New
Prognoza vremena

SKUPLJANJE SLIČICA


skupljanje slicica copy

Skupljanje sličica je jako korisna igra. Znanstvenici preporučuju upoznavanje djece sa svijetom sličica, neovisno o spolu djeteta.

Razvoj intelektualnih sposobnosti ovisi o genetici i okruženju. Veze između moždanih ćelija intenzivno se razvijaju nakon rođenja, a najviše oko pete, sedme i dvanaeste godine. Nakon toga se nastavljaju stvarati nove veze u mozgu, ali ne toliko brzo i dinamično.

Zanimljivo je koliko tu pomažu sličice! Naime, na razvoj matematičko-logičkog razmišljanja utječu igre klasifikacije (npr. kad dijete treba razvrstati kocke po bojama) i serijacije (kad dijete slaže kocke po veličini). Tu su sličice jako važne, a albume prilagodite dobi djeteta.

Dijete koje skuplja sličice uči jako puno stvari; nazive i imena, države, datume... Djeca svaki dan gledaju u svoj album, broje koliko im još sličica nedostaje, razmijenjuju "dupliće", na dobitku su ili gube, a sve im to donosi iskustvo i korist.

Koliko često kupovati sličice?

To je slaba točka za roditelje. Pogotovo ako su prijatelji djeteta već gotovo popunili album sa sličicama. Objasnite djeci zbog čega je važno album popunjavati postepeno. Samo na taj način se može stvarno uživati u toj igri, i iz nje nešto naučiti.

Dijete kojemu se kupuje po nekoliko paketića sličica dnevno, brzo će se "zasititi" igre. Zalijepit će sličice, a jedini cilj će biti što brže popuniti album. A bit je proučiti sličicu, doznati što više detalja o temi, i na kraju, naučiti se strpljivosti.

Dijete možda neće odmah prihvatiti i razumjeti vaše objašnjenje, ali s vremenom će se navići na vlastitu dinamiku skupljanja.

U pravilu je dovoljno kupiti jedan paketić sličica dnevno, i ev. vikendom - dva. Tim tempom, uz razmjene i sličkanje, djetetu će trebati otprilike 1-2 mjeseca za popunjavanje albuma.

Kako skupljanje sličica potiču inteligenciju?

Prepoznavanje simbola je osnova za razvoj misonih radnji, za koje znamo da pomažu razvoju logičkog razmišljanja. Sličice su odlično i poticajno sredstvo.

Listajte album zajedno, postavljajte djetetu pitanja, nadograđujte pitanja novima (npr. kad dijete nauči naziv određene države, potražite je na globusu ili karti svijeta, uspoređujte države po veličini i sl.)

Skupljajući sličice djeca se zabavljaju, druže, uče prirodu, povijest, zemljopis, vježbaju čitati, pisati, zbrajati, oduzimati, množiti, i uče se različitostima u svijetu koji ih okružuje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner