New
Prognoza vremena

KAKO RAZGOVARATI


kako razgovarati copy

Sve više govorimo, a sve manje slušamo jedni druge. Sve je manje dobrih sugovornika, s kojima je moguće sporazumjeti se ili se bar "složiti se da se ne slažemo".

Pravi i iskreni razgovor je važna potreba čovjeka, a umijeće vođenja razgovora je moguće učiti i unaprijediti:

1. Kad razgovarate, gledajte ljudima u oči.

2. Na neko pitanje iz života uvijek postoji više odgovora. Svatko tko misli da je njegov odgovor jedini točan i istinit, dovodi u pitanje svrhu daljnje komunikacije.

3. Važno je uvažavati druga mišljenja. Ako je pitanje o kojem se raspravlja vezano uz sve sugovornike, onda svi imaju pravo izraziti svoje mišljenje. Samo tako se može steći uvid u moguća rješenja.

4. Kao osoba, čovjek se stalno nadograđuje i upotpunjuje. Jedan od načina je povezivanje i s ljudima koji su drugačiji od nas. Tako ćemo bolje razumjeti svijet koji nas okružuje, ali i sebe same. Ako se ljudi sreću kao stranci, kao oni koji ne žele imati ništa zajedničko - nema razgovora.

5. Potrebno je osjetiti potrebu za razgovorom. Stoga, na početku razgovora istaknite ono što je zajedničko. Kad se razgovor započne s nečim što povezuje sugovornike (ili što povezuje sve ljude), uspostavlja se međusobno povjerenje i stvara motiv za daljnji razgovor.

6. U situacijama kad vam se čini da nemate što za reći i ništa vam ne pada napamet, postoji izlaz - slušajte i pitajte, a potom se nadovežite.

7. Bez poštovanja nema iskrenog susreta između dva čovjeka. Dobra volja je važnija od znanja. Sudionici u prijateljskom razgovoru ovise jedan o drugome, i zato ovdje odnos moći treba biti isključen. Tolerancija je preduvjet za kvalitetan razgovor.

8. U razgovorima, kad niste u pravu, priznajte to.

9. U početku razgovora nije poželjno "dirati" u najosjetljivija pitanja; bolje je početi s temama koje su lakše i koje postepeno otvaraju sugovornike.

10. Nije dobro širiti alarmantne vijesti ili ih uveličavati, a još manje ako su bez dokaza. Za kvalitetan razgovor nisu potrebne senzacije.

11. Nemojte ogovarati prijatelje i znance pod izgovorom dobronamjerne kritike.

12. Razgovor nam ne služi samo da bismo nešto doznali, već da bismo se bolje povezali.

13. Nemojte pretjerivati govoreći o sebi i držeći monologe. Kad govorite, imajte osjećaj za mjeru i obratite pozornost sluša li vas drugi. Ako netko nema naročiti interes za vašu temu, promijenite je ili to dopustite sugovorniku.

14. Velika je odlika znati pažljivo slušati drugoga. Nemojte upadati u riječ dok drugi govore da biste dalje vi nastavili o njegovoj temi. Ako to ipak učinite, prije se ispričajte.

15. U razgovoru je važno precizirati što netko misli pod ovim ili onim pojmom. Mnogi se nesporazumi rađaju upravo iz različitog razumijevanja istih riječi. Postoje razlike između onoga što netko kaže i onoga što drugi čuje. Ako kažete nešto s čime niste zadovoljni, to možete popraviti. Opaske kao; "Htio sam u stvari reći..." ili "Možda nisam baš bio jasan ... ", uvijek mogu pomoći.

16. Uvijek treba uzeti u obzir osjetljivost neke teme i samog sugovornika. Ako imamo neku primjedbu, potrebno ju je izreći obazrivo.

17. Nemojte govoriti preglasno i nadvikivati cijelo društvo. Ako govorite izražajno, svi će vas razumjeti. Neugodan je i pretih govor, onaj koji jedva čujemo. Posebno je nepristojno s nekim šaputati u društvu.

18. Kad razgovarate s osobom koja je uvijek "negativna", sa svoje strane nastojte biti pozitivni i ohrabrujući. Ako vas razgovor s takvom osobom opterećuje i "troši", razgovore svedite na minimum.

19. Pogreške su nešto normalno. Ne možete razgovarati, a da nikad ne napravite nikakvu pogrešku.

20. Kako razgovarati s djecom pogledajte ovdje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner