New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
S DJECOM U VRTU


djeca u vrtu1

Neovisno o tome živite li u stanu ili u kući s okućnicom, uz pomoć svojih mališana se možete približiti prirodi i uljepšati svoje okruženje...

Djeca vole kantice i lopatice, vole kopati, držati zemlju u ručicama i istraživati. Sada će imati priliku naučiti kako je zemlja korisna. Bez obzira o kojoj količini zemlje se radi, djeca će uočiti da je ona dom raznim sićušnim životinjicama i bilju.

djeca u vrtu2

Male pregačice i najlonske rukavice će biti sasvim dovoljna zaštita od prljanja. Uostalom, dozvolite im i da se malo uprljaju i osjete miris i teksturu prirode.

djeca u vrtu5 copy

Obogaćenu zemlju u vrećicama možete nabaviti u svakoj većoj trgovini. Proljeće je pravo vrijeme i za kupnju sadnica raznovrsnog cvijeća prelijepih boja. Do cvijeća možete doći i na još veseliji način - u šetnji prirodom. Pažljivo, s malo zemlje oko korjenčića, kući donesite ivančice, potočarke... i zasadite ih u meku zemlju. Budite maštoviti pa ukrasite svoje posudice za cvijeće.

ukrasne posudice za cvijece1

Svoj mali vrt ukrasite malim kamenčićima koje možete obojati, figuricama i držačima za cvijeće koje možete sami izraditi od štapića za sladoled, roštilj štapića ili malih kuhačica koje ćete obojati ili na njih nalijepiti razne ukrase.

ukrasi za cvijece
Kako se sadi?

1. Kod kupnje sadnica, biljka treba biti zdrava i snažna, bez nametnika. Ako je biljka ocvjetala, a listovi požutjeli, potražite bolju sadnicu. Također pogledajte etiketu, kako biste bili sigurni da kupujete biljku koja će uspjeti u vašem podneblju.

2. Odaberite mjesto sadnje koje će odgovarati vrsti biljke; neke biljčice vole sunce, drugima pak odgovara sjena. Ako ste izabrali da biljka bude u kući, možete je staviti kraj prozora ili koristiti žarulju za biljke.

3. Obradite zemlju do dubine najmanje 30-40 cm uokolo područja za sadnju. Ako je zemlja pretvrda ili suha možete je smekšati s tresetnicom, kupljenom zemljom i/ili kompostom kako bi poboljšali teksturu. Puderasta ili jako pjeskovita zemlja teže zadržava vodu. Teška glina pak drži previše vode i guši korijenje. Zemlja treba biti mekana i mrvičasta da se lako može učvrsnuti oko korijena biljke.

sadnja cvijeca copy

4. Ako niste kupili zemlju obogaćenu hranjivim tvarima, zemlju možete prihraniti namjenskim proizvodima. Većina biljaka ipak već ima gnojivo u zemlji kada ju kupite. Postoje proizvodi koji pojačavaju rast korijena, koje možete dodati u trenutku sađenja. Pažljivo pročitajte etiketu kako biste stavili prikladnu dozu. Previše takvog sredstva može oštetiti korijenčić.
cvijet s korjencicem2 copy copy copy
5. Vrtnom lopaticom iskopajte rupu otprilike duplo veću od promjera lončanice u kojoj ste donijeli sadnicu. Ako je korijenje biljke usko omotano oko grumena zemlje iz lončanice, oštrim vrtnim nožem (odozgo prema dolje) odrežite zemlju s korijenjem sa barem 4 strane. Također odrežite i donji dio, ako je čvrsto zapetljan korijenjem. Smjestite biljku u središte rupe za sadnju. Ako je korijenje opušteno, nježno ga rasporedite ispod i oko biljke.

6. Novu zemlju ćete dodavati postepeno. Rasporedite (posipajte) dio nove zemlje oko korijena. Kanticom dodajte vode da prekrije zemlju. Dodajte još jedan sloj zemlje u rupu i još vode da ga prekrijete. Ponavljajte cvijet s korjencicem1 copy copy copy copy copy copy copypostupak dok niste dodali dovoljno zemlje da se u potpunosti prekrije korjenasti grumen. Zemlja bi mogla biti mekana i blatnjava. Pustite da se opusti na neko vrijeme dok se voda malo ne osuši i onda pritisnite rukama oko sadnice dok ne bude čvrsto u zemlji. Zatim dodajte još onoliko zemlje koliko je potrebno visini sadnice i malo pritisnite. Pripazite da sadnicu ne zatrpate s previše zemlje. Stabiljka i listići moraju biti slobodni kako bi biljka disala.

7. Nježno isprobajte je li biljka dovoljno čvrsto zasađena. Ne smije biti labava već sigurno i čvrsto umetnuta u zemlju.

8. Još malo zalijte biljku, a zatim je zalijevajte svaka 3-4 dana, ili češće ako primjetite da je zemlja suha. Naravno, treba pripaziti i da se ne pretjera sa zalijevanjem.

9. Uz vašu malu pomoć i pažnju, sunce i biljka će dalje preuzeti posao.

djeca u vrtu4 copy
10. Osim cvijeća, moglo bi vam biti vrlo zabavno i korisno posaditi začine poput origana, bosiljka i slično...


Više:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner