New
Prognoza vremena

VAŽNOST ČITANJA


citanje_mama_dijete

Komuniciranje s vlastitim djetetom je jedno od najugodnijih iskustava.

Zato je bitno znati smjernice kako bi ta komunikacija bila što kvalitetnija!
Djeca uče "upijajući" informacije kroz svakodnevne interakcije i iskustva s drugom djecom, odraslima i svijetom.
Između 4. i 5. godine starosti mnoga djeca su već uključena u vrtićke grupe ili igraonice, te postaju bitne njihove komunikacijske vještine.
Što su razgovor i igra s djetetom više interaktivni (da svi sudjelujete u toma dosta aktivno i zastupljeno), to će djeca više iz njih naučiti. Čitanje knjiga, pjevanje, igranje igara s riječima, i jednostavno razgovaranje s djetetom će proširiti vokabular djece pritom poboljšavajući i njihovu vještinu slušanja.

Evo nekoliko prijedloga kako poboljšati djetetove komunikacijske sposobnosti:
  • Pomozite djetetu poistovjećivanje s pričama koje čitate. Odaberite priče koje opisuju događaje slične onima u vašoj obitelji ili okolini, koje su odraz vaše kulture.
  • Knjige, časopise, novine i slično držite na mjestu gdje će djeca moći doći do njih bez vaše pomoći, kako bi razvila želju za čitanjem i ljubav prema knjigama. Prvo ih naravno privuku slike, a kasnije počinju uživati i u pisanom štivu. Bitno je da im je pisani sadržaj dostupan.
  • Zajedno s djetetom izradite vlastiti album naziva "Ovo sam ja" ili "Moja obitelj" sa obiteljskim slikama i pričama o događajima koje ste proživjeli.
  • Pričajte s djetetom o pričama koje čitate zajedno, ili čak o crtanim filmovima koje zajedno gledate.
  • Neka dijete vidi vas da čitate i da pritom uživate. Pružite mu uzor i model, po kojem će zavoljeti čitanje. 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner