New
Prognoza vremena
FINE NIJANSEBaner

FINE NIJANSE

KAKO NASTAJE JOŠ JEDNA KNJIGA


djeca znaju i tocka
Pridružite se i ova će divna knjiga uskoro ugledati svjetlo dana!


Dragi moji, nekako mislim da sam vam dužna objasniti razlog zbog kojeg skupljamo novac za knjigu, kao i to, što svi zajedno dobivamo od toga. Naime, ovom kampanjom se trudimo da bude na svačije zadovoljstvo.

Što sve treba da bi jedna knjiga udahnula život i došla u nečije ruke?

Rođenje jedne knjige nije lako, pogotovo ako se izdaje u vlastitoj nakladi kao što je ja izdajem, ali za sad nemam drugog izbora. Znači, ja nemam vlastitog izdavača. Ja sam sama svoj izdavač i o svemu se moram sama pobrinuti, do najmanje sitnice. To je prilično zahtjevan posao, ali ako je želja velika, ništa nije nemoguće. Pošto je pisanje nešto što jako volim, što mi daje snagu i smisao, onda se treba malo i pomučiti za ostvarenje vlastitih snova.

Iskreno, ne volim pitati za novac. Nikad to ne radim ako ne moram. Prošlu sam knjigu u cijelosti sama financirala. Nešto mi je pomogla obitelj i na svu sreću, pošto je knjiga bila rado čitana, van svakog mog očekivanja, sve sam troškove uspjela vratiti. Štampala sam je van Hrvatske i bila je tri puta jeftinija nego da sam je štampala ovdje.

Međutim, ovu sam knjigu odlučila štampati u Hrvatskoj. O razlozima ne bih, osim da nije sve išlo onako glatko kako je to ugovorom bilo rečeno. Bilo je dosta stresno i ne bih to voljela opet prolaziti. Pronašla sam pouzdanu štampariju koja mi je relativno blizu i koja poštuje dogovor i rokove, a to mi je jako važno zbog mog ionako prezahtjevnog života.

Dakle, kako nastaje jedna knjiga za djecu u vlastitoj nakladi?

Kao prvo, knjigu treba napisati. Pisala sam je godinu dana i to od 4-5 sati ujutro sve dok se Mia ne bi probudila, oko 9. Od ukupno 37 priča, polovica ih je istinitih, a polovica rezultat inspiracije nakon nečeg doživljenog što je razbuktalo moju maštu. Ponekad bi to bila samo riječ koja je poput leptirovih krila stvorila uragan u mojim mislima.

Istinite priče su nastajale tako da bih se sastala s mamama, tatama i djecom. Oni su mi prenosili svoje dogodovštine, misli koje ih zbunjuju i tjeraju na pitanja i svoja saznanja o svijetu koji ih okružuje. Zatim bih ja tu priču napisala, poslala roditeljima da vidim da li pristaju da se kao takva objavi i tako je jedna po jedna priča dodavana u zbirku.

Kad je knjiga bila napisana, trebalo ju je lektorirati. Lektor je osoba koja ispravlja sve vaše gramatičke i jezične dileme.
Svaku je priču trebao popratiti ilustrator. Leon i ja smo puno komunicirali kako bi se on mogao uživjeti u priču i nacrtati sliku koja ju najbolje opisuje, nešto poput stripa. U komunikaciji je puno pomagala i Leonova mama.

Kad je i to bilo gotovo, a trajalo je dugo, Leon je vrijedno radio šest mjeseci, trebalo je pronaći nekog iskusnog tko će napraviti grafičku pripremu knjige. Njegov je posao da knjigu dovede u stanje kako će točno, u crticu izgledati kad se odštampa. On radi prijelom stranice, kako će točno stranica u knjizi izgledati, veličinu i tip slova, uređuje naslovnicu i zadnju koricu, ubacuje jedinstveni broj knjige, tzv. ISBN i CIP i još puno toga. Kad je i on gotov, a cijelo vrijeme se moramo dogovarati oko i najmanje sitnice, knjiga ide u štampu.

Najveći trošak je samo štampanje knjige. Zatim treba platiti ilustratora, grafičkog dizajnera i lektora.

Moja dobra prijateljica Morin je došla na ideju da bi Indiegogo bila dobra platforma za skupljanje novca za štampu jer time ne bih samo ja dobila. Dobio bi svatko tko bi uložio u knjigu.

Tako bi se još jedna knjiga mogla roditi na ovom svijetu, ne samo zahvaljujući meni i mom trudu, nego i zahvaljujući vašem povjerenju i ljubavi.

Za svaki vaš doprinos, vi nešto dobivate. Recimo, za iznos od 20 dolara, vi dobivate ukoričenu knjigu na dar i ne samo nju, a ujedno pomažete da ta knjiga ugleda svjetlo dana, jer bez vaše pomoći ona to ne bi mogla.

Na taj način vi postajete sudionici u njenom stvaranju.

Za svaku vašu uplatu, ovisi o njenoj visini, mi smo osmislili nagrade kao zahvalnost što sudjelujete u rođenju knjige. Na svakoj sam se uplati osobno zahvalila i to sam učinila iskreno i od srca.

Osim same ukoričene knige, dobivate i knjigu u PDF formatu, Leonovu PDF bojanku s ilustracijama iz knjige koje treba obojati, označivače stranica koje na sebi imaju citate iz knjige, itd.

Meni je osobno najvažnije da se pri tome vi osjećate kao da sudjelujete u nastanku jedne knjige, jer zaista sudjelujete. Bez vas, nje ne bi bilo. Dakle, to nije moj projekt, nego zajednički!

Prošlo je tjedan dana od početka kampanje. Skupljeno je 20% od potrebnih sredstava. Za svaki doprinos ja sam neizmjerno zahvalna. Nadam se da ćemo u preostala tri tjedna skupiti barem polovicu.

Svaku nagradu koju smo vam dužni poslati, a poslat ćemo je, jer ovo je i vaš projekat i zaslužili ste je, dobit ćete čim se knjiga pretvori u PDF nakon grafičkog uređivanja. Ukoričenu knjigu dobt ćete nakon što izađe iz štampe.

Hvala svakom tko je do sada učestvovao, na bilo koji način! Svaka kap dobrote čini da se duša napuni toplinom, pogotovo kad vidim da učestvuju oni koji ni sami nemaju puno.

Ispod je link kojim i vi možete postati dio svega ovoga, ako možete i ako želite. Znam da je malo komplicirano, ali samo slijedite upute.

Ukoliko nemate prikladnu karticu, dajte nekome da uplati za vas. Program je siguran i njime se koriste mnogi diljem svjeta, od prikupljanja sredstava za inovacije, projekte, izdavanja knjiga do bilo čega zamislivog. Kod nas je tek zaživio.

I, još nešto. U zadnje vrijeme nije bilo lako. Knjige ne bi ni bilo da joj se mnogi toliko ne raduju, pogotovo Mia i Leon, što mi je dalo motivaciju da ne odustanem, bez obzira na silne prepreke. Ali, sve se kompenziralo nekom divnom energijom koja nastaje oko rađanja ove knjige. Ponovno sam otkrila da imam predivne prijatelje koji su se sami angažirali oko toga da mi nekako olakšaju ovaj zahtjevan posao, i otkrila sam da dobrota i osjećaj zajedništva ipak postoje ako se stvori klima pozitivne energije i vjere u nešto.

https://www.indiegogo.com/…/djeca-znaju-i-tocka…/x/16200372…

slika 4895465266941 copy
Vesna Ferluga-Antić

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner