New
Prognoza vremena

BULLYING - NASILJE MEĐU DJECOMO nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari... često uključuje neugodne komentare o djetetovoj obitelji ili rodbini (npr. ''Ivan nema tatu! Mama ti je debela!'')

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te… postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš:

  • Nemoj misliti da se događa samo tebi - događa se mnogima i na svim mogućim mjestima
  • Ne misli da to zaslužuješ iz nekog razloga - ne moraš osjećati sram; nasilnici su ti koji imaju problem
  • Budi čvrst/a i jasan / jasna – gledaj ga u oči i reci PRESTANI!
  • Ne možeš promijeniti nasilnika, ali možeš reći odrasloj osobi u koju imaš povjerenja koja može s njim popričati i kazniti ga (nasilnici ponekad prijete želiš li nekome reći, ali samo zato jer znaju da mogu biti spriječeni)
  • Nastavi govoriti dok netko nešto ne poduzme
  • Nemoj koristi nasilje nad nasilnikom
  • Potraži pomoć - ne suočavaj se sam/sama s ovim problemom
  • Ako znaš za neki slučaj nasilja, isprićaj roditeljima, pedagogu, psihologu, nastavniku…

Ako ti se netko ruga reci mu samo: "…aha, da, štogod.." i pokaži mu da te to ne uznemiruje. Druži se sa što više ljudi! Da bi stekao/stekla prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (biti ljubazan, pričati s njima, slušati ih…). Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) je jako važna, pa uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć!

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji, nastavnici… te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti.

Ukoliko ti se takvo nasilje događa, potraži pomoć odrasle odgovorne osobe u koju imaš povjerenja (roditelji, stručnjaci u školi...) i/ili nazovi Hrabri telefon na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9 do 20 sati.

Zanima te nešto više o temi nasilja među vršnjacima? Priručnik Nasilje među vršnjacima u izdanju Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba možeš pročitati ovdje.


Više:

Kako možeš pomoći vršnjaku u nevolji

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner