New
Prognoza vremena

CRTANJE

060928_unschooling_hmed_1p.grid-6x2

Crtanje je prekrasan način da dijete izrazi svoju kreativnost i maštu, ali i emocije, misli i doživljaje. Primjećujemo da se djetetovo zanimanje za crtanje mijenja s njegovom dobi. Tako će djetetu u jednom periodu crtanje biti omiljena zanimacija, a potom tjednima neće posegnuti za bojicama. Crtanje je značajno i stoga što dijete vježba i poboljšava koordinaciju očiju i ruku.

Kako potaknuti djetetovu vještinu crtanja

 • Odredite mjesto za crtanje
Odredite neko mjesto sa stolićem i stolicom na kojemu će dijete moći slobodno crtati bez straha da će nešto uprljati. Na tom mjestu može stajati sav likovni pribor i pribor za modeliranje. To će biti kutak koji će dijete pozivati na kreativnu igru.
 • Pokažite zanimanje
Dijete će pokazati puno više volje za crtanje, ako vidi da vas iskreno zanima ono što radi. Poigrajte se sa svojim djetetom,paintingfather-child pohvalite ga, pozitivno komentirajte. Ako na papiru ugledate tek nekoliko smiješnih crta, a vaš vam mališan kaže kako se radi o brodu, podržite ga. Dijete ima svoj pogled na svijet, koji je bogatiji maštom i čistoćom od svijeta odraslih. Želite li ga naučiti određenim potezima, uzmite svoj arak papira i crtajte paralelno s djetetom, a potom zajedno komentirajte nacrtano.
 • Kupite djetetu olovke i bojice za djecu
Dječje ručice ne mogu pravilno držati tanke olovke ili bojice, što svakako utječe na rezultat crtanja. Na tržištu postoje deblje olovke, bojice i pastele za djecu, s kojima će crtanje biti lakše i zabavnije. Isto tako, takve olovke sadrže neotrovne boje što je itekako važno.
 • Nagradite djetetov trud
Ako i ne raspoznajete nacrtano, pohvalite malog slikara! Pohvalite makar njegovo korištenje određenih boja, npr: Jako lijepo izgleda ova crvena boja! Isto tako, izložite djetetove crteže! Možete ih povremeno uramiti i imati prekrasne uspomene u obliku slika, možete ih izložiti na hladnjaku i veseliti se novim crtežima skupa s djetetom i ostalim ukućanima...
 • Nemojte kritizirati
Kritiziranjem djetetovog crteža ("Glava je malo prevelika" ili " Ovdje ti fale vrata") ćete dijete samo obeshrabriti. Doći će vrijeme kada će dijete samo dodati sve potrebne detalje svojem crtežu.
 • Predložite - potičite
U likovnom druženju sa svojim djetetom, slobodno predložite temu za crtanje, a ostavite djetetu odluku hoće li vaš prijedlog prihvatiti. Ponudite djetetu razne vrste boja i tehnika crtanja, neka se poigra i prstićima.

Kako se razvija vještina crtanja
 • 12 mjeseci
Kad djetetu pružite bojicu, ono je hvata u dlan. Crtajte pred djetetom, a onda ga pokušajte potaknuti da pokuša samo. Ako uspije bojicom dotaknuti papir i ostaviti trag na papiru, pohvalite dijete, veselite se i smijte se zajedno... Tako će dijete tu radnju povezati s ugodom, zabavom i veseljem.
 • 18 mjeseci
Iako u ovoj dobi dijete još uvijek bojicu hvata cijelim dlanom, ima više mišićne snage i bolju koordinaciju. U ovoj dobi vas dijete oponaša, pa kad ćete zajedno crtati, dijete će povlačiti neprekinutu liniju po papiru.
 • 2 godine
Dvogodišnje dijete već svjesno mijenja poteze. Neke su linije ravnije, a neke zakrivljenije. Kod djeteta se javlja zanimanje za bojice i sve ostalo što ostavlja "trag". Prvi crteži su jednostavni znakovi s obje strane papira, a s vremenom postaju valovitiji i okrugliji. U ovoj fazi, djetetovo zadovoljstvo je bazirano na iscrtavanju oblika dok su boje u drugom planu.
 • 3 godine
Potičite dijete da u zajedničkoj igri crtanja nacrta krug na jednoj polovici čistog papira. Između 2 i pol i tri godine, dijete razvija novi oblik razmišljanja i počinje izražavati individualnost. Nakon faze u kojoj iscrtava uglavnom okrugle oblike, dijete počinje crtati prve čovječuljke, uglavnom okrugle, velikih glava i s crtama koje predstavljaju druge dijelove tijela. U ovoj fazi dijete bolje razlikuje crteže: veliko-malo, unutra-vani.

Leonor-Maio2011_13
Izvor slike: PinkNounou
 • 4 godine
Pokušajte s djetetom crtati i druge oblike, dakle, osim kruga, četverokut i sl. Djetetov crtež postupno dobiva detalje; vrat, trup, prste ruku, gumbe na odjeći... Zanimanje za boje postaje sve izraženije.
 • 5 godina
Dijete crta i boja u skladu sa svojom maštom. Sad već lako prepoznajemo što je dijete nacrtalo.

Izražavanje emocija i poruke kroz crtež

Istraživanja pokazuju da će dijete radije razgovarati s odraslima o svojim brigama ili problemima ako istodobno crta. To govori koliko je crtanje dobro za djetetov emocionalni razvoj. Na crtež djeteta utječe jako mnogo čimbenika: uzrast, spol, okolina, poticaj i određeni trenutak u kojemu crtež nastaje. Samo stručnjak može ispravno i kvalitetno ocijeniti vezu između djetetovih crteža i njegovih emocija.

Na koje znakove valja pripaziti

Kad dijete crta, ono nije svjesno svih značenja i poruka koje nam šalje njegov crtež. Povremeni crteži koji izražavaju bijes, strah ili sličnu poruku, ne moraju biti znak za zabrinutost. Ipak, na sljedeće možete pripaziti:
 • Crtanje istog crteža
Nekoliko tjedana ili mjeseci, dijete crta isti crtež. Promatrajte dijete dok crta. Čini vam se da se u djetetu odvija "borba" kojom pomoću crteža želi nešto "izbaciti" iz sebe.
 • Značajne promjene načina crtanja
Dijete je koristilo puno boja, a odjednom počinje koristiti samo određene boje. Crta "siromašnije" i jednostavnije. Taj novi način crtanja traje dulje vrijeme.
 • Nema razvojnih pomaka
Dijete ne slijedi razvojne etape crteža, ali zadržava individualna obilježja crteža.
 • Uporno korištenje tamnih boja
Crteži su neuredni, neorganizirani, tamni, ponavljaju se male, spljoštene figure.

Shvatiti djetetov crtež ne znači primjenjivati opće "recepte" tumačenja, već se bez očekivanja pokušati približiti djetetovoj mašti. Provodeći vrijeme u zajedničkom druženju, vi svojem djetetu pružate ljubav i osluškujete ga. Na taj ćete način čuti i njegove poruke.

mother-and-father-drawing-with-child
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner