New
Prognoza vremena

MALI VRT


mali vrt
Lijepi dani su kao stvoreni za igru na otvorenom! Idealno će biti ukoliko imate dvorište s barem malim travnjakom, ali dječji mali vrt možete napraviti i na terasi ili balkonu.

Djeca se vole igrati sa zemljom. Kao da naslućuju da odatle zapravo sve počinje, i da je ta, za oblikovanje podatna materija zapravo vrlo važna. Osim što će dugo biti zabavljeni "čeprkanjem", mali vrt vam može biti koristan za sadnju veselog, neškodljivog cvijeća ili začina.

Ova aktivnost je djeci korisna i za:

- istraživanje, učenje i razumijevanje prirode i njezinih zakonitosti
- prilikom ovakve igre djeca koriste sva osjetila
- razvijanje motoričkih vještina preko kopanja, zalijevanja, sjeckanja...
- djeca razvijaju kreativnost (oblici od zemlje, uređenje okoliša...)
- učenje novih riječi i pojmova
- igranje uloga (mali vrtlari, kuhari...)
- upoznavanje sa slovima (djeca će biti zainteresirana za slikovnice o sadnji i natpise na preparatima za njegu biljaka)

Što je potrebno?

Potreban vam je komad travnjaka koji ćete prekopati za igru i sadnju, i drvca (poput onih za ogrijev) za improviziranje ograde. Ne zaboravite ostaviti mjesto za ulaz u vrt.

mali vrt 2
Ako mali vrt radite na terasi, dovoljan vam je mali, plastični bazenčić u koji ćete nasipati zemlju. Najbolje u oba slučaja je kupiti vreću zemlje koja je već obogaćena te nešto neštetnog komposta. 

Nabavite nekoliko običnih kalupa i jedan kalup za muffine u koje ćete smjestiti npr. začine, potrebne su vam i dječje plastične kantice i kantica za zalijevanje, lopatice, grabljice, razni kalupići, te sadnice. Cvijeće koje će djeca zasaditi mogu biti tratinčice koje ćete pažljivo, s korjenčićima premjestiti s livade u svoj vrt.

mali vrt 3
Odvojite jedan dio malog vrta za sadnju, a drugi za igru. Ovisno o dobi djece, dogovorit ćete se što želite da sadrži njihov mali vrt.


Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner