New
Prognoza vremena

RODITELJSKE SVAĐE NAKON RAZVODA

Većina roditelja i nakon razvoda i dalje normalno, bez svađa i prepirki komunicira međusobno i dogovara se oko stvari vezanih za djecu. Međutim, neka djeca postaju svjedocima ružnih riječi i postupaka jednog roditelja prema drugom i obrnuto. Najgore je kada roditelji pokušavaju okrenuti dijete protiv drugog roditelja. To mogu raditi tako da mu govore ružne stvari o drugom roditelju, traže ga da bira strane, prenosi poruke, govore protiv baka, djedova i rodbine drugog roditelja. Tada se roditelji međusobno svađaju i osvećuju jedno drugome preko djeteta. Takvim ponašanjem svome djetetu nanose veliku štetu.

Ono što ti u takvim situacijama možeš učiniti je jasno im reći:

  • Ne želim biti sudac u vašim svađama.
  • Mene ne zanimaju vaše svađe, ja želim biti i mamino i tatino dijete, a ne samo mamino ili samo tatino!
  • Molim te da svoje mišljenje o mom ocu/majci zadržiš za sebe. Ja ga/ju volim i nikad neću prestati! Ako mu/joj nešto želiš reći, reci to njemu, a ne meni.
  • Ne želim birati stranu!
  • Nemoj me ispitivati o njegovu/njezinu životu i nemoj me tražiti da za tebe prenosim poruke.
  • Ne želim slušati kako ružno govoriš o tati/mami. To mi smeta i osjećam se kao da vrijeđaš i mene. Imam pravo biti zaštićen od vaših svađa i obračuna.

Može biti teško reći to roditeljima. Ako im ne možeš reći, važno je da ti sam/a znaš da imaš pravo biti zaštićen/a od roditeljskih svađa i neslaganja i da ih ne moraš slušati, a kamoli sudjelovati u njima. Roditelji mogu tražiti da prenosiš poruke, a ti se zbog toga možeš osjećati opterećeno i nelagodno, pogotovo ako  te poruke govore ružno o drugom roditelju. Tada djeca imaju osjećaj da su i nakon razvoda ponovno kriva za loš odnos roditelja i da su i dalje uključena u njihove svađe.

Ako im ne možeš to reći, napiši im pismo koje im ga možeš dati onda kada ti to odlučiš. Važno je naći za tebe najbolji mogući način da roditeljima kažeš ono što želiš. Ako se roditelji počnu raspravljati pred tobom, jednostavno napusti prostoriju. Razgovaraj s nekom drugom odraslom osobom, možda im ona može prenijeti poruku koju im želiš reći, a ne usudiš se.

Poliklinika za zaštitu djece

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner