New
Prognoza vremena

KAKO PRIČATI PRIČE


kako pricati price1a
"Ispričaj mi priču!" - ispuniti ovaj zahtjev nije uvijek jednostavno...

Pričanjem priča možete svoje najdraže nježno otpratiti u san, a to je ujedno mudar i veseo način za prekratiti vrijeme čekanja, putovanja i slično. Ali, što kad zapnemo s inspiracijom?
  • Što dijete zanima
Bez obzira na to čega se i s čime vaše dijete trenutno voli igrati, to je uvijek dobra osnova za još jednu priču. Djeca su opsesivna kad su u pitanju njihovi interesi pa ne brinite ako ćete upravo ispričati 57. priču o princezi ili kamiončiću.
  • Kratko, ali slatko
Nema potrebe za dugim i zamršenim pričama. Mala djeca ionako ne mogu dugo zadržati pozornost. Samo se držite strukture priče: uvod, zaplet, rasplet! I ne brinite ako ste istu priču ispričali prošli tjedan, djeca vole ponovno čuti priču.
  • Dobre, stare priče
Pokušajte se prisjetiti koju ste priču voljeli kad ste bili dobi vašeg djeteta. I vaše dijete će ih voljeti. Iako se te priče vama čine već pomalo "istrošene", djetetu će biti nove i zanimljive jer upravo u tome i jest čar bezvremenskih priča.
  • Priče učilice
Svakodnevni izazov roditeljstva je odgajanje. Discipliniramo i objašnjavamo..., a dobar način da naša djeca usvoje "gradivo" je da ga diskretno oblikujemo u priču. Na primjer, ako vaše dijete ne želi dijeliti igračke, smislite priču na tu temu. Priča će imati lijep i pozitivan završetak i dijete će je razumjeti.
  • Pričajte zajedno
Tijek priče ne mora uvijek ovisiti o vama. Započnite priču, a zatim potaknite dijete da je odvede u nekom svom smjeru. Dijete to može učiniti jednom rečenicom, priču može vratiti koji korak unazad ili je požuriti... Tako ćete skupa dovesti priču do sretnog završetka.
  • Povratak u djetinjstvo
Djeca vole slušati o djetinjstvu svojih roditelja; kakvi su bili, što su radili, što im se dogodilo... Na taj se način djeca osjećaju još bliža svojim roditeljima. Sjetite se nekog događaja iz svojeg djetinjstva i liepom pričom otpuhnite prašinu s njega. Vaše dijete će veseliti saznanje da dijelite slična iskustva.
  • Budite originalni
Vaše je dijete zasigurno čulo za tri praščića, ali vjerojatno nikad nije čulo za Narcisa. Doznajte više o grčkim mitovima, kaubojima i Indijancima, biblijskim pričama... Povijest i razne kulture vam mogu donijeti puno ideja za nove priče koje ćete prilagoditi dobi svojeg djeteta.
  • Crteži
Slike vašeg djeteta mogu biti odličan poticaj za maštovite priče. Zamolite dijete da vam objasni svoj crtež i otuda počnite. Dijete će biti oduševljeno kad "oživite" njegovu maštu.
  • Improvizacija
Ne možete se sjetiti o čemu biste pričali? Neka vam dijete zada imena likova, čime se bave, mjesto radnje... a vi sve jednostavno povežite u novu, zabavnu priču.
  • Glavni junak
Djeca vole sve vezano uz njih same, pa će beskrajno uživati ako im pripišete supermoći ili ih u svojoj priči pošaljete na istraživanje Mjeseca. Osim toga, oni jednog dana doista mogu postati astronauti i što god drugo žele, zar ne?

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner