New
Prognoza vremena

KOJE IGRAČKE ODABRATI


gyi0061844996

Promatrajući dijete kako se igra, možemo puno naučiti o tome kako dijete misli, što mu je važno i što voli. Zato, prije nego svojem djetetu kupite neku igračku, razmislite što ćete mu kupiti, naročito uoči rođendana ili nadolazećih blagdana.

U suženim financijskim mogućnostima, često se pri izboru darova za predškolsko dijete odlučujemo za neke, po nama korisnije stvari, kao što je npr. obuća i odjeća. Pritom ponekad zaboravljamo koliko je djetetu važna igračka. Igračka nije samo "zabava", već i vrlo važno sredstvo u učenju, razvoju i sazrijevanju djeteta. Ona pomaže u upoznavanju okoline, stjecanju znanja, razvijanju tjelesnih i umnih sposobnosti i u odrastanju.
U obilju igračaka koje se na tržištu nude, nije uvijek lako pronaći onu pravu. Stoga pri izboru igračke za predškolsko dijete treba imati na umu slijedeće:
  • Nije svaka igračka za svaku dob. Izbor treba ovisiti o dobi djeteta i njegovim sposobnostima. Ako mu je igračka prejednostavna, dijete će je ubrzo odbaciti, a suviše složena igračka odgovarajuća za stariju dob, na mlađe dijete može djelovati frustrirajuće jer ju ne razumije.
  • Recepta za izbor igračke nema, jer svako je dijete individua sa svojim vlastitim svijetom mašte i igre. No oni koji pomno prate psihofizički razvoj djeteta, prepoznat će vrijeme kada je dijete sposobno odgovoriti zahtjevima pojedine igračke, ali i izazovu još nepoznatog koji se u igrački krije.

Odabir igračaka obzirom na dob djeteta

Buying-The-Best-Baby-Toys

DJECA OD GODINU DANA

-    igračke koje se mogu hvatati, kotrljati, osluškivati, stavljati u usta, mirisati i sl. (zvečke jasnih boja i zanimljiva zvuka, razne mobilne igračke koje vise na dohvat ruke, krpene lopte živih boja, krpene i gumene lopte i životinje koje stiskanjem daju zvuk, plastične igračke za kupanje, slikovnice plastičnih listova na preklapanje i sl.)

DJECA U 2. i 3. GODINI ŽIVOTA

-    igračke koje će zadovoljiti njihovu potrebu za kretanjem i radoznalost (igračke za gurenje i vuču, vozila, lopte, baloni, likovi životinja na kotačima, jednostavne slagalice koje može rastavljati i sastavljati, nabadaljke s privlačnim likovima životinja, nizovi kutija i košarica koje se umeću jedna u drugu, igračke koje se "otvaraju" pritiskom na tipku i pritom proizvode zvukove, jednostavni konstruktori, plišane životinje, lutke i sl.).

DJECA U 4. i 5. GODINI ŽIVOTA

-    igračke koje oponašaju svijet odraslih posebno su zanimljive (kuhinjski pribor, različite lutke, zoo vrt, farma, automobili, građevine, željeznica i sl.). Igre opažanja, razlikovanja i razvrstavanja po raznim kriterijima (stolne igre – nadopunjaljke, parne slike, lota, slagalice boja, magnetne aplikacije, pike-slike, memory s jednostavnijim motivima, mali akvarij, jednostavnije igračke tipa "čovječe ne ljuti se" i sl.).

DJECA U 6. i 7. GODINI ŽIVOTA

-    djetetu trebaju složenije igračke, jer je motorika ruku već dobro razvijena, (konstruktori, pike-mozaik, slagalice s 50 i više dijelova), ali i igračke koje predstavljaju stvarne predmete u svijetu odraslih (uniforma i pribor liječnika, alat kućnog majstora, odjeća za igre u malom kazalištu i sl.). Posebno su zanimljive različite stolne i društvene igračke, koje od djeteta zahtijevaju intelektualni napor ili suradnju  sa suigračima (memory, domino, puzzle, brojke i slova, karte s dječjim motivima, elektronske "igrice" i različite igračke za tzv. Igre natjecanja). Dobrodošli su i sportski rekviziti, jer dijete ima veliku potrebu za kretanjem, a sportska pomagala mogu pomoći u osmišljavanju kretanja i razvoju spretnosti.

momkidstoys

Prilikom darivanja djeteta ne treba zaboraviti:
  • Da se velikim i skupim darom ne može iskazati ljubav djetetu, ali ni zadobiti njegova. Dar ne može nadomjestiti ljubav i nježnost roditelja i ono vrijeme koje je potrebno da oni posvete djetetu.
  • Da se i najskromnijim darom može izazvati veliko veselje ako roditelji imaju želju i dovoljno vremena da ga "podijele" s djetetom. Zajednička se igra darovanom igračkom može pretvoriti u malu svečanost i veliko veselje za cijelu obitelj, koje će dijete vjerojatno pamtiti dulje nego što traje sama igračka.
  • Da se ponekad dogodi da dijete dobije više darova odjednom. Nakon što ih uzbuđeno razgleda, dobro je postupno skloniti neke od njih koje trenutno zanemaruje i dati mu ih nakon nekog vremena, kada će oni za dijete predstavljati novo veselje.
  • Da dijete mnogo toga uči oponašanjem odraslih iz najbliže okoline. Veselje roditelja kada oni nekoga darivaju, informacija je djetetu da je to nešto ugodno. Stoga ga treba poučiti kako i ono može svojim malim darom ili znakom pažnje razveseliti druge. To može biti crtež za baku, lik od gline za prijatelja i slično.

Važno je zapamtiti da djeca uče po modelu svojih roditelja, odnosno imitiraju roditeljsko ponašanje te sustav vrijednosti i razmišljanja. Od njihovog ranog djetinjstva naglašavajte da nije bitno dobiti hrpe poklona, već davati i primati od srca.


Gordana Patarčec, stručni suradnik pedagog
DV Čakovec
Vezani članci:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner