New
Prognoza vremena

ŽIVOTINJE NA DJEČJIM IGRALIŠTIMA


zabranjeno-psima

"Neće ti ništa. Podragaj ga slobodno." To je jedna od najučestalijih izjava vlasnika pasa koju upućuju djeci dok posjećuju dječje parkove. Nažalost, ovdje se više ne radi niti o manjim pasminama već neki vlasnici nesmetano šetaju pse koji po karakteristikama svoje naravi nipošto ne bi smjeli biti u blizini dječjih igrališta.

U svakom dječjem parku bi trebalo biti naznačeno da je zabranjeno uvoditi pse. Osim po život opasnih ozljeda koje djetetu može nanijeti pas čije ponašanje može biti uzrokovano raznim čimbenicima, životinjski izmet ozbiljno onečišćuje područje namijenjeno dječjoj igri. Posljedice su zoonoze, zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, te mogu prelaziti sa jednih na druge i obrnuto. Zoonoze su posebno opasne za bebe, djecu i trudnice, a najčešće ih prenose psi i mačke.

Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

Članak 11.
Zabranjeno je uvođenje i kretanje pasa tamo gdje bi oni mogli ugroziti zdravlje ljudi i zdravstveno-higijenske uvjete (vozila javnog prometa, prodavaonice živežnih namirnica, škole, zdravstvene ustanove, skloništa, tržnice, dječja i sportska igrališta, dječje ustanove i sl.).

Članak
13. Posjednik psa dužan je očistiti javnu površinu, kao i stvari drugih osoba što ih je onečistio njegov pas. Posjednik psa dužan je nadoknaditi svaku štetu koju pričini njegov pas.

Što roditelj može učiniti

Roditelji bi u svakom slučaju trebali upozoriti nesavjesne vlasnike životinja i zamoliti ih da svoje ljubimce šetaju na za to predviđenim površinama. U slučaju da se vlasnici životinja oglušuju na upozorenja, roditelji bi se trebali obratiti komunalnim redarima i drugim nadležnim službama.

Izuzetno je važno porazgovarati s djetetom te takve razgovore ponavljati. Djeca vole životinje i u pravilu ne osjećaju strah već se samo žele upoznati i sporazumjeti sa životinjama. Objasnite im da reakcije životinja ovise o njihovim trenutnim potrebama i instinktima. Upozorite djecu da bez iznimke ne smiju prilaziti životinjama bez vašeg nadzora. Dogovorite s djecom da vas, ukoliko primjete onečišćenu površinu za igru, pozovu kako biste onečišćenje mogli ukloniti ili otići na drugo igralište.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner