glavu). Dijete treba stalno pomalo piti pa uvijek sa sobom nosite rashlađenu vodu.

- Kad temperatura prelazi 29°C, izbjegavajte fizičke aktivnosti.


Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner