New
Prognoza vremena

ZAŠTO JE PRISTOJNOST VAŽNA


lijepo ponasanje

U svakodnevnoj žurbi često prelazimo preko nekih tako jednostavnih stvari poput lijepog ponašanja. S druge strane, pristojnost nekog djeteta nas svaki put iznova zadivi.

Zašto je važno da djeca usvoje neka pravila lijepog ponašanja?

Djeca su mali predstavnici obitelji

Priznali mi to sebi ili ne, dijete svojim ponašanjem uglavnom pokazuje ono što vidi i uči u vlastitom domu. Neko dijete ćemo okarakterizirati po njegovom ponašanju, a zatim steći sličnu sliku i o njegovoj obitelji.

Lijepo ponašanje potiče osjećaj brižnosti

Dijete koje se uči pristojnosti, odrasta u brižnu osobu. Ono je naučilo obraćati pažnju na osjećaje drugih, i poštovati druge.

Lijek protiv razmaženosti

Vrlo je mala šansa da dijete koje primijenjuje osnove lijepog ponašanja, postane razmaženo. Ono je naučilo ne razmišljati samo o sebi.

Zahvalnost

Odrasli su često u sukobu s mladima koji misle da trebaju dobiti što god požele. Dijete koje se uči pristojnosti, ujedno se uči zahvalnosti i primjećivanju onoga što se za njega čini.

Prvi dojam

U puno životnih situacija - prvi dojam je presudan. Iskren osmijeh i pogled u oči praćen pristojnošću će uvijek biti primjećen i zapamćen.

Prijateljstva

Svatko voli imati dobrog prijatelja, nekoga na koga može računati, tko je iskren i zna se lijepo ponašati. Te osobine izgrađuju karakter i osobu čine omiljenom. 

Lijepo ponašanje otvara mnoga vrata

Dijete koje zna reći "hvala", "molim", koje pozdravlja, ne viče, pristojno je za stolom, ne prekida druge... znat će se ponašati i u situacijama koje su za njega nove. U budućnosti će mu biti otvorena mnoga vrata upravo zbog kulturnog ponašanja. 

Lijepo ponašanje obogaćuje komunikaciju

Bez obzira na koji način komuniciramo; izravno, dopisivanjem..., pristojnost se prepoznaje. Djeca koja su usvojila pravila lijepog ponašanja će s vremenom i instiktivno znati koje riječi ili ponašanja nisu primjereni.


Više:

Bonton koji treba usvojiti do 9. godine

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner