New
Prognoza vremena

ZANIMLJIVOSTI O ŽIVOTINJAMA

MALI JEŽEVI U PROLJEĆE


mali jezevi u proljece

Proljeće je vrijeme kad biste mogli naići na mlade ili posve male ježeve. U njihovim lutanjima, možete ih ugledati dok prelaze cestu, pa bi vozači trebali dodatno pripaziti.

Ježevi su lijepi, bezopasni i vrlo korisni. Ako živite u kući s okućnicom, oslobodit će vas puževa, zmijskih jaja, malih otrovnica i insekata štetnih za vrtove.
 
Mali ježići ostaju bez majki iz više razloga; trovanja, stradavanje majki kada izlaze po hranu, a najveći broj malih ježeva nastrada kad i sami počnu izlaziti iz brloga.

Što učiniti ako naiđete na ostavljenog malog ježića

Ježića odmah utoplite (termofor, boca s toplom vodom i dekica). Svakako pokušajte potražiti majku u blizini ili je pričekati. Bilo bi dobro da je ježić posisao prvo majčino mlijeko, jer ono ima antitijela koja ga štite od infekcija. To se obično događa u prvih 24 sata, i važno je za preživljavanje ježića. Ježića odnesite veterinaru te se posavjetujte. Ukoliko to nije moguće, ježiću možete pomoći na sljedeći način:

Prvi tjedan se ježići hrane svaka 2-3 sata, a kasnije se taj period između hranjenja povećava za po jedan sat u svakom slijedećem tjednu. Najbolje ih je hraniti kozjim mlijekom, sve ostale zamjene pokazale su se nedostatnima. Mlijeko treba biti mlako (nikako hladno), što znači da ga prije svakog hranjenja treba lagano ugrijati.

Ježiće je najbolje hraniti kroz kapaljku ili na špricu od 2 ml. Čvrsta hrana (za mladunčad mačaka) se počinje nuditi već s 3 tjedna starosti (male količine), smanjuje se broj mliječnih obroka, te većina ježića prelazi na samostalno hranjenje već u dobi od 5-6 tjedana. Čim im se počne nuditi čvrsta hrana, treba im ponuditi i svježu vodu.

Ako u blizini postoji neka mama ježica, može joj se pokušati podmetnuti i nađeni mali ježić, što ponekad i uspijeva.

Opće upute

Možda ježić, u početku, neće prihvaćati zamjenu za majčino mlijeko. Trebat će mu vremena i za prilagodbu novim uvjetima. Prije hranjenja, obavezno operite ruke. Ježići su vrlo osjetljivi na infekcije. Općenito, mali ježevi trebaju biti čisti i držani na toplome, a iza svakog hranjenja im je dobro vrlo nježno izmasirati trbuščić, kao što bi to činila njihova majka, njegujući ih nakon hranjenja.


Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner