New
Prognoza vremena

SLOBODNO VRIJEME U OBITELJI


slobodno_vrijeme-obitelj

 

Slobodno vrijeme mnogim zaposlenim roditeljima danas zvuči poput luksuza. Uzimajući u obzir radno vrijeme koje ima većina roditelja, ali i obaveze i aktivnosti koje imaju školska djeca, možemo reći da je prisutno značajno pomanjkanje slobodnog vremena, vremena koje bi obitelji mogle i trebale provoditi zajedno.

Možemo nabrojiti velik broj opravdanih, ali i neopravdanih razloga zbog kojih igra i druženje unutar svoje obitelji nerijetko nisu na listi prioriteta i zbog kojih takve aktivnosti ne zauzimaju dovoljnu količinu vremena u tjednu. No, umjesto da nabrajamo takve razloge u kojima bi se, vjerujemo, prepoznala većina čitatelja, važnije je istaknuti zbog čega je važno provoditi slobodno vrijeme s obitelji. Naime, slobodno vrijeme provedeno s obitelji važno je za komunikaciju i razvoj kvalitetnih odnosa u obitelji. Na taj način razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost koji su osnovni čimbenici zajedništva, ljubavi i podrške za kojim teži svaki roditelj i svako dijete, a čije temelje moramo graditi dok su djeca mala i dok su im roditelji "centar svijeta".

Djeca od najranije dobi imaju potrebu i želju provoditi vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima. Mnogi roditelji imaju pogrešno mišljenje i smatraju da boraveći u istoj prostoriji sa svojim djetetom, dok kuhaju ili gledaju TV, provode kvalitetno vrijeme s njim. To u stvarnosti nije tako. Dijete osjeća kada mu se roditelji ne posvete u potpunosti te kada nema direktnu i nepodijeljenu pažnju roditelja koju ono želi i treba. Stoga je vrlo važno da roditelji imaju na umu kako bit kvalitetno provedenog vremena sa svojim djetetom nije koliko, već kako provode vrijeme s njime. Cilj nije biti '"sveprisutni roditelj", već je ključno svom djetetu pružiti pažnju i potporu kada je to potrebno, da ono zna kako može računati na svoje roditelje.

slobodno_vrijeme-obitelj2

Bilo bi dobro da roditelji osiguraju doba dana u kojem su posvećeni samo svojem djetetu. U to doba, roditelji ne gledaju TV, ne vode međusobno duge razgovore i ne zakazuju posjete. U to doba, dijete je sigurno da ima barem jednog ili oba roditelja za igru, pitanja, maženje, odnosno da ima svu njihovu pažnju samo za sebe. Na taj način mogu se spriječiti i različita neprikladna ponašanja djeteta jer, kao što znamo, djeca nerijetko nemirom, plačem, lupanjem nogama po podu i deranjem pokušavaju privući pažnju roditelja koju nemaju, a trebaju je i žele imati.

Kvalitetno vrijeme s djetetom najbolje je provoditi uvijek u isto doba dana. Kada to nije moguće, djetetu treba najaviti promjenu vremena i održati obećanje u zakazano vrijeme. Općenito, nije dobro djeci davati obećanja za koja nismo sigurni možemo li ih održati jer ćemo ih iznevjeriti, što može dovesti i do narušavanja samopouzdanja djeteta.

Iako ste zaposleni, pokušajte svaki dan naći barem pola sata za svoje dijete – neka to vrijeme bude bez pritiska, žurbe i pogledavanja na sat. Provedite vrijeme sa svojim djetetom, porazgovarajte s njime i poigrajte se i neka dijete osjeti da to činite zato što to želite, a ne zato što morate. Zajedno s cijelom obitelji sastavite tjedni ili mjesečni kalendar "obiteljskog vremena", te u njega upisujte planirane obiteljske događaje. Stavite ga na vidljivo mjesto i potrudite se da se pridržavate napisanih zajedničkih aktivnosti i ne izmišljajte razloge zašto nešto ne biste napravili.


Pripremila: Tamara Komadina
mag. psihologije

Obiteljski centar PGŽ

Vezani članci:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner