New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE

ZDRAVA LJETNA OBUĆA ZA DJECU


ljetna obuca za djecu 2

Osnovna funkcija obuće, a naročito one za djecu, jest zaštita stopala. Dječja obuća u svim godišnjim dobima treba biti izrađena od prozračnih materijala i odgovarajuće veličine, jer to uvelike utječe na pravilan razvoj stopala i budući način hoda.

Ljeti je ponuda dječje obuće velika i često neodoljiva uzorcima, bojama pa i cijenom. Stoga treba pripaziti jer se dječja obuća ne bira po kriterijima po kojima ponekad biraju odrasli.

Osobitu pažnju treba obratiti na obuću za djecu do tri godine, kod koje mišići, ligamenti i sustav za termoregulaciju nisu u potpunosti formirani. Skočni zglobovi trebaju imati čvrstu potporu u dubljoj obući, što osigurava pravilan položaj stopala i ravnomjerno opterećenje tjelesnom težinom. Način hoda koji se formira u nekoliko prvih godina života, zadržava se, i kasnije ga je teško ispraviti.
  • Plitka obuća
Nošenje plitke obuće za malu djecu se nikako ne preporučuje. Ljeti, mala djeca trebaju nositi lagano povišene modele sandalica (ne trebaju biti anatomske) od prirodnih materijala poput kože, platna, pluta i sl. Potpora za članak ne smije biti previsoka, pretvrda i ne smije fiksirati gležanj jer bi ometala njegovu pokretljivost.Takva obuća osigurava dovoljnu stabilnost, a prstići i donji dio pete mogu biti slobodni.

Tenisice nisu dobar izbor jer, bez obzira od kojeg su materijala izrađene, otežavaju provjetravanje stopala koja se ljeti pregrijavaju i znoje, a ujedno, ljeti izbor pada na plitke tenisice.
  • Japanke
Praktički do završetka rasta, djeci nije preporučljivo nabavljati popularne "japanke", kao niti šlapice koje treba nataknuti na noge. Mišići i ligamenti djece nisu dovoljno zreli da bi mogli podizati takvu obuću pri hodu, pa djeca povlače stopala na unutra da bi je zadržali na nožicama. Tako se u vrlo kratkom roku može usvojiti nepravilan način hoda, odnosno može dovesti do deformiteta poput ravnih stopala.
  • Plastične sandale za vodu
Plastične sandale za vodu su praktične i štite osjetljiva dječja stopala od vrućeg pijeska, šljunka ili ježinaca. Ipak, ovakvu obuću treba koristiti samo u te svrhe i ne je nositi cijeli dan. Prirodne podloge poput pijeska, šljunka, trave... su idealne za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Iskoristite toplo vrijeme za svaku priliku za hodanje bosim nogama.


Više:


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner