Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
JESENSKO VOĆE I POVRĆE


Grožđe, jabuke, kruške, šipak, bundeve, mladi špinat, mrkva, poriluk, kukuruz, kesten...darovi jeseni jednaki su svemu za čime se traga u multivitaminskim tabletama ili sirupu.

jesensko_voce_i_povrce

Voće i povrće jeseni nam donosi energiju sunca i vitalnosti, boje zdravlja i pravi je izbor za stolom. Istraživanja su pokazala kako su ljudi koji konzumiraju svježe sezonsko voće i povrće znatno boljeg psihofizičkog zdravlja.

Pa pogledajmo neke od jesenskih plodova koji nas čuvaju i obogaćuju naš jelovnik prekrasnim bojama, okusima i mirisima:

Grožđe

Bobičasto voće je bogato C vitaminom i ima izuzetno visoka antioksidativna svojstva.
Osim  malina, kupina, ribizla, borovnica..., u bobičasto voće spada i grožđe koje je prava jesenska poslastica.

Plodovi grožđa se dijele na crvene, crne i bijele, a razlikujemo 12 osnovnih sorta. Grožđe je vrlo hranjiva, energetska namirnica. Izvor je  vitamina C, sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12, koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na živčani sustav. Bobice grožđa sadrže magnezij, mangan i kalij.
Osim srži, sjemenke i koža bobica su također vrlo hranjivi i imaju visokovrijedna antivirusna i antikancerogena svojstva.

 • Prilikom kupovine grožđa odaberite grozdove sa zrelim, neoštećenim i čvrstim bobicama jednolike boje koje se čvrsto drže za stabljiku.
 • Grožđe se vrlo lako kvari i fermentira na sobnoj temperaturi, pa ga je potrebno čuvati u kartonskoj vrećici unutar plastične vrećice u hladnjaku nekoliko dana.

Napomene:

- grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju kod čira na želucu, dijabetesa, kolitisa, proljeva i dizenterije

- izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima

grozdje

Jabuka

U jesen su jabuke najsvježije. Jabuke dopremljene iz hladnjače više nemaju isti sadržaj korisnih tvari. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća (postoji oko 10000 sorti jabuka) i prednjači u blagodatima za zdravlje.

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima, vodom, vitaminima, mineralima i vlaknima. Jabuka olakšava probavu, potiče rad imunološkog sustava te značajno utječe na metabolizam masti. Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubiju. Kora jabuke sadrži tvari koje djeluju protuupalno. Stoga je najbolje jesti jabuke s korom, ali samo one iz organskog uzgoja. To ćete najbolje ustanoviti po mirisu jabuke. Ukoliko je jabuka savršenog izgleda i nema miris, najvjerojatnije je tretirana kemikalijama i voskom, pa je takvu jabuku bolje oguliti.

 • Kod kupnje, plodovi jabuka trebaju biti čvrsti i glatki na dodir, sjajne, neoštećene i čvrste kore.
 • Jabuka pripada među voće koje se najdulje može održati svježe. Ukoliko imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, s time da im trebate osigurati manje svjetla, stabilnu temperaturu, prozračnost i dovoljnu količinu vlage. S vremena na vrijeme potrebno je jabuke prebrati kako bi se uklonile one koje su s vremenom počele truliti. U hladnjaku ih se može čuvati nekoliko tjedana, u papirnatoj ili plastičnoj ambalaži.

jabuke2

Kruška

Jeste li znali da kruške pripadaju porodici ruža?
Kruške su među voćem ono što je bundeva povrću: simbol jeseni! Kruška je bogata vitaminima i mineralima i jedna je od voćki najbogatijih vlaknima. Zbog toga je jedan od glavnih "boraca" za zdravlje crijeva i krvne slike. Također, kruška je hipoalergeno voće, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i preporučuje i kao prvi voćni obrok kod dojenčadi.
Zbog antioksidativnog djelovanja, konzumiranje krušaka jača imunološki sustav te učinkovito djeluje kod snižavanja tlaka.
Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, sok od kruške je odličan izvor energije.

 • Jednom kada sazriju, kruške se brzo kvare, pa pri kupnji treba birati kruške koje su čvrste, ali ne pretvrde, glatke kore bez oštećenja i tamnih mekanih dijelova.
 • U hladnjaku kruške mogu očuvati svježinu do nekoliko dana.

kruske

Šipak

Tržnice u jesen vrve šipkom (narom), voćem bogatim kalijem, vitaminom C i anti-oksidativnim polifenolima. Njegov sok je vrlo cijenjen jer pomaže u zaštiti organizma od malignih i kardiovaskularnih bolesti. Zapravo, gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje. Šipak obiluje i vodom, zbog čega ga se smatra vrlo osvježavajućim voćem.

 • Plod šipka možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

sipak2

Bundeva

Bundeva je simbol zrele jeseni. Jestiva bundeva ima sočno meso izrazite narančaste boje, koje sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. U prvom redu, to je ß-karoten, narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans. Pored manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, bundeva sadrži čitav niz vitamina, minerala i biljnih vlakana. Osim zbog jestivog ploda, bundeva se uzgaja i zbog sjemenki koje imaju veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Bogatije su mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima te vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.
Bundeva je idealna namirnica za osobe s želučanim i crijevnim tegobama, te njezini sastojci djeluju protuupalno na cijeli organizam.

Od bundeve možete pripremiti razna jela - od juhe do deserta.

 • Kod cijelih bundeva vanjski dio treba biti neoštećen, koža svijetla i bez plijesni, a težina s obzirom na obujam neumanjena.
 • Cijela bundeva se može čuvati par mjeseci na hladnom i suhom mjestu. Narezana bundeva će ostati svježa nekoliko dana na temperaturi 4°C, a na temperaturi -18°C do šest mjeseci.

bundeva_hrana

Kesten

Kesten je jedna od namirnica koju uvijek povezujemo s mirisima jeseni.Pitomi kesten je blagog, slatkastog okusa, a od ostalih orašastih plodova se razlikuje nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C.
Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti, sadrži minerale i vitamine A, B i C grupe.
Zbog svojih ljekovitih sastojaka, kesten se koristi u proizvodnji farmaceutskih preparata.

 • Kod kupovine kestena plodovi trebaju biti veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema raznih ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.
 • Kesteni se mogu čuvati na hladnom mjestu do 2 tjedna. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten treba prebrati.

kesten2

Grah

Jesen je doba mladog graha. Mladi grah se puno lakše i potpunije kuha, ne mora se namakati, i lakše se probavlja. Grah je jedan je od najboljih biljnih izvora proteina i B vitamina iz gotovo svih skupina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem.
Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih žila, uravnotežuju razinu šećera u krvi i povoljno djeluju na mentalno zdravlje.

 • Mahune graha ili očišćeni, neoprani grah možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana u plastičnoj vrećici.
 • Suhi grah možete čuvati u zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu do 12 mjeseci.

grah2

Kukuruz

Kukuruz je niskokalorična žitarica, koja je važan izvor škroba, vitamina B-kompleksa, E vitamina i vlakana. Svježi kukuruz, kuhan ili pečen, prava je jesenska poslastica.

 • Ljuske klipa zrelog svježeg kukuruza su svijetlozelene boje, a niti lagano obojene i čvrste. Zrna kukuruza su žute boje, mesnata i mliječna na dodir.
 • Kukuruz se može čuvati u hladnjaku, u ljusci, 2-3 dana.

kukuruz22

Kupus

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti. Najviše su zastupljeni vitamin C i beta-karoten (provitamin vitamina A), i minerali; kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Svježi, mladi kupus je najbogatiji hranjivim i ljekovitim sastojcima, važnim za održavanje biološke ravnoteže organizma i za obranu organizma od raznih bolesti.

 • Jesenski bijeli kupus ima bijelo-žućkaste ili sasvim bijelo-zelene tijesno priljubljene listove formirane u okrugle glavice. U hladnjaku ga se može čuvati i duže od tjedan dana.

kupus

Paprika

Paprika je vrlo hranjiva namirnica, koja sadrži četiri puta više vitamina C od naranče. Crvena paprika je naročito poznata po sadržaju vitamina C i beta-karotena. Paprike su dobar izvor vitamina B6 i vitamina A. Od minerala najviše sadrže kalij koji se, kao i vitamin C, gubi zamrzavanjem.

 • Svježe paprike imaju neoštećenu i sjajnu kožu, hrskavu i čvrstu strukturu.
 • Paprike se svježe mogu čuvati u hladnjaku do 5 dana, zamrznuti ili konzervirati u ulju ili octu.

paprike

Patlidžan

Plavi patlidžan je zdrav za srce jer osigurava znatnu količinu kalija, što pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Ujedno sadrži tvar saponin, koja ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Patlidžan je tipičan jesenski plod, bogat vlaknima. Najkorisniji je iz organskog uzgoja, jer najveći broj zaštitnih tvari sadrži njegova ljubičasta kora.

 • Pri kupnji treba birati lagane, srednje velike primjerke, koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica.
 • Patlidžan se može čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici do 5 dana.

patlidzan22

Poriluk

Poriluk, kao i njegovi srodnici; češnjak i luk, koji također dospijevaju u rujnu, djeluje kao prirodni antibiotik. Snizuje krvni tlak, jača imunološki sustav, snizuje kolesterol i ima ulogu prevencije malignih oboljenja.
Po nutritivnom sastavu, poriluk je sličan svojim srodnicima, ali sadrži nešto više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.

 • Pri kupnji poriluka treba obratiti pozornost na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni.
 • Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ukoliko ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana.

poriluk2

Grožđe, jabuke, kruške, šipak, bundeve, mladi špinat, mrkva, poriluk, kukuruz, kesten...darovi jeseni jednaki su svemu za čime se traga u multivitaminskim tabletama ili sirupu.

jesensko_voce_i_povrce

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner