New
Prognoza vremena

PARKOVI ZA DJECU I DJEČJA IGRALIŠTA


parkovi
 

Parkovi i dječja igrališta su omiljeni izbor za igru, vježbanje i boravak na svježem zraku, ali isključivo onda kad su osigurani odgovarajućom opremom i nadzorom. U suprotnom, boravak na takvim mjestima predstavlja rizik. Važno je i naučiti dijete da se igra na siguran način. Ukoliko je upoznato s pravilima igrališta, manja je opasnost od ozljeđivanja.

Nadzor odraslih

Roditelji mogu spriječiti nezgode na igralištima uz određene preventivne mjere, osiguravajući nadzor odraslih na igralištu te vodeći računa o tome da je oprema s kojom se dijete igra prikladna dobi i stupnju zrelosti djeteta.

Treba voditi računa o tome da djeca ispravno koriste opremu igrališta, te da se ne igraju na opasan način.

 • Kada su na igralištu, djeca uvijek moraju biti pod nadzorom odraslih.
 • Manja djeca (a ponekad i ona starija) ne mogu uvijek ispravno odrediti udaljenost te nisu sposobna samostalno predvidjeti opasne situacije.
 • Starija djeca na igralištu vole testirati svoje granice te je važno da se tamo nalazi odrasla osoba koja će ih kontrolirati.
 • Prije nego odete na igralište uvjerite se da su dijelovi za igru napravljeni tako da odrasli mogu dobro vidjeti djecu kako se igraju na svim spravama.
park_nadzor

Poučite dijete sigurnosti na igralištu

Sigurna oprema igrališta te nadzor odraslih neizmjerno su bitni, međutim to je samo jedan dio. Djeca moraju naučiti kako se ponašati sigurno i odgovorno na igralištu. Nekoliko pravila kojima treba poučiti dijete:

 • Nikada se ne gurajte i naguravajte na toboganima, klackalicama, ljuljačkama i ostalim spravama.
 • Sprave koristite na ispravan način – spuštajte se s nogama prema dolje, ne penjite se izvan ograde, nemojte stajati na ljuljačkama i sl.
 • Ukoliko skačete sa sprave, prvo provjerite da nema druge djece na putu. Kada skočite, dočekajte se na obje noge s lagano povijenim koljenima.
 • Bicikle, ruksake i torbe uvijek držite podalje od sprava i područja na kome se igrate kako se nitko ne bi spotaknuo o njih i pao.
 • Sprave na igralištu nikada ne koristite ukoliko su mokre, budući da vlaga čini površine skliskima.
 • Tijekom ljeta sprave na igralištu mogu postati neugodno tople ili čak opasno vruće, posebice metalni tobogani. Stoga sami procijenite – ukoliko je prevruće na dodir, vjerojatno nije sigurno ni za igru.
 • Na igralištu ne nosite odjeću s vezicama. Vezice, torbice i ogrlice mogu se zakvačiti na spravu i u slučaju nezgode zadaviti dijete.
 • Namažite se kremom za sunčanje čak i kada je oblačno, kako ne biste izgorjeli na suncu.

park_nadzor2

Sigurnost sprava za igranje

 • Provjerite dijelove (poput kuka u obliku slova S, remenja i oštrih ili nedovršenih rubova) koji strše iz sprava i na koje bi se dijete moglo porezati ili oko kojih bi se mogao zapetljati dio odjeće.
 • Svi čvrsti dijelovi opreme moraju biti sigurni, bez labavih ili potrganih dijelova. Plastika i drvo ne smiju pokazivati znakove slabljenja, te ne smije biti hrđavih ili hrapavih površina.
 • Ukoliko lokalno igralište ima pješčanik, provjerite ima li opasnih krhotina poput oštrih štapova ili razbijenog stakla, te se uvjerite da u pijesku nema kukaca. Tijekom noći pješčanici trebaju biti pokriveni kako bi se spriječilo onečišćenje od životinja, npr. mačaka.
 • Pridonesite održavanju igrališta čistim tako što ćete pokupiti smeće, koristiti sprave na ispravan način te o postojanju bilo kakvog problema informirati grad ili odjel za parkove, školu ili neku drugu instituciju odgovornu za održavanje igrališta.
 • Ukoliko se neki dio čini potrgan, oslabljen te zahtijeva bilo kakav popravak, odmah ga označite, a o problemu informirajte odgovarajuće osobe.

Sigurnost ljuljački

ljuljacka1Najviše ozljeda u djetinjstvu do kojih dolazi na igralištu nastaje na ljuljačkama. Ali samo nekoliko jednostavnih uputa može vašem djetetu osigurati sigurno ljuljanje:

- Ljuljačke trebaju biti napravljene od mekog materijala kao što je guma ili plastika, ne od drveta ili metala.

- Dijete uvijek mora sjediti na ljuljački, a ne stajati ili klečati. Mora se čvrsto držati s obje ruke tijekom ljuljanja, a prije nego što siđe s ljuljačke, mora se zaustaviti u potpunosti.

- Djeca trebaju stajati dovoljno daleko od druge djece na ljuljačkama i ne trčati ili hodati ispred ili iza ljuljačke u pokretu.

- Ljuljačke su dizajnirane da sigurno drže samo jednu osobu. Na ljuljački nikada ne smije biti više od jednog djeteta.

Sigurnost tobogana

tobogan2Tobogani su sigurni ukoliko su djeca pažljiva kada ih koriste. Na umu treba imati nekoliko uputa:

- Dok se penju na vrh tobogana, djeca moraju ići korak po korak na ljestvama i čvrsto se držati za rukohvate. Ne smiju se penjati po samom toboganu kako bi došla na vrh.

- Dijete se uvijek mora spuštati u sjedećem položaju, s nogama prema dolje. Nikada na trbuhu ili leđima.

- Na površini tobogana smije se nalaziti samo jedno dijete, ne smiju se spuštati u grupama.

- Prije nego što se krene spuštati, dijete uvijek treba provjeriti da se na dnu tobogana ne nalazi ništa.

- Kada dođe do dna tobogana, treba se odmaknuti od kraja tobogana kako bi se druga djeca mogla spuštati.

Sigurnost sprava za penjanje

penjaliceSprave za penjanje mogu biti raznih veličina i oblika, uključujući stijene za penjanje s kamenjem, lukove te vodoravne i okomite ljestve. U pravilu su djeci puno privlačnije od svih ostalih sprava na igralištu. Uvjerite se da vaše dijete zna kako se sigurno spustiti ukoliko ne može doći do kraja. Najveća stopa ozljeda nastalih na javnim igralištima povezuje se sa spravama za penjanje, koje su opasne ukoliko nisu dobro dizajnirane te ukoliko se ne koriste na ispravan način.

Nadzor odraslih osobito je važan za manju djecu koja se igraju na spravama za penjanje. Te sprave su sigurne ukoliko se djecu nauči da koriste obje ruke te da ostave dovoljan razmak od osobe ispred sebe. Ukoliko počnu padati, mora se omogućiti da skoče bez da se udare o spravu. Podsjetite dijete da saviju koljena i dočekaju se s oba stopala.

- Opasno je ukoliko se na spravi istovremeno igra previše djece. Svi trebaju krenuti s iste strane sprave i prelaziti preko nje u istom smjeru.

- Kada se spuštaju, djeca trebaju voditi računa o onima koji se penju; nikada se ne smiju utrkivati na spravi te ne smiju pokušavati uhvatiti dijelove koji se nalaze predaleko.

- Djeca mlađa od 5 godina nemaju dovoljnu snagu u gornjem dijelu tijela koja je potrebna za penjanje te ih se smije pustiti samo na sprave prikladne njihovoj dobi. Djeca predškolskog uzrasta smiju se penjati najviše do 1,6 m, a školska djeca najviše do 2,3 m.

Sigurnost klackalica

klackalicaBudući da klackalice zahtijevaju suradnju između djece, nisu preporučljive za djecu predškolske dobi; jedino se mogu koristiti ako klackalica ima centrirajući dio, koji sprečava nagao kontakt s podlogom. Bez obzira na vrstu, pri igri s klackalicama ili vrtuljcima potreban je oprez. Još neke sigurnosne upute koje treba imati na umu:

- Sjedala klackalice su kao ljuljačke; na jednom smije sjediti samo jedno dijete. Ukoliko je vaše dijete prelagano u odnosu na partnera na klackalici, za partnera treba pronaći neko drugo dijete, a ne staviti još jedno dijete na istu stranu klackalice.

- Djeca uvijek moraju sjediti tako da se međusobno gledaju, a ne okrenuta leđima.

- Naučite dijete da se čvrsto drži objema rukama dok je na klackalici, da ne dodiruje tlo i ne odguruje se rukama te da drži stopala raširena u stranu, a ne ispod klackalice.

- Kada su druga djeca na klackalici treba se odmaknuti od klackalice. Dijete nikada ne smije stajati ispod podignute klackalice, stajati i ljuljati se u sredini niti se pokušavati popeti dok je sprava u pokretu.

Nesigurna oprema na igralištu

Sljedeće sprave nisu sigurne na igralištima:

 • ljuljačke u obliku životinja
 • polumjesečaste ljuljačke za više djece istovremeno
 • uže za ljuljanje koje se može razvezati, odmotati ili zavezati u čvor (bilo kakva vrsta užeta stavljena na opremu za igranje predstavlja opasnost od davljenja, nikada ne dopustite djetetu da veže užad za preskakanje na opremu)
 • koluti za vježbanje (poput onih što ih koriste gimnastičari) te trapez
 • penjalice po kojima se djeca mogu vješati
 • trampolini


A KAKO BI TREBALO IZGLEDATI I BITI OPREMLJENO SIGURNO DJEČJE IGRALIŠTE?

siguran_park3

Dizajn i prostorno uređenje

Oprema igrališta trebala bi biti dizajnirana za dvije dobne skupine: predškolska djeca (2 do 5 godina) i školska djeca (5 do 12 godina).
U najsigurnijim igralištima dijelovi za igru manje djece odvojeni su od dijela predviđenog za igru starije djece, a znakovi jasno odvajaju pojedine dijelove kako ne bi došlo do zabune.

Mlađa se djeca ne bi trebala igrati na spravama predviđenim za stariju djecu budući da je veličina i proporcija opreme neodgovarajuća za malu djecu, što može dovesti do ozljeda. Isto tako, starija se djeca ne bi trebala igrati na spravama predviđenim za mlađu djecu. Manje sprave i površine mogu uzrokovati probleme za veću djecu.

Nekoliko stvari koje treba provjeriti na spravama, kako bi se utvrdilo da je sigurno dizajnirana i oblikovana:

- na podignutim površinama, uključujući i platforme i rampe, moraju biti postavljene ograde i zaštitne barijere

- elementi za igranje visoki više od 76 cm moraju biti međusobno udaljeni barem 2,7m

- ljuljačke, klackalice i ostala oprema s pokretnim dijelovima trebaju biti smještene u posebnom dijelu igrališta

- na jednom nosaču mogu biti najviše dvije ljuljačke

- ljuljačke za malu djecu trebaju imati poseban nosač

- ljuljačke moraju biti međusobno udaljene barem 60 cm, a razmak između nosača i ljuljačke mora biti 76 cm

- na igralištu ne smije biti otvor u kojemu bi se mogla zaglaviti djetetova glava, ruka ili bilo koji drugi dio tijela. Svi otvori na spravama (npr. prečke na ljestvama) ne smiju biti veći od 9 cm ili moraju biti širi od 23 cm

- na spravama s pokretnim dijelovima poput klackalica i vrtuljaka treba provjeriti spojeve koji bi mogli ozlijediti prst odnosno ruku djeteta

siguran_park

Podloga

Jedan od glavnih faktora za smanjenje broja i ozbiljnosti ozljeda pri padu djece je odgovarajuća podloga na igralištu. Površina ispod sprava na igralištu treba biti dovoljno meka i debela kako bi ublažila pad djeteta.

Neke stvari o kojima treba voditi računa:

- Beton i asfalt nisu sigurni i prihvatljivi. Trava, zemlja i zemljane površine također su nesigurni, budući da vremenski uvjeti i istrošenost mogu umanjiti njihovu sposobnost ublažavanja pada djeteta.

- Na površini igrališta ne smiju se nalaziti stajaće vode i predmeti koji mogu uzrokovati spoticanje i pad djeteta, poput kamenja, granja i korijenja.

- Ne smije biti opasnih materijala poput razbijenog stakla ili komada metala.

- Podloge mogu biti lagano ispunjene materijalima poput komadića drveta, slame, pijeska, šljunka ili pahuljica gume.

- Površine napravljene od provjerene gume ili materijala sličnih gumi također su sigurne.

- Gumene podloge i podloge s ivericom omogućuju najlakši pristup ljudima u invalidskim kolicima.

- Ispod sprava visine do 2,5m treba postavljati podlogu punjenu mekim materijalom, debljine 30cm.

Nikakva podloga ne smatra se sigurnom ukoliko je visinska razlika između djeteta na najvišoj točki sprave i podloge veća do 3,7 m!

- Zaštitna podloga mora se protezati barem 1,9 m iza sprave. Ponekad je potrebna i dodatna podloga, ovisno o visini tobogana ili duljini ljuljačke.

- Uvijek imajte na umu da i ispravna podloga ne može spriječiti ozljeđivanje. Također, što je veća visina sprave, postoji i veća mogućnost da će se dijete ozlijediti ukoliko padne s nje.

siguran_park4

Održavanje i kontrola

Bez obzira igra li se vaše dijete na privatnom ili javnom igralištu, važno je prekontrolirati sprave kako bi se uvjerili da su čiste i uredno održavane:

- Ne bi smjelo biti potrganih sprava.

- Drvene sprave ne smiju škripati ili se osipati (ljuštiti).

- Metalni dijelovi ne smiju biti hrđavi.

- Ograda oko igrališta mora biti u dobrom stanju kako bi se spriječilo istrčavanje djece u okolni promet.

- Podloga na igralištu treba biti redovito održavana tako da prekriva sve potrebne površine, a osobito područja oko sprava na igralištu s kojih postoji mogućnost pada.

- Sprave na igralištu trebaju biti napravljene od trajnih materijala koji se neće razdvojiti ili previše istrošiti pod utjecajem vremenskih neprilika.

Igra je važan dio psihičkog, društvenog, intelektualnog i emocionalnog razvoja vašeg djeteta. Ukoliko vodite računa o ovim sigurnosnim uputama, na dobrom ste putu da vašem djetetu omogućite najsigurniji način igranja.


Izvori: healthopedia.com
kidshealth.org

Više:


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner