New
Prognoza vremena

KAKO IZBJEĆI NEZGODE NA PLAŽI


kako izbjeci nezgode na plazi

Odlazak na plažu djeci predstavlja veliko veselje. Napuhanci, kantice, lopatice... sve to znači da ih očekuje veliko morsko veselje.

Roditeljima male djece, pripreme za odlazak na plažu mogu biti nešto manje zabavne, uglavnom zbog pakiranja i nošenja potrebnih rekvizita. No, stigli ste i smjestili se, a vaš golišavac kreće u akciju! Namazali ste ga zaštitinim faktorom, šeširić je na glavici i vaše su oči usmjerene u pravcu djeteta. No, je li to dovoljno?

Iako postoje radnici zaduženi za održavanje plaže, moguće je da u pijesku ili šljunku zaostane neki oštar predmet, koji može ozbiljno pokvariti boravak na plaži; zahrđali zatvarači boca s oštrim rubovima, komadići stakla, metalni dijelovi ležaljki ili drugih predmeta, oštro kamenje, morski ježinci ili njihovi ostaci, odbačeni opušci koje malo dijete može staviti u usta…

Prije negoli pustite dijete da se igra na plaži i u plićaku, obratite pozornost na sljedeće:
  • Pregledajte plažu i plićak
Kada odaberete plažu pogodnu za malu djecu, prvo je vi prijeđite i uđite u plićak. Dobro ga "pregazite" i provjerite postoji li nešto što može ozlijediti nježni dječji taban. Preporuka ortopeda je da djeca, pogotovo ljeti, čim više hodaju bosa (naročito po šljunku), ali ukoliko niste uvjereni u sigurnost plaže i plićaka, obujte im sandalice za vodu.
  • Provjerite ima li uokolo morskih ježinaca, morskih trava ili vlasulja
Morski jež voli čiste, kamenite plaže, upravo one koje su najljepše i na kojima nema gužve. Ako dijete bosom nožicom "nabasa" na ježinca, bodlje se iz kože odstranjuju sterilnom pincetom, a ako to nije moguće potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Većina morskih trava nisu opasne i najčešće se radi o algama. Ipak, one se mogu nezgodno zapetljati oko nožica djeteta i uplašiti ga.
Vlasulja pak nije morska trava već srodnik meduze (primitivne životinje) te su im i otrovi slični. U dodiru s žarnjacima ovih vrsta, trenutno se osjeti jaka bol na mjestu kontakta, pojavljuje se promjena na koži poput opekline, a mogu se javiti i mjehuri (bule). Prvo je potrebno ukloniti lovke s kože. To možete učiniti pjeskovitom morskom vodom. Potom je potrebno kožu oprati običnom, slatkom vodom i neutralnim sapunom te hladiti oblozima. Nadalje je potrebno posavjetovati se s pedijatrom.
  • Nemojte dozvoliti djeci bacanje kamenja u vodu na plaži
Ovakva "igra" je vrlo opasna i za samo dijete i za ostalu djecu i kupače na plaži! Dijete koje baca kamenje ne zna dobro procijeniti niti težinu kamena niti udaljenost na koju će kamen pasti. Tako mu kamen može ispasti iz ruke i ozlijediti ga, a može pogoditi drugoga. More je puno malih i velikih kupača koji gnjure, izranjaju, plivaju...
Djeca jako vole bacati kamenčiće u vodu. Omogućite im to u vrijeme i na mjestu gdje time nikoga ne ugrožavaju.
  • Piškanje u more
Sastav urina i morske vode se ne razlikuju previše. Prosječan ljudski urin je 95% voda i 1-2 g/L soli. Kad izlazi iz zdravog tijela, urin je također sterilan. Tek nakon toga, urin počinje privlačiti velik broj bakterija, ali ništa od toga neće globalno štetiti moru, čak može doprinijeti rastu i razvoju biljaka morske biosfere. Na kraju krajeva, fiziološke potrebe u moru obavljaju morske životinje.

Ali, šteti li čovjeku? Ne, ukoliko urinira zdrava osoba i to dalje od obale. Ono na što treba pripaziti jest da se to čini diskretno i dalje od drugih kupača. Kolikogod bilo malo nečije dijete koje urinira u more, ne želite da se vaše dijete u tome kupa. Isto tako, pogled na dijete koje s plaže urinira u vodu nije nešto što želite gledati na plaži.

Obavljanje velike nužde u moru nadomak plaže je neprihvatljivo. Maloj se djeci to može "dogoditi", ali tada roditelji trebaju poduzeti sve higijenske mjere.
  • Budite uljudni
Da biste mogli očekivati obazrivost drugih, i sami na plaži trebate biti obazrivi. Nemojte rasprostrijeti ručnike i ležaljke na način da drugi kupači ne mogu proći, niti ih ostavljati "za poslije" i tako onemogućiti druge obitelji da uživaju na lijepoj plaži dok vas nema. 

Potrudite se naučiti mališane da ne prskaju i ne ometaju druge na plaži. To u početku može biti simpatično, ali potrebna je mjera.

Fotografiranje na plaži treba biti diskretno i koliko god je moguće usmjereno na "vaš" komadić plaže i vaše mališane. Nemojte uznemiravati druge svojim foto seansama.

Hranu i piće za osvježenje ponesite u malim hladnjacima i pripazite da se radi o jednostavnim "utaživačima gladi", nikako o obrocima koji će širiti svoje mirise duž plaže. Ljudi su došli odmarati se i uživati u mirisu mora, a ne pohane piletine.

Odrasli bi se svakako trebali suzdržati pušenja na plaži i barem nakratko počastiti svoja pluća i pluća drugih zdravim i čistim morskim zrakom.

Pokupite svo smeće za sobom, tako ćete idući boravak na plaži učiniti bezbrižnijim i sebi i drugima.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner