New
Prognoza vremena

KUĆA


sigurnost_u_kuciZbog radoznalosti i istraživanja u prvim godinama života djeca se u vlastitom domu nađu u raznim opasnim situacijama kada se mogu i teže ozlijediti. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome na što sve treba misliti kada je u pitanju sigurnost djeteta, te što sve roditelji mogu poduzeti da bi spriječili povrede djece u kući. Najvažnija je predostrožnost, znati unaprijed gdje bi se i zbog čega djeca mogla ozlijediti, te poduzeti mjere i osigurati odgovarajuće zaštite kako bi se to spriječilo.

Kako dom učiniti sigurnim za dijete

Djecu u kući zanima gotovo sve, stoga razna mjesta za njih mogu postati opasna. Mnoge stvari oko sebe gledaju drugačije nego odrasle osobe, žele istraživati, otkrivati, a posebice im je zanimljivo ono što im se brani. Najčešći uzroci ozljeđivanja djece u kući su padovi, opekline, gušenje, otrovanje. U prvim mjesecima života bebe se okreću s trbuha na leđa i obratno i u tom mjenjanju položaja, mogu se lako skotrljati  s ravne podloge, pa zato moraju biti pod stalnim nadzorom. Malo dijete ne smije se ostaviti samo na podlozi za prematanje, niti u krevetiću bez podignute sigurnosne ogradice. Bebu uvijek stavljajte na sigurno mjesto dok nešto radite, ili u krevetić, ili na pod, samo da nije na stolu ili komadu namještaja s kojeg se može otkotrljati i pasti. Kada je u sjedalici ili ležaljci, pazite uvijek da je čvrsto vezana i ne ostavljajte dijete bez nadzora jer može iz ležaljke iskliznuti. Dijete koje hoda vrlo lako može posegnuti za predmetima koji ga mogu životno ugroziti. Osigurajte ladice i ormariće te niže komode koje bi dijete moglo prevrnuti na sebe. Provjerite jesu li veći komadi namještaja poput ormara sigurno učvršćeni na svojem postolju, te izbjegavajte staklena vrata. Dijete se u igri može zaletjeti i srušiti na sebe nestabilne predmete odnosno razbiti staklo i ozbiljno se ozlijediti. Uklonite daleko van djetetova dohvata teže predmete poput zdjela, vaza i sl., zatim alat, oštre predmete, šibice, upaljače...

sigurnost_u_kuci2

Sigurnosne mjere kod padova


Od trenutka kad dijete počne učiti hodati, morate zaštititi sve površine na koje bi se moglo udariti. Potrebno je zaštititi rubove namještaja, posebice stolova, a zaštite treba obavezno staviti na sve oštre rubove, kakve primjerice imaju stolovi, stalak za televizor, rubovi stranica od kreveta. Dječji namještaj ne bi smio imati oštre rubove. Ako ima, i na njih svakako postavite odgovarajuću zaštitu za dijete. Obavezna je i zaštita za električne utičnice, kojima se dijete štiti od strujnog udara. Zaštitu treba staviti na sve utičnice kojima dijete može pristupiti. Djecu se ne smije nikada samu ostaviti na stepenicama. Kako dijete ne bi palo niz stepenice postavite sigurnosna vratašca. Dijete od najranije dobi nikada ne ostavljajte samo u kupaonici. Od pada klizanjem zaštite ga tako da kod kupanja koristite gumenu prostirku. Pod kupaonice mora biti suh, a kod noćnih odlazaka u kupaonicu obavezno djetetu upalite svjetlo.

Držite djecu dalje od prozora

Velik broj djece završi u bolnici s ozljedama nakon pada sa prozora, zbog čega mnoga zadobiju ozbiljne povrede. Mala djeca su znatiželjna i ne razumiju opasnost, zato ih nikada ne ostavljajte bez nadzora uz otvoren prozor. Čak ni na nekoliko sekundi. Ako su djeca u blizini najbolje bi bilo da su prozori zatvoreni i zabrtvljeni.Treba osigurati da djeca nemaju pristup prozorima, tako da se ukloni namještaj na koji se mogu popeti. Nije loše ni instalirati posebne zaštite koje će djeci onemogućiti da otvore prozor. Pazite  da namještaj u dječoj sobi nije blizu prozora.

sigurnost_u_kuci3

Kako spriječiti ozljeđivanje opeklinama

Budite oprezni kada otvarate vrata pećnice, a dijete je u blizini, jer ga vrući zrak može opeći. Kod kuhanja, ručke posuđa uvijek okrenite da budu nedostupne, a posuđe u kojem se nešto kuha, uvijek stavite na sredinu štednjaka ili pećnice, nikada na rub. Pazite na masnoće koje se prospu u kuhinji. Odmah ih očistite jer se mogu dalje razliti, doći u kontakt sa upaljenim štednjakom i zapaliti. Produžne električne kablove uklonite kako ne bi bili nadohvat djeci.
Držite dijete dalje od uključenog glačala!
U kupaonici držite grijače i električne aparate podalje od kade, tuša i umivaonika.

Spriječite opasnost  od utapljanja i trovanja

Dijete nikada ne smijete ostaviti bez nadzora u kadi ili kupaonici, a niti u dječjem bazenu. Pazite da ne ostavljate lijekove nadohvat djeci, čuvajte ih na vrhu ormarića na nevidljivom mjestu. Isto vrijedi za razne tekućine i sprejeve kojima održavate čistoću kuće, jer će ih djeca ako su im u dosegu probati iz radoznalosti, pogotovo u prvim mjesecima života kada prinose ustima sve što im se nađe na putu. Držite sva sredstva za čišćenje, šampone, kupke i losione daleko od djece.
Uklonite također dalje od djece sve sitne stvari kao što su primjerice kovanice, nakit, male igračke, kako ih dijete ne bi progutalo. Maloj djeci ne dajte sitne slatkiše, bombone i slično jer također mogu biti uzrok gušenja. Opasne su i razne vrpce, ukrasi, konopci, za kojima će dijete iz znatiželje posegnuti, pa uvijek pazite da su ti i ostali slični sitniji predmeti daleko od djeteta, te da ih ne može dohvatiti.

Izvor: Žena.hr

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner