New
Prognoza vremena

PISANJE SPOMENARA


pisanje spomenara

Sjećate li se spomenara? One posebne bilježnice, u koju su prijatelji iz vašeg djetinjstva upisivali svoje ime, uz popratne stihove i crteže za uspomenu. Za spomenar je bio karakteritičan i svinuti ugao stranice, na kojem je nešto pisalo, izvana ili iznutra (Ne otvaraj, molim te, jer tu piše - volim te!).

Stihovi iz spomenara prenosili su se s generacije na generaciju, pa su se isti stihovi mogli pronaći s kraja 19. stoljeća i na početku 21. stoljeća, uz neke inovacije koje su odraz vremena i kulture u kojima djeca žive.

Pisanjem spomenara, djeca su stupala u kontakt s vršnjacima, opisivala svoje osjećaje, postavljala pravila ponašanja i općenito, kroz spomenar se moglo vidjeti kako funkcionira neka dječja grupa.

Kako su djeca postajala starija, mijenjale su se teme i stihovi pa su brojalice i jednostavne crteže zamijenjivale pjesme, anegdote, tajni jezici i prava mala umjetnička djela.

Mnogi autori smatraju da je ovakva vrsta dječjeg stvaralaštva zapravo dječji folklor i dječja tradicija. Govorne teme su ljubav i prijateljstvo, prošlost, sadašnjost i budućnost, karakteristike dječaka i djevojčica, savjeti i škola, a likovne najčešće; cvijeće, srca, pejzaži, junaci crtića, portreti... Osim crteža, u spomenar su se lijepili papirići, naljepnice, koristile se bojice, flomasteri i "šljokice", ovisno dostupnosti materijala.

S vremenom su se pojavili i Leksikoni. Oni su se razlikovali od Spomenara iako su također bili bilježnice za uspomenu. Vlasnik Leksikona je na početnu stranicu upisao pitanja, pa je Leksikon kružio razredom i u njega su djeca upisivala svoje odgovore, od imena i prezimena do toga tko što voli jesti i tko je kome simpatija.

* Ako mislite da spomenari polako izumiru, varate se. Oni samo poprimaju nove oblike, poput web stranica. Najveći njemački spomenar ima preko 1000 upisa. Iako će mnogi zaključiti da to nije niti blizu dobrom starom pisanju spomenara, djeca se snalaze kako znaju i služe onime što im nudi vrijeme u kojemu žive. A ova im je vrsta stvaralaštva očigledno potrebna.

Više:Pjesmice za spomenar

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner