New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI DIJETE DA SE SAMO IGRA

kako nauciti djecu da se igraju sama5

“Meni je dosadno!", "Mama, idemo se igrati!" ili samo konstantno "mamakanje" je nešto što često umara roditelje. Ako dijete ne ide u vrtić i majka je s njime kod kuće, djetetovo dozivanje izaziva i grižnju savijesti. Majka želi da djetetovo vrijeme bude kvalitetno ispunjeno, ali nije u mogućnosti cijelo vrijeme biti na raspolaganju. Osim toga, današnja djeca višak slobodnog vremena usmjeravaju na gledanje televizije, igranje igrica i sl., pa kad su im i ova rješenja limitirana, nastupa dosada.

Istraživanja pokazuju da je jedna od karakteristika mladih generacija ta što ne mogu podnijeti dosadu. Djeci je do detalja organizirano slobodno vrijeme, a moderna tehnologija samo doprinosi ovom fenomenu. Osim programirane svakodnevnice, djeca su uvijek pod nadzorom odraslih pa kad se u nekom trenutku nađu sami sa sobom, postaju zbunjeni. Tada očekuju da ih mama ili tata zabave, odnosno osmisle njihovo slobodno vrijeme.

Prirodno je i poželjno da se roditelj pridruži djetetu i da neko vrijeme provedu u zajedničkom druženju. Nakon toga, dijete bi trebalo nastaviti igru samo i ne buniti se zbog toga. Ako se vaše dijete nakon dvije minute igranja vraća do vas, treba ga naučiti kako da se igra samo.To je važna karika u osamostaljivanju, koja će djetetu biti neophodna u kasnijem životu. Djeca koja znaju maštati i sama stvoriti svoju svoju igru, samostalnija su i kreativnija.

Koliko dugo će samostalna igra djeteta trajati je individualno. Djeca mlađa od godine dana, obično se zaigraju na pet do deset minuta, djeca između jedne i tri godine od 15 do 30 minuta, a s dobi djeteta se to vrijeme produžuje.

Pri osamostaljivanju, djeci treba pomoći smjernicama koje će razviti njihovo kreativno razmišljanje i snalažljivost. Na taj način djeca uče kako se mogu zabaviti sama i biti zadovoljna u vlastitom društvu:

  • Bebe i sasvim mala djeca
Ponekad ih jednostavno pustite na miru. Ako je vaše dojenče nečim okupirano i samo se zabavlja, nemojte ga prekidati. Većina dojenčadi nakon buđenja samo mirno leži u svojem krevetiću, igra se ručicama ili samo guguće. Ti trenuci u kojima je dijete samo sebi dovoljno, početak su samostalne igre. Tu fazu možete produžiti ako neku zanimljivu, šarenu ili zvučnu igračku pričvrstite na ogradu krevetića.

beba se sama igra 1

  • Potaknite djetetovu maštu
Igra je stvaralački proces koji se razvija. Što je dječja mašta bogatija, to je i igra zanimljivija. Ukoliko potaknete djetetovu maštu, ono će lako osmisliti igru koristeći predmete i igračke koje su mu na raspolaganju. Dozvolite djetetu da mašta koliko god želi i nemojte ga sprječavati u tome, bilo da se igra s konkretnim predmetima ili sa "zamišljenim prijateljem". Zamišljeni prijatelj se najčešće pojavljuje kod trogodišnjaka i četverogodišnjaka, a istraživanja pokazuju kako igra s njime omogućuje djetetu uvježbavanje socijalnih interakcija, te razvoj spoznaje i mašte. Jedna od uloga zamišljenog prijatelja jest nadomjestak stvarnog, živog prijatelja u igri, ali i način kako se lakše suočiti sa strahom i nepoznatim. Dakle, radi se o normalnoj razvojnoj fazi koju, ako je primjetite, nemojte sputavati.

Pri razvoju djetetove mašte, važnu ulogu imaju priče i bajke. Putem njih se dijete upoznaje s imaginarnim svijetom. Nakon što ste ispričali priču ili pročitali bajku, razgovarajte o priči, nacrtajte je, priredite malu kućnu predstavu s likovima iz priče.
Na isti način možete aktivno slušati glazbu. Pjesmice za djecu su vrlo sadržajne, a igre prepričavanja dodatno potiču dječju maštu i pozitivno utječu na razvoj govora.
  • Prilagodite igračke djetetovoj dobi
Igračke trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Osim što se dosljedno trebate držati uputa kad je u pitanju veličina slagalica i kockica (opasnost od sitnih dijelova), važno je da iste budu primjerene dobi kako bi dijete samo moglo doći do rješenja. Smisao didaktičke igračke je da zainteresira i oraspoloži dijete, a ne da ga frustrira. Isto tako, djetetu je potrebno neko vrijeme i vaš poticaj kako bi naučilo kako se igrati s takvim igračkama. Prvi toranj, kuću ili brod od kockica napravite vi. Sutradan sagradite isto, ali skupa s djetetom. Uskoro će dijete biti sposobno potpuno samostalno sklapati različite oblike. Ako zatraži vašu pomoć, izađite mu u susret, ali se nemojte nametati idejama i savjetima, jer biste ga mogli obeshrabriti. Bodrite dijete, pohvalite njegovu izvedbu, a ukoliko nešto ne može samo napraviti, zajedno riješite problem.

kako nauciti dijecu da se sama igraju2b

Važno je znati da previše igračaka remeti koncentraciju djeteta. Svakodnevno odvojite nekoliko igračaka, a ostale pospremite.
Silne igračke kojima je dijete okruženo nude bezbrojne mogućnosti igranja, pa tako dijete ne može razvijati usredotočenost niti naučiti cijeniti svaku igračku. S tek nekoliko igračaka, dijete će naučiti biti kreativnije. S vremenom će početi upotrebljavati maštu i izmišljati igre.
  • Zainteresirajte dijete za igru
Dozvolite djetetu istraživanje pod vašim nadzorom. Neka otvara kutije, ladice, vadi stvari iz njih, zavlači se kojekuda… Često djeci zabranjujemo puno toga, ne znajući da ih time ograničavamo. Na primjer, ako dijete prilazi hrpi posloženih slikovnica, odmah smo na oprezu i priskačemo da bismo mu ponudili samo jednu, ne dozvoljavamo da vadi stvari iz košare za veš, ukoliko poseže za loncima skrećemo mu pažnju na nešto drugo. Na ovaj način djecu ne učimo samostalnosti, jer umjesto da sami otkrivaju mogućnosti za igru, oni su pasivni i uglavnom nezadovoljni promatrači. Predmeti koje odrasli ne smatraju igračkama, kao što su, recimo lonci, poklopci i kuhače, djetetu mogu biti najzanimljivije igračke. Zaštitite utičnice i sklonite potencijalno opasne predmete, a sve ostalo će pomoći djetetu u razvoju samostalnosti.
  • Uvedite pravila
Odredite maksimalno vrijeme koje dijete može provesti u gledanju televizije (ili igranju igrica). Ovo vremensko ograničenje vrijedi za kvalitetan TV program, crtiće ili sl. Sav ostali program ne bi djetetu trebao biti dostupan. Promatrajte navike djeteta i utvrdite koliko vremena ono stvarno provodi na taj način. Kad odredite granicu, odmah počnite provoditi odluku, bez izuzetaka. Roditelji trebaju biti svjesni da je i u ovom slučaju ponašanje djeteta u izravnoj vezi s njihovim ponašanjem i navikama. Ukoliko i sami slobodno vrijeme provodite ispred televizora, nemojte očekivati uspjeh u odvikavanju djeteta od istog. Pri provođenju ovih ograničenja, ponudite djetetu neki drugi vid zabave.

kako nauciti dijete da se samo igra7 copy

Djeca će najbolje naći vlastiti ritam igre ako im date priliku da se redovito nečim zaokupe. Dobro je odrediti vrijeme za igru (jednom ili dva puta dnevno). Pobrinite se za mirnu atmosferu, bez upaljenog televizora ili radija u pozadini koji bi ih odvraćali od igre. Isprva se i vi paralelno igrajte pored djeteta (ali ne i s njim) i maknite se čim se dijete zaigra samo.
  • Naviknite dijete da niste uvijek prisutni
S djetetom od oko tri godine možete postići dogovor u kojemu će se baviti nekom aktivnošću i bez vaše prisutnosti. Ako crta možete mu reći; "Idem složiti rublje, vraćam se za par minuta. Baš me zanima što ćeš nacrati dok me nema!" Maknite se iz sobe na par minuta, a potom se posvetite djetetovom crtežu i pohvalite ga. Možete i ostati u istoj prostoriji baveći se nečim drugim i s jednakim iznenađenjem i veseljem kroz neko vrijeme pogledati što je dijete napravilo.

Priskočite u pomoć samo u slučaju nužde. Olovka je završila ispod kauča, kockice su se srušile – uvijek ima situacija u kojima dijete naočigled treba pomoć. Usprkos tome, nemojte im odmah pritrčavati u pomoć, već pričekajte trenutak. Možda samo može riješiti svoj problem. Ponekad je dovoljna mala pripomoć, kao na primjer, pitanje: "To više nije toranj, ali me jako podsjeća na nešto drugo. Što misliš, što bi se od ovoga moglo napraviti?" Dijete će se vrlo vjerojatno opet samo zaigrati.
  • Što bi još moglo zaokupiti dijete?
Hobi

Promatrajući dijete, doznati ćete njegove afinitete. Ako voli svirati, nabavite razne instrumente za njegovu dob, ako voli crtati ili modelirati, pobrinite se da uvijek bude opskrbljeno materijalima. Možda je već dovoljno veliko za skupljanje sličica i album.
Pomozite djetetu da putem hobija izrazi svoju kreativnost jer će ga možda upravo neka od ovih aktivnosti opuštati i kad bude veće.

Šator

Djeca obožavaju skrovišta. Nabavite šator za dječju igru i postavite ga u dječjoj sobi. On će pružiti djetetu beskrajne mogućnosti igre. Nakon igre se takvi šatori lako sklapaju, a potom ih možete pospremiti u ladicu.

Kutije i karton

Obične kartonske kutije su često najzanimljivije igračke. Od njih se može napraviti svašta i osiguravaju brojne maštovite igre. Kartonske kutije brzo postaju zamkovi, garaže, prodavaonice i igračke.

kako nauciti dijete da se samo igra9
Sva djeca se mogu naučiti igrati sama. Pronađite aktivnosti koje zabavljaju vaše dijete i koje mu mogu zadržati pažnju. Neka te aktivnosti budu prilagođene karakteru i dobi vašeg djeteta. Za samostalnu igru je potrebno neko vrijeme i svladavanje dosade treba vježbati, ali rezultat neće izostati.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner