New
Prognoza vremena

SLOBODNO VRIJEME U OBITELJI 2

Kako provesti slobodno vrijeme sa svojom obitelji


Razgovarajte sa svojom djecom

Kad god pronađete vremena iskoristite ga za kvalitetan i iskren razgovor s djetetom (dok ga vodite u vrtić, kada idete zajedno u dućan, dok se vozite u autu). Govorite o sebi i svom danu, što sve morate obaviti i dogovorite vrijeme koje biste mogli provesti zajedno toga dana, uključite jedni druge u svoje aktivnosti. Osim što govorite djetetu, sjetite se poslušati što ono ima za reći. Ukoliko svakodnevno postavljamo djeci ista pitanja, dobit ćemo uglavnom iste odgovore i to, najčešće, onakve kakve mi želimo čuti. Dopustite djeci da govore o sebi, o tome što vole činiti, o svojim brigama. Sve je to važno za izgrađivanje otvorenog i poštenog odnosa, a također stvara atmosferu u kojoj su djeca slobodna započeti bilo koju temu. Potaknite dječju znatiželju i interese tako što ćete ispitivati mnogo "Zašto?" i "Kako?" pitanja. Ovo pomaže djeci da nauče izražavati svoje misli i osjećaje.

slobodno_vrijeme-obitelj3

Stvorite vrijeme za igru

Kada imate više vremena, s cijelom obitelji zaigrajte neku od društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, karte, Pictionary, ...) koje su vrlo vrijedne jer razvijaju mišljenje, pažnju, pamćenje i zaključivanje, ali i poštivanje pravila jer se uvažavaju drugi igrači te se dijete uči vladati vlastitim emocijama. Obične igre, poput igara s riječima, možete igrati na neobičnim mjestima: tijekom vožnje u automobilu, u čekaonici kod zubara, u trgovini, na putu do škole, u šetnji. Govornim igrama osim razvoja govora, bogaćenja rječnika, razvija se zaključivanje i pamćenje te koncentracija: Na slovo, na slovo; Kaladont; Započni riječ posljednjim slogom; Zamislio sam životinju; Pantomima ...

Čitajte svojem djetetu

Čitajte svojem djetetu od najranije dobi, već i prije navršene prve godine života. Razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama: zamijenite imena ili osobine likova (Snjeguljica – zla, maćeha - dobra), izmislite novi završetak priče, ispričajte bajku u današnjem vremenu. Odredite vrijeme za čitanje (npr. vrijeme prije spavanja ili prije popodnevnog odmora) i uživajte u prisnosti koja se na taj način postiže između vas i vašeg djeteta. Dogovorite se unutar obitelji i neka se roditelji izmjenjuju u čitanju (npr. subotom i nedjeljom čita tata ili obrnuto). Također, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju mogu porazgovarati o pročitanom). Zajedno posjetite gradsku knjižnicu i posudite nešto za čitanje. Ove aktivnosti razvijaju interes za čitanjem, stimulira razvoj govora, jezika, pomaže povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje.

Obiteljska putovanja

Organizirajte obiteljske izlete, putovanja na more, na selo, na skijanje ili već tamo gdje vam se sviđa i gdje će te se osjećati ugodno. Kad idete na godišnji odmor organizirajte ga tako da možete povesti sa sobom svoju djecu, nemojte ih ostavljati na čuvanju bakama i/ili tetama. Djeca su dio obitelji i kao takve ih od malena uključite u obiteljska putovanja. Uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga negdje gdje nema TV, igrica, kompjutera i ostalih čuda tehnike. Organizirajte izlete i obiteljske igre, budite jedni s drugima i posvetite vrijeme stvaranju zajedništva u obitelji. Školski praznici pružaju mogućnost da obitelj provede više vremena zajedno te da roditelji poboljšaju pozitivnu komunikaciju i odnos s djecom. Može se reći da bi to vrijeme trebalo omogućiti razgovor o značajnim temama i korisne zajedničke aktivnosti.

slobodno_vrijeme_izlet2

Zajednički kućni poslovi

Kućni poslovi su vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ti poslovi trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Možete zamoliti dijete da vam pomogne u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izraditi različite predmete, napraviti popis za trgovinu, obaviti kupovinu, nešto pridržati, dodati, pokupiti.... Ove aktivnosti nam omogućavaju da djecu podučimo odgovornosti, ali i razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

Obiteljski hobi

Obiteljski hobi odličan je za provođenje slobodnog vremena: to može biti kuhanje, pecanje, odlasci na utakmice, vrtlarstvo, voćarstvo, njega cvijeća, izrađivanje predmeta, vožnja biciklom ili rolanje, izleti itd. Povremeno planirajte obiteljski izlazak – pripremite piknik, posjet mjesnom parku, vožnju biciklom, šetnju šumom, posjet zoološkom vrtu ili muzeju.

Sport

Zajedničke tjelesne aktivnosti važne su za razvoj djeteta , jer ne samo da jačaju tijelu već pomažu u izgrađivanju ličnosti, povećavaju motivaciju i upornost.

Uključite se u aktivnosti svog djeteta

Odvedite djecu u kino, kazalište, na koncert, klizanje ili u neku kreativnu igraonicu, ali nemojte ga ostaviti samoga i na čuvanju tetama koje tamo rade, nego budite s njim i podijelite to iskustvo. Nakon zajedničkog iskustva uživanja u predstavi porazgovarajte o doživljenom i podijelite utiske. Na taj način ostajete uključeni u djetetov život, a to će vam biti važno kad dijete krene samo sa svojim društvom u kino i na neke druge aktivnosti.

 

Pripremila: Tamara Komadina
mag. psihologije

Obiteljski centar PGŽ

Vezani članci:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner