New
Prognoza vremena

RANO UČENJE MOŽE BITI ZABAVNO


rano ucenje moze biti zabavno copy

Možda vam se priprema djece za malu školu sada čini ranom, ali male stvari koje mogu biti dio vašeg zajedničkog druženja, pomoći će djetetu pri kasnijoj prilagodbi. To nisu zadaće ili rad koji bi djetetu bio dosadan. Radi se o igrama pomoću kojih dijete razvija svoje mogućnosti.

  • 1-3 godine
Torba iznenađenja

Sakupite predmete iz prirode; cvijet, štapić, kamen, pero, list - i stavite ih u torbu. Dajte djetetu da opipa svaki predmet i pokuša pogoditi koji je. Nakon što ga izvadi iz torbe, postavite pitanja: Koliko dugo misliš da je list bio na drvetu? Koje životinje je vidio?
  • 2-4 godine
Zabavno pecanje

Pomozite djetetu da izradi ribice raznih boja od kolaž papira i svaku označi brojem. Zatim na svaku zalijepite magnetsku trakicu. Napravite ribički štap, tako da zavežete komadić flaksa za drveni štapić i na vrh stavite željeznu kuglicu. Razbacajte ribice po tepihu, odaberite broj i izmjenjujte se u pecanju.

Šaljive pjesmice

Recite djetetu da se ne možete sjetiti riječi pjesme koju ono zna. Može li vam pomoći? Zatim pjevajte poznatu pjesmu neispravno, tako da promijenite jednu riječ, na primjer: "Kad si sretan lupi dlanom ti o stol." Pričekajte da se dijete nasmije i ispravi vas. Idući korak je razlikovanje zvukova i rima. Igrajte istu igru s rimom: "Kad si sretan lupi dlanom ti o plan."

Ogledalce, ogledalce...

Opskrbite dijete s brišućim markerima ili bojom za ruke, posjednite ga ispred velikog ogledala i neka pusti mašti na volju! Ohrabrite ga da precrta svoju glavu, uši ili obrubi svoj odraz sa šaljivim naočalama, bradom i šeširom! Ne samo da je ovo urnebesno, već time vježbamo mišiće ruke i koordinaciju. Djeca čak vole i počistiti nacrtano, nekoliko špriceva sredstva za staklo i spužvica bit će dovoljni.

Šareni tanjuri

Kupite bijele papirnate tanjure. S djetetom obojite njih 8, svaki u drugu boju, naglašavajući naziv boje. Kad se boje osuše, donesite ih u kuhinju gdje će dijete pokušati staviti voće i povrće iste boje na pripadajući tanjur. Potrudite se da govorite i o nijansama boja, kao što su: tamnoplava, šumski zelena i slično. Ako nemate tih boja u kući, pokažite djetetu na što mislite, koristeći veliku kutiju s pastelama.
  • 3-5 godina
Poklapanje brojeva

Podijelite 20 kartica u 2 seta po 10. Na prvom setu napišite brojeve od 1 do 10. Pomozite djetetu s drugim setom. Stavite naljepnicu na kartu koju će povezati s brojem 1 i tako dalje. Postavite karte tako da gledaju prema gore i izazovite dijete da pronađe parove. Kad to napravi, okrenite karte licem prema dolje i odigrajte klasičnu igru memorije. Oboje ćete vježbati desnu stranu mozga, a dijete će usavršiti brojanje.

Razmišljajte unutar okvira

Većina predškolaca zna što piše na njihovim omiljenim žitaricama. Ukrasite kutiju za cipele, kako bi napravili "Riječi koje znam pročitati" kutiju. Tražite riječi i naslove u kutiji s igračkama, na tavanu, u autu, imena trgovina i sl., koje vaše dijete voli i prepoznaje. Napišite te riječi na kartice i dodajte njegovoj kolekciji.

Lov na blago

Stavite slatkiše ili druge sitnice u "škrinju s blagom" i sakrijte je u kući ili dvorištu. Nacrtajte jednostavne slike/tragove (biljku, kauč, stol ili druge predmete iz vaše okoline). Zatim započnite avanturu prateći tragove. Vaše će ih dijete pratiti kako bi došlo do blaga. Ovo će poboljšati djetetov sluh i praćenje uputa. Također upoznat će se s rješavanjem problema i koncentracijom.

Dućan abecede

Iz časopisa izrežite velika početna slova i skupite ih u kutijice. Dajte djetetu vrećicu za namirnice i recite mu da kupuje slova. Nakon toga, njihov je red da budu prodavači! Neka vam pomognu s vašim izborom. Kad ovo postane jednostavno, napravite popis onoga što želite kupiti i recite djetetu da pronađe slovo kojim započinje riječ "sir", "paprika" i slično. Djeca se vole igrati dućana, pa je ova igra hit!

Pomješana slova

Izrežite nekoliko velikih slova od kartona ili spužve. Izazovite dijete da što prije dođe do slova koje pročitate, ili recite riječ, a zadatak je što prije doći do početnog slova te riječi.
  • 4-5 godina
Napravite vlastitu društvenu igru

Što više društvenih igara dijete igra, bolje će mu ići matematika. To ne znači da trebate igrati "Čovječe ne ljuti se" unedogled. Umjesto toga, napravite igru zajedno. Uzmite komad kartona i na njemu nacrtajte polja u krug. Potaknite djetetovu maštu. Hoće li to biti trkača staza? Put do čarobnog kraljevstva? Zatim napravite karte koje odgovaraju bojama polja na kartonu. Mogu biti luckaste: "Odspavaj. Preskačeš bacanje." ili "Postavi stol. Ideš dva polja naprijed." Bacajte kockicu i idite onoliko polja unaprijed koliko karta pokazuje. Odaberi kartu koja se poklapa s poljem na kojem stojiš i prati upute.

Prisjećanje

Pročitajte djetetu priču, te mu recite da sluša vrlo pažljivo. Zamolite ga da prepriča odslušano koristeći svoje igračke kao rekvizite. Druga verzija je da slikovnicu pročitate ne pokazujući slike, a zatim dajte djetetu nekoliko papira kako bi nacrtalo vlastite slike koje ćete usporediti s onima iz knjige.

Lov na slova fotoaparatom

Uzmite mobitel ili fotoaparat. Izazov je u tome da uočite što više svakodnevnih stvari u obliku slova abecede. Ova igra poboljšat će vještinu uočavanja i razviti maštu. Svako dijete vidi stvari različito. Neka djeca uočit će slovo "S" sa znaka STOP, prije nego nešto u obliku tog slova. No, to je u redu, krenite od toga i počnite tražiti zanimljivije primjere zajedno. Kad pronađete cijelu abecedu, isprintajte slike i zalijepite ih po redu u bilježnicu.

Životinja-boja-mjesto

Kod kuće potražite letke u boji, kataloge i stare časopise. Nađite životinje, mjesta i boje. Kada skupite po 6 iz svake kategorije, pomozite djetetu da ih zalijepi na karton i pokuša osmisliti priču koristeći po jedan nasumičan izbor iz svake kategorije. Četverogodišnjaci zaista mogu biti maštoviti i sjetiti se smiješnih stvari sa, primjerice: medvjedom, kadom ili nečim žutim.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner