New
Prognoza vremena

MAČKA


djecak_i_maca

Porijeklo:

Domaća mačka prvobitno potječe od afričke divlje mačke, a živi uz ljude već oko 3.500 godina.

Karakteristike:

Mačka je samostalna i snalažljiva životinja; istovremeno je umiljata, nježna i privržena, ali i neovisna. U jednom trenutku je nemilosrdni lovac, u drugome - zaigrani mačić. Mačka je u sebi pomirila sve ove suprotnosti i to najviše oduševljava ljubitelje mačaka.

Mačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno kako bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Mačka već sa tri tjedna starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvijek ima čisti pijesak. U protivnom će vršiti nuždu na čišćim mjestima. Mačji toalet uvijek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu. Za pranje same kutije koristite blaga sredstva za čišćenje, jer bi sredstva za čišćenje jakih mirisa mogla odvratiti mačića od korištenja toaleta (izbjegavajte sredstva s amonijakom).

mala_maca

Mačka može živjeti u stanu i biti savršeno sretna bez da izlazi van. Ako ima mogućnost izlaziti, šuljati se, vrebati oko kuće i penjati se na stablo, možete svoju mačku puštati i van. Da bi mačka mogla boraviti i van kuće, potrebno je da bude zdrava, kastrirana, cijepljena, snalažljiva i spretna. Mačka će se odlično snaći u prirodi pogotovo ako je otprije navikla na takav život Mačku možete povremeno i odvesti u prirodu; na izlet, u vikendicu ili u šetnju na vodilici u park. No, i bez izlazaka, mačka će u stanu uvijek naći dovoljno izazova i ništa joj neće nedostajati.

Mačka u kući ponekad može postati prava napast zbog potrebe za penjanjem i grebanjem. Može ju se naučiti da ne hoda po stolu, barem dok smo prisutni. Za penjanje se mački može kupiti ili napraviti maštovita penjalica, a za grebanje grebalica. Uvijek treba biti spreman na to da se naš izbor penjalice i grebalice našoj ljubimici ne mora svidjeti i da će joj štednjak ili trosjed biti zanimljiviji.

Mačku se ne može dresirati poput psa, ali ima mačaka kojima je učenje zabavno pa ih je moguće naučiti da se koncentriraju na vlasnika. Međutim, ovi su slučajevi rijetki i od mačke se ovo ne može tražiti.

Prehrana:

Mačka je mesojed i premda je kao kućni ljubimac prestala loviti, prehrambene potrebe joj se nisu promijenile. Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane koja sadrži hranjive sastojke koji joj nedostaju. Najbolje je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke te njezinom zdravstvenom stanju. Ponekad su mačke alegrične na neku vrstu hrane pa tada hranu treba promijeniti.

Ako mačku hranite hranom pripremljenom kod kuće, obrok se treba sastojati većinom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i plave ribe). Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama, a siromašna ugljikohidratima. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti.

maca_jede

Od vitamina potrebni su joj vitamini obje skupine: topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima pohranjeni su u masnom tkivu na tijelu, a vitamini topivi u vodi se ne mogu pohraniti već se moraju uzimati redovito – najbolje svaki dan.

Nekoliko puta tjedno možemo mački dati mliječne proizvode (jogurt, acidofil, AB kulturu, svježi kravlji sir). Mlijeko treba izbjegavati jer izaziva proljev. Kada jednom prestane sisati, mlijeko više ne pripada među osnovne sastojke mačićeve prehrane.

Mačka mora uvijek na raspolaganju imati zdjelicu svježe vode. Svojoj mački uvijek osigurajte dovoljno čiste i svježe vode, posebno ako je hranite suhom hranom.

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati:

 • čokolada i slatkiši, a mačka i ne prepoznaje šećer kao okus
 • hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
 • hranu baziranu većinom na ugljikohidratima (kruh, tjestenina)
 • prehrana sirovim mesom i iznutricama se ne preporuča jer često zna izazvati pojavu crijevnih glista
 • jetrica - svakodnevna prehrana inače zdravom jetricom može s vremenom izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane viškom vitamina A, kojega u jetrici ima u znatnim količinama
 • svinjetina
 • mlijeko
 • kosti nemaju nikakvu hranjivu vrijednost i mačke ih ne jedu
 • povrće koje napuhava (grah, grašak, mahune)
 • hrana za pse nije prikladna i za mačke jer ne sadrži dovoljno visok udio proteina i drugih  sastojaka nužnih za zdravlje mačke

Vašoj mački uvijek dajte hranu sobne temperature, nikako onu netom izvađenu iz hladnjaka. Ako držite konzerve u hladnjaku, neka se prethodno ugriju na sobnoj temperaturi. Također, neka posude za hranu uvijek budu čiste – miris ustajale hrane neke će mačke odbiti od hrane.

dijete_hrani_macku

Broj obroka s obzirom na dob mačke:

 • mačići od 2 - 3 mjeseca: 4 - 5 manja obroka dnevno
 • mačići od 3 - 5 mjeseci:  3 - 4 manja obroka dnevno
 • mačići od 5 - 9 mjeseci:  3 obroka dnevno
 • nakon 9 mjeseci i odrasle mačke: 2 obroka dnevno

Važno je pridržavati se propisanih količina hrane navedenih na dehidriranoj mačjoj hrani.

Razmnožavanje:

Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni ljudi, a obzirom da smo se u prirodu već umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo našim kućnim mačkama pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati/kastrirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci mačaka dođu u krive ruke ili lutaju, obolijevaju i stradavaju, ali ćemo spriječiti i razne bolesti izazvane neprirodnim suzdržavanjem od parenja.

Raspored cijepljenja:

Mačiće treba cijepiti protiv mačjih bolesti. Prvo cijepljenje se obično provodi u dobi od 2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Dobro je nakon toga mačke cijepiti protiv bolesti jednom godišnje do kraja života.

Prije cijepljenja mačku treba očistiti od crijevnih parazita.

 • u dobi od 2 mjeseca: panleucopenia (mačićak)
 • nakon 3 mjeseca: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia, leukoza, klamidioza
 • kasnije: leukoza, klamidioza, bjesnoća
 • godišnja pojačanja imuniteta: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia (svake 2 godine), leukoza, klamidioza

Bolesnu mačku, kao ni mačku koja je gravidna ili se tjera ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.

Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i ispadanje dlake znakovi su da s mačkom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru.

mace

Neka vaša mačka stalno bude zaštićena od buha i krpelja, posebno ako izlazi van. Sprejevi i ampule raznih proizvođača vrlo su djelotvorni. Ampula štiti od buha 2 mjeseca, a od krpelja 1 mjesec. I ogrlice su iznimno dobro preventivno sredstvo i učinkovite su do otprilike 3 mjeseca, ali neke su mačke alergične na njih. Ako primijetite iritaciju ili crvenilo na tom mjestu, odmah skinite ogrlicu.

Mačke čine život ljepšim, sretnijim i ispunjenijim, pa ljudi koji su jednom imali macu, gotovo je uvijek ponovno nabave. Mačke smanjuju i ublažavaju čovjekov stres. Istraživanjem je otkriveno da kad čovjek mazi mačku, njegovo se tijelo smiruje i smanjuje se psihička napetost.

dijete_i_maca2

Izvor: Futura
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner