New
Prognoza vremena

SLOVA KROZ IGRU


slova_2

Izvlačimo i imenujemo slova

Ovo je vrlo jednostavna, ali zabavna igra. Slova su stavljena u vrećicu, košaru, kutiju, šešir ili sl. Dijete izvlači slovo, imenuje ga i zadržava. Igra se može organizirati i u manjoj skupini, gdje je uključeno više djece. Tada se može na kraju igre utvrditi tko je sakupio najviše slova. Izvučeno slovo pripada djetetu samo ako ga je točno imenovalo. Druga varijanta igre je izricanje riječi na izvučeno zadano slovo. Umjesto izrezanih slova u košarici, djeci se mogu ponuditi slova napisana na papirićima i stavljena npr. u plastično jaje. Slova možete ispisati i na sakupljene plastične čepove, pa djeca od njih mogu sklapati kratke riječ.

Slovo - slagalica

Slovo određene veličine izreže se na 2, 3 ili 4 dijela. Djetetov je zadatak da te dijelove složi u cjelinu, tj. u slovo. U početnoj fazi dijete dobiva dva ista slova, jedno cijelo ili jedno izrezano. Prvo služi djetetu kao uzor. Kasnije je dovoljno dati samo izrezano slovo. Za potrebe igre poželjno je svako izrezano slovo dati u drugoj boji. Dijete se, u početku, za prepoznavanje slova koristi bojom.

Domino slova

Igra domino primjenjuje se u raznim varijantama, pa se može koristiti i za upoznavanje slova. Umjesto slika s brojkama stavljaju se slova. Igra se po istim pravilima kao i običan domino.

Kružić na kružić (slovo na slovo)

Na obojenoj tablici je napravljeno 30 kružića. U svakom kružiću je jedno slovo. Uz tablicu su potrebne pločice - pokrivaljke istog oblika. Na svakoj pokrivaljci u boji također je napisano po jedno slovo. Podloga i pločice mogu biti iste i različite boje. Podloga i pokrivaljke mogu biti u obliku kruga, trokuta, kvadrata ili nekog drugog oblika. Zadatak je da dijete svaku pokrivaljku položi na njezino mjesto. U igri može sudjelovati više djece.

Slova na užetu

Izrežite kartice (veličine karata za igranje) sa ispisanim velikim štampanim slovima. Na vama zgodnom mjestu, u visini koja je prilagođena djetetu, raširite i učvrstite uže. Dijete može štipaljkama vješati slova, ispisujući riječi, imena ili sortirajući ista slova, slažući ih po abecedi i sl. Isto možete raditi sa brojevima kojima možete dodati i znakove + i – ili veće i manje. Brojeve možete nizati, zbrajati ili oduzimati i sl.

slova3

Aktivnosti sa slovima

Ove aktivnosti su odlične kao predvježbe za pisanje i razvoj važnih motoričkih vještina (dijete ne može dobro držati olovku dok se ne razvije fina morotika šake i prstiju):

 • izrezivanje slova iz novina i ilustriranog časopisa

 • lijepljenje slova po slobodnom izboru: poznata slova, slova vlastitog imena...

 • izrada slova od tijesta, gline, glinamola ili plastelina

 • ispisivanje slova na perforiranim papirima

 • bojanje i ukrašavanje slova;

 • pisanje slova i imena uz pomoć slika slova

 • izrezivanje predmeta, životinja i dr. koja počinju na određeno slovo

 • izrada knjige slova

Dijete treba upoznati svako slovo kroz što više osjetila. Dominira osjet vida i opipa - složi, oboji, izreži, izmjesi, prilijepi itd. Stara izreka kaže da se sve bolje pamti ako "prođe kroz ruke". Izrezana ili izrađena slova, bez obzira na vrstu materijala, mogu biti podloga za raznovrsne igre s djecom predškolske dobi. Slova s udubljenjima, kalup-slova mogu se vrlo uspješno koristiti u igrama s pijeskom ili u pješčniku, što je dostupno svoj djeci. Djeca se vole igrati tijestom pa, uz kolačiće od tijesta, ponekad možemo napraviti i ispeći neko jednostavnije slovo. Slova od drva ili brusnog papira mogu se koristiti u igri pogađanja. Glina, glinamol ili plastelin zahvalan su materijal za izradu slova po želji djeteta ili po zadatku odraslih.

Slova se mogu i pjevati. Pjevanje abecede ili pjesme s određenim slovima pomaže i razvoju sluha, a djeca ih rado pjevaju.

Svako slovo bez obzira na raznovrsnost materijala mora biti dovoljno veliko kako bi se njime moglo manipulirati. Sve vrste igara: didaktičke, govorne, igre s pjevanjem, pokretne, igre s dijalogom, kazalište s lutkama i sjenama, igre dramatizacije, čitanje, recitiranje te razna audiovizualna sredstva mogu biti u službi upoznavanja slova.

Abeceda!

Evo zgodne pjesmice za učenje abecede. Napišite je na velikom papiru i zalijepite u neki kutak u kući. Možete napraviti i slikovnicu ili svoju abecedu, dodajući i druge predmete na to slovo. Napravite abecedu životinja, automobila, hrane i sl. Možda nećete imati odgovor na sve odmah – potražite u knjigama, pitajte nekoga. Smislite svoju pjesmicu, igrajte se rimama ili smilsite rečenicu u kojoj svaka riječ počinje na isto slovo i sl.

A - auto koji juri...


Stolno kazalište slova

Određeno slovo uz dodatak nekih detalja (oči, usta) može postati lutka. Svako slovo može na taj način oživjeti. Putem kazališta lutaka, sobnog ili stolnog, može se na zanimljiv način približiti djeci: brojalica, pjesmica, priča, pa čak i abeceda. Osmišljeni razgovor o slovima uz dodatak neke pjesme ili šale može biti u datom trenutku vrlo poticajno sredstvo za upoznavanje slova. Stolno kazalište nije zahtjevno. Dovoljna je jedna izrezana kutija, mali zastor, nešto dekoracije i lutke- slova. Takvo kazalište omogućuje djeci da i sama izmišljaju sadržaj, odaberu lutke, glume i pripremaju pozornicu.


Svakodnevne aktivnosti za razvoj rane pismenosti

slova-djecak_cita
 • Čitajte djeci svaki dan (barem onim manjima – ili neka čitaju jedni drugima). Pored toga, djeci je važno da vide vas kako čitate i uživate u toj aktivnosti. Djeca su prirodno motivirana da uđu u svijet odraslih, a pismo je jedan od najvažnijih puteva. Čitajte različite stvari – knjige, časopise za djecu, enciklopedije, rječnike i dr. Knjiga je prozor u svijet, izvor znanja, način da proširimo vidike, putujemo, razumijemo druge kulture i navike, upoznajemo različite ljude i odnose među njima, razumijemo vlastite želje, misli i ponašanje. Knjiga nas uči govoriti, komunicirati, artikulirati vlastite misli i ideje.

 • Pomozite djeci da pišu dnevnik – ukrasite zajedno neku bilježnicu, napravite listu tema o kojima bi voljeli pisati (izlet, posjet baki i djedu, rođendan, poklon). To će djeci dati jasniju ideju što da stave u dnevnik. Dnevnik mogu ilustrirati, zalijepiti razne stvari, sličice, fotografije i sl. To je izvanredna mogućnost za vježbu pisanja, izražavanja, razmišljanja.

 • Knjiga, pisac, ilustrator – sve su to strane i nepoznate riječi i pojmovi sve do trenutka dok sama djeca ne preuzmu te uloge. Neka i ona postanu pisci i ilustratori. Prvi put im pomozite da razrade neku od tema koja ih zanima (izlet, ljetovanje, luna-park...), ispričaju i zapišu priču, ilustriraju je, naprave korice, povežu stranice i - slikovnica je gotova. Neka ne zaborave napisati ime pisca, ilustratora, izdavača, posvetu. Slikovnice mogu biti povezane i sa onim što djeca uče u školi (slikovnica o nekoj osobi, gradu, o drveću, životinjama), mogu biti rad samo jednog djeteta ili više djece.

 • Pomozite djeci da pronađu prijatelje s kojima će se dopisivati. Tako će proširiti svoje vidike, steći prijatelje i, naravno, učiti vrlo važne stvari o komunikaciji. Neka sami adresiraju pismo, kupe markicu i odnesu pismo na poštu.

 • Zamolite ih da vam nešto pročitaju dok vi kuhate ili radite neki drugi posao u kući ili se jednostavno odmarate. Morate im pokazati da ste zaista zainteresirani za ono što čitaju - postavljajte podpitanja, dajte komentare i sl.

 • Neka vam čitaju recept iz kuharice dok vi kuhate – povežite to sa matematikom (izvaži težinu, koliko komada...). Neka naprave kuharicu svojih omiljenih jela - svatko neka napiše i ilustrira po jedan recept.

 • Postavljajte problemska pitanja kod čitanja priča ili gledanja TV-programa (što bi ti učinio/la da si na mjestu ..., što je drugo mogao glavni lik učiniti, kako se osjeća...)

 • Sa prvašićima (a i mlađima) napravite kutiju za pisanje (lijepo ukrašena kutija od cipela ili košulje u kojoj stoje papir, olovka, gumica, bilježnica ...). To će učiniti posao oko pisanja posebnim i važnim. Od žice napravite smiješne "specijalne" naočale za pregledavanje zadaće (i za vas i za djecu), kroz koje se greške bolje vide.

 • Dajte nova, drugačija imena stvarima, predmetima – igrajte se riječima.

  Igrajte se igara sa slovima i riječima – "Na slovo na slovo", "Kaladonta", "Grad-država"...

  Napravite zajedno dječiji portfolio – slažite najbolje radove, pregledajte ih i komentirajte zajedno. Stavite na njih datum i komentar sa druge strane papira. Zapišite kako je rad nastao i neku zanimljvost o radu.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner