New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
KOLIKO I KAKO SE KREĆU VAŠA DJECA?


kretanje djece

Kao što je smanjeno kretanje i povećan rizik od pretilosti kod odraslih postalo važno pitanje, tako i smanjeno kretanje djece predstavlja sve veći zdravstveni problem.

Podaci ukazuju na negativan trend: prije desetak godina povećanu tjelesnu masu imalo je 10,5% djece, a 3.8% njih bilo je pretilo. Podaci Hrvatskog javnog zavoda nam govore da danas čak 26,4% školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 11.2% je pretilo. Hrvatska je time postala 7. u Europi po broju pretile djece. Pretilost je povezana uz mnogobrojne kronične bolesti i negativna stanja poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, artritisa, loše probave, slabijeg mentalnog zdravlja itd.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njegov Laboratorij za motorički razvoj proučava kretanje i motoriku djece. Pripremljena je anketa namijenjena roditeljima djece predškolske dobi kako bi se istražila kvaliteta i količina kretanja djece u Republici Hrvatskoj. Molimo roditelje da sudjelovanjem u anketi pomognu u dobivanju rezultata i podataka na temelju kojih će se moći kreirati i preventivni programi u ranom djetinjstvu.

Anketu možete ispuniti na internetskoj adresi:http://limesurvey.srce.hr/414337/lang-hr

Važnost tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja i prevenciji pretilosti je neizostavna, te je neophodno djecu od najranije dobi integrirati u različite programe tjelesne aktivnosti. Zahvaljujemo se na Vašem trudu i pomoći.

 
Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Laboratorij za Motorički razvoj
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

kinezioloski fakultet zagreb
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner