New
Prognoza vremena

BONTON PRIMANJA GOSTIJU


primanje gostiju 1a

Uz dobru volju i malo truda, vaši će se gosti uvijek osjećati ugodno, a druženje će proteći upravo onako kako ste zamislili.

  • Pozivanje gostiju
Prvo trebate odlučiti koga ćete pozvati i hoće li to biti neobavezno druženje ili ćete posluživati hranu. Kad odlučujete koga ćete pozvati, trebate voditi računa da su svi pozvani u dobrim odnosima. Nekad i najmanja međusobna nepodnošljivost može pokvariti raspoloženje cijelog društva.

Gosti se obično pozivaju usmenim putem, osim ako se radi o izuzetno svečanom događaju. Goste se poziva nekoliko dana ranije, kako bi se i gosti i domaćini imali vremena pripremiti.
  • Prije dolaska gostiju
Prije dolaska gostiju, prozračite stan. Pripazite da u stanu nije pretoplo jer će to uspavati društvo, ali niti prehladno. U predsoblju pripremite vješalice za kapute. U kupaonicu stavite nov sapun, čiste male ručnike i toaletni papir. To isto vrijedi i za WC. Na stol postavite nekoliko mirisnih svijeća; one će poslužiti kao ukras i osvježiti prostor. Nastojte biti uređeni jer time iskazujete poštovanje svojim gostima.
  • Kad gosti stignu
Kad gosti pozvone, ne smijete dozvoliti da čekaju ispred vrata. Goste dočekuju domaćica i domaćin i pomažu im da odlože svoje stvari. Gosti se uvode u prostoriju za druženje i, ako ima još gostiju, domaćini ih upoznaju.

Muškarac se prvi predstavlja ženi.

Mlađa osoba se predstavlja starijoj.

Bračni par se predstavlja zajedno.

Nemojte prekidati razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili.

Ako jedan od domaćina uvodi goste, a drugi je u sobi sa drugim gostima, on ustaje kada uđe novi gost i polazi mu u susret.
  • Druženje
Ako se gosti međusobno slabo poznaju ili ako su im interesi različiti, domaćini trebaju usmjeravati razgovor tako da svima bude ugodno i zanimljivo.

Za vrijeme svake posjete, goste treba nečim ponuditi. Ako je posjeta kratka, dovoljno je poslužiti kavu ili sok. Ako znate da će gosti duže ostati, priredite malu zakusku (mali sendviči, sitni kolači...), s pićem.

Tijekom razgovora izbjegavajte teme koje bi mogle izazvati žučne rasprave i uvrijediti gosta.
  • Za vrijeme jela
Prije negoli započnete s jelom, pričekajte petnaest-ak minuta na zakašnjele goste.

Domaćini se trebaju baviti gostima. Ako nešto trebate napraviti, neka to bude čim brže. Za vrijeme jela, ne pretjerujte s nuđenjem. Ponudite jednom i, ako netko odbije, prihvatite to bez komentara.

Pospremanje je obveza domaćina.
  • Gosti i djeca
Prije dolaska gostiju, podsjetite djecu na lijepo ponašanje. Ako su djeca veća, naučite ih kako da vam pomognu u gostoprimstvu.
  • Gosti i kućni ljubimci
Koliko god voljeli svoje kućne ljubimce, nemojte dozvoliti da ometaju goste i približavaju se hrani.
  • Iznenadna posjeta
Ako vas gosti iznenade, oni ne smiju primijetiti da nisu dobro došli. Ako upravo tada imate neku obavezu koju ne možete odgoditi, ispričajte se gostima i objasnite situaciju.

Ako gledate televizijski program ili slušate glazbu u vrijeme dolaska gostiju, trebate prekinuti s tom aktivnošću, osim ako gost ne izrazi želju da vam se u tome pridruži.
  • Ispraćanje gostiju
Znak za završetak posjeta daju posjetitelji.

Kada gost odlazi, domaćica i domaćin ga ispraćaju do vrata. Ako jedan dio gostiju ostaje i dalje, jedan od domaćina ispraća goste koji odlaze, a drugi ostaje sa ostalim gostima. Ako je samo jedan domaćin, on ispraća goste i upućuje ispriku onima koji ostaju jer ih nakratko ostavlja same.

Gostima treba toplim riječima zahvaliti na njihovu dolasku.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner