New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
IZRADITE SAMI OSVJEŽIVAČE ZA WC ŠKOLJKU


domaci osvjezivaci za WC

Kako što prirodnije očistiti wc školjku i ukloniti neugodne mirise u toaletu? Evo odlične ideje za osvježavanje i dezinfekciju wc školjke i cijele kupaonice, uz pomoć domaćih šumećih mirišljavih bombica! Prirodno, ekološki čisto, bez kemikalija, a priprema se jednostavno.

Potrebni sastojci:
  • soda bikarbona
  • limunska kiselina
  • eterično ulje (najbolje je izabrati ulje intenzivnijeg mirisa i s antibakterijskim djelovanjem, poput lavande, naranče, mente, limuna...)
  • voda
  • duboka zdjela
  • lopatica
  • raspršivač
  • rukavice

Izrada:

Na 1 dio limunske kiseline idu 2,5 dijela sode bikarbone i 25-30 kapi eteričnog ulja (npr. za otprilike 20 "bombica": 100 g limuntusa, 250 g sode bikarbone i 50 kapi eteričnog ulja).

U dubokoj zdjeli pomiješajte limunsku kiselinu i soda bikarbonu. U smjesu dodajte eterično ulje i ponovno dobro promiješajte.

U raspršivač naspite vodu (najbolje je koristiti prokuhanu hladnu ili filtriranu vodu).

Raspršivačem malo poprskajte smjesu i promiješajte. Nemojte vlažiti previše. Od veće količine vode, soda i limunska kiselina reagiraju i onemogućavaju izradu.

Smjesu je potrebno prskati i miješati desetak puta. Smjesa treba biti tek malo navlažena.

Smjesu možete oblikovati rukama (obavezno stavite rukavice) ili je staviti u silikonske kalupe, kako biste je kasnije lakše izvadili. Ako ćete koristiti kalupe, nemojte ih prepuniti. Napunite ih malo više od polovice, jer će smjesa još malo "rasti". Isto tako, što smjesu jače utisnete u kalup, to se "bombice" duže vrijeme otapaju u školjci.

Oblikovanu smjesu stavite na sušenje, na sobnu temperaturu, 3-4 sata.

Čuvajte ih u plastičnoj kutiji ili u staklenoj tegli.

Korištenje:

Ubacite "bombicu" u WC školjku. Očistit će i osvježiti WC školjku i dezodorirati zrak u toaletu.

Savjet više:

Nekoliko "bombica" možete razmjestiti po kupaonici jer vrlo lijepo mirišu (10-15 dana), a kad izgube miris, ubacite ih u WC školjku!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner