Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

DJECA NA MORU

djeca na moru 2016


Boravak na plaži

 S djetetom provodimo vrijeme na plaži ujutro i predvečer, a između 10 i 16 sati se zadržavamo u izrazitoj sjeni ili u kući.

Zaštita od sunca

  • Kreme za sunčanje

krema_protiv_sunca2Dječju kožu je potrebno zaštititi kremom s visokim zaštitnim faktorom, a ako dijete ima alergiju na sunčevo zračenje, prije odlaska na more se treba posavjetovati s pedijatrom.
Za učinkovitu zaštitu od sunca koristite kreme sa zaštitnim faktorom ovisno o tipu kože vašeg djeteta i to na svim otkrivenim dijelovima tijela, a kremu obavezno nanesite i ispod ruba kupaćih gaćica jer se rub pomiče uslijed djetetova gibanja, pa se na tako nezaštićenim dijelovima tijela mogu stvoriti opekline. Vodite računa o tome da dijete namažete kremom za sunčanje još kod kuće, barem pola sata prije nego što iziđe na sunce, te da se krema dobro upije u kožu (ne odmah obući odjeću jer će se krema obrisati u odjeću). Bilo bi dobro kremu nanositi na djetetovu kožu barem svaka 2 sata i neka krema bude vodootporna kako se ne bi isprala u moru. Osim na izravnom suncu, djeca su izložena UV zrakama i u hladu i u vodi jer većina prirodnih površina; trava, pijesak, zemlja i voda, reflektiraju UV zrake. UV zrake prodiru i u more pa se na dubini od ½ metra javlja čak oko 40 % zračenja s površine!
Također treba imati na umu da neka djeca mogu biti alergična na sunce ili na kreme koje sadržavaju visoke UV faktore i sun block, jer sprječavaju kožu da diše i da se znoji.
Jednako kao što je važno preventivno nanošenje kreme prije sunčanja, važan je i tretman nakon kupanja, tj. tuširanje djetetove kože u čistoj slatkoj vodi kako bi se isprala sol i nečistoća, te nanošenje kreme za poslije sunčanja kako bi se koža osvježila i vratila joj se vlaga.

  • Kape

Na plažu je potrebno ponijeti kapicu sa širokim obodom ili sa štitnikom, tzv. šiltericu. Najbolje je ako kapa ima i produžetak za vrat. Kapice bi trebale biti od prirodnog materijala da se glavica ne znoji i da diše, i od materijala koji se brzo suši, za slučaj da kapica padne u vodu.

  • Sunčane naočale

Kako biste spriječili oštećenje očiju, preporučuje se nošenje sunčanih naočala s UVA faktorom (po mogućnosti crna stakla).

  • Kupaće gaćice, kostimi i ostalo

Osim ručnika, na plažu je potrebno ponijeti i nekoliko kupaćih gaćica za presvući dijete ako je more hladno ili ako vani puše vjetar, zato da dijete ne prehladi mjehur, a ukoliko nema prirodnoga hlada, potrebno je ponijeti suncobran ili neko drugo sredstvo za stvaranje umjetnog hlada. U vjetrovitim predjelima i morima s hladnijom temperaturom vode preporučuje se kupaće odijelo od neoprena koje čuva tjelesnu toplinu, sprječava prodor hladne vode i vjetra te štiti ramena od sunčevog zračenja.
Za dijete je bolje da nije golo već da ima gaćice ili pelene za kupanje, pogotovo ako se igrau pijesku. Tako ćete dijete zaštititi od upala i ozljeda.

Boravak u vodi

boravak_u_vodi4Djeca puno brže gube tjelesnu toplinu od odraslih, pa bi njihov boravak u moru trebao biti što kraći da se ne pothlade. Dulje zadržavanje u vodi kojoj je temperatura niža od 28ºC može uzrokovati i brojna oboljenja. Zbog toga bi se dijete trebalo kupati u toploj vodi. U more treba uvijek ulaziti polako i smireno, postepeno prilagođavajući tjelesnu temperaturu temperaturi mora. Kod male djece osobito treba paziti da se ne pothlade. Neka se samo samo brćkaju u plićaku jer je tamo voda najtoplija. Kupajte se zajedno s djetetom. Igrajte se i zabavljajte u vodi. Provlačite dijete kroz vodu, rolajte ga i rotirajte. Pokažite mu kako može plutati, a kako se aktivno kretati.
Ako primijetite da su djetetu nosić i uši hladni, usnice plave ili da drhti, izvedite ga iz vode, obrišite i zamotajte u ručnik, utoplite i pustite ga da se malo zagrije na suncu.
Djeca, pogotovo ona mlađa, od jednog do drugog ljeta često zaborave plivati ili im se ponovno pojavi strah od mora i vode, stoga se preporučuje da prvo kupanje svakoga ljeta bude uz vašu pomoć i pod vašim budnim okom, te uz vašu podršku ili kroz igru. Ako se dijete i unatoč tome jako plaši, ne tjerajte ga na kupanje, već izađite iz mora i igrajte se s njime u plićaku ili na obali. Na plaži nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora, držite ih na oku kad se kupaju. Ako idu plivati duže relacije ili roniti, neka to čine u pratnji starije osobe i vrsnijeg plivača/ronioca.

Sigurnost i zabava u vodi

Za sigurno i ugodno kupanje kod djece koja nisu (vrsni) plivači koristit će kolutovi i narukvice za napuhavanje, prsluci, plutajuće daske i druga sredstva za plivanje. Osim sigurnosti, ova sredstva djeci služe i za zabavu. Zaštitne narukvice na napuhavanje ili tzv. "prsluci za spašavanje" puno su efikasniji od koluta oko struka, jer ne ograničavaju kretanje djeteta kroz vodu i nema opasnosti da dijete ispadne iz njih.
Za još više zabave tu je i niz najrazličitijih brodića, čamaca za napuhavanje, lopti, kantica i lopatica i drugih igračaka. Ako dijete već zna plivati, kupite mu ronilačke naočale ili masku i peraje kako bi moglo upoznati podvodni svijet. Poželjno je da i vi ronite zajedno s vašim djetetom tako da pazite na  njega i da mu pokažete stanovnike morskih dubina i objasnite kako žive, čime se hrane i slično, a posebnim jednokratnim fotoaparatima možete fotografirati ne samo podvodni svijet već i vaše dijete dok roni.

Igre

igre_na_moru2Kantice, lopatice, grabljice, kalupi i kantice za zalijevanje uvijek dobro dođu bez obzira na tip plaže. Na pješčanoj plaži pomozite djetetu da od pjeska izgradi dvorac ili bazen, tortu, kolačiće ili jednostavno neki oblik iz kalupa (ribica, morska zvijezda, brodić i sl.).  Za razvoj djeteta važno je da dijete dira pijesak, prevrće ga i osjeća toplinu ili hladnoću, strukturu i težinu, spozna razliku između mokrog i suhog pijeska i sl . Pijeskom možete zajednički prekrivati pojedine dijelove svojeg i djetetovog tijela i zakopavati se u pijesak. Načinite nekoliko brdašaca od pijeska i u jedan od njih sakrijte neki manji predmet te potičite dijete da ga pronađe. Smatra se da crtanje prstima u pijesku poboljšava taktilnu osjetljivost, koordinaciju pokreta i razvoj odnosa lijevo-desno već kod vrlo male djece. Različite kantice i cjedila te plastične čaše iz kojih se voda može prelijevati doprinose razvoju koordinacije oko - ruka, poboljšavaju fokusiranje i razvijaju koncentraciju.
Na plaži dijete može sakupljati školjke, kamenčiće, češere, drvca koja su doplutala, plodove biljaka, itd. Školjkama ili kamenčićima može napuniti neku staklenku i staviti ju na policu gdje će predstavljati ne samo suvenir s ljetovanja, već i efektan ukras. Nadalje, od prikupljenih školjaka dijete može samostalno ili uz Vašu pomoć napraviti sliku, okvir za fotografiju, kutijicu za nakit i slično. Kupite mu udicu i pođite s njime u ribolov. Kao ješka može poslužiti meso od dagnje ili morskog puža, tijesto ili kruh.
Ako ste u mogućnosti, pružite djetetu priliku za vožnju barkom, brodom, trajektom, jedrilicom i sličnim. Također možete djetetu dati jednostavniji fotoaparat da se okuša u fotografiranju mora, plaže, svoje obitelji, okoline, primorskih kuća, brodova, lokalnog stanovništva, običaja i životinja.
Ponesite i karte za kartanje – Crni petar, Magarac, Uno i slične društvene igre, u skladu s djetetovom dobi. Te će igre i skratiti djetetu vrijeme provedeno "na ručniku", koje je potrebno za zagrijavanje tijela između dva kupanja.


Više ljetnih igara:


Dodatne preporuke

djeca_na_moru-_voda

Opekline od sunca - simptomi: napeta koža, bol, oteklina, mjehurići, a moguća je i visoka temperatura, zimica, mučnina. Simptome možemo ublažiti vlažnim oblozima, hladnim kupkama i neutralnim ublažavajućim kremama. Opekline od sunca mogu se namazati jogurtom.

Opekline od meduze - u dodiru s meduzom trenutno se osjeti jaka bol na mjestu kontakta, pojavljuje se promjena na koži poput opekline, a mogu se javiti i mjehuri (bule). Prvo je potrebno ukloniti lovke s kože. To možete učiniti pjeskovitom morskom vodom. Potom je potrebno kožu oprati običnom, slatkom vodom i neutralnim sapunom te hladiti oblozima. Nadalje je potrebno posavjetovati se s pedijatrom.

Sunčanica - simptomi:suha koža uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, povraćanje i crvenilo lica. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano. Potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć.

Alergije na sunce – već nakon vrlo kratkog sunčanja, kod djece se mogu pojaviti alergije i različite reakcije kože na sunce. Pojavljuju se na osunčanim dijelovima tijela, a mogu poprimiti oblik otoka, osipa, plikova ili crvenih mrlja. Kod djece, alergije i preosjetljivosti kože na sunce mogu nastati uzimanjem lijekova, kozmetičkih preparata ili dječjih parfema. Najčešća alergija koja se pojavljuje kod djece je tzv. solarni osip prouzročen suncem koje u kombinaciji s tjelesnim znojem uzrokuje crvenkaste prištiće koje često prati svrbež. Najčešće se pojavljuje oko vrata i na području dekoltea.
Ukoliko primjetite neke od ovih znakova, obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Dehidracija - uvijek, a naročito tijekom ljeta pripazite da djeca unose dovoljnu količinu svježe tekućine u organizam. Ljeti preko kože gubimo više tekućine nego inače, znojenjem i isparavanjem - pa ju je nužno nadoknaditi. Najadekvatniji i najzdraviji napitak, naročito za djecu je voda. Ona treba biti svježa i osvježavajuća pa ponesite sa sobom torbicu ili sl. u kojoj će voda zadržati prikladnu temperaturu.
Znakovi dehidracije su: suha usta i oči, smanjeno mokrenje, neaktivnost, pospanost, ubrzano disanje, dezorijentiranost, kod beba udubljena fontanela. Potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć. 

Morski ježinac - ako dijete već hoda i samo ulazi u vodu, može stati na ježa. Zbog toga se preporučuje da dijeca imaju gumenu obuću. Ježinca iz kože odstranjujemo sterilnom pincetom, a ako to nije moguće potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

morski_jez

Komarci - komarci su najbrojniji predvečer pa je potrebno dijete odjenuti u svijetlu, laganu odjeću s dugim rukavima koja ga štiti od uboda. Pri kupnji preparata za zaštitu djece od komaraca, nastojte da to budu prirodni preparati, neotrovni i maksimalno prilagođeni dječjoj koži.

Hrana - djeci nudite laganu, uvijek svježe pripremljenu hranu i puno povrća. Izbjegavajte slatkiše te ih zamijenite svježim voćem na način koji će djeci biti i zabavan. Pripremite skupa voćnu salatu, izrežite zanimljive oblike iz lubenice ili dinje koje potom možete nabosti na štapiće... Velike vrućine pomažu razvoju bakterija pa izbjegavajte kupovati gotovu hranu. Ako se ipak poželite "brzog" obroka, vrlo oprezno birajte što ćete kupiti i gdje.

Higijena - djeca se trebaju tuširati nakon svakog dolaska s plaže. Jednako je važno i često pranje ruku. Kad ste izvan kuće, imajte uz sebe vlažne, antiseptičke maramice ili antiseptički gel za djecu u praktičnom pakiranju.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner