New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM




















































ČIŠĆENJE MADRACA


ciscenje madraca

Madraci su nakon nekog vremena puni odumrlih stanica kože, znoja, mrlja, grinja i naravno, bakterija. Unatoč redovitom mijenjaju posteljine, i madrace je potrebno povremeno temeljito očistiti. Ovo je osobito važno kad su u pitanju madraci na kojima spavaju djeca ili ako netko od ukućana pokazuje znakove alergije.

U ovih 5 koraka, znati ćete na čemu spavate:

1. Usisavanje

Većina madraca danas ima perivu navlaku. Nakon što skinete navlaku i operete je, madrac očistite usisavačem. Tako ćete se riješiti "mucica", dlaka i prašine koja se nakupila tijekom vremena.

2. Čišćenje mrlja

Fiziološke mrlje koje su se već upile u tkaninu će biti teže očistiti od novonastalih, ali svakako ćete popraviti stanje.

- Mrlje tretirajte kombinacijom hidrogen peroksida, tekućeg detrdženta za pranje posuđa i sode bikarbone. Ove sastojke pomješajte i ulijte u sprej bocu pa posprejajte mrlju ili čistite krpom/spužvicom.

- Nabavite netoksične, prirodne enzime za čišćenje koji ujedno neutraliziraju neugodne mirise.

- Napravite pastu od soli i limunovog soka. Nanesite smjesu na mrlju i pustite da odstoji 30-60 minuta. Obrišite sol s čistim ručnikom.

3. Osvježavanje

Pospite lagani sloj sode bikarbone preko cijele površine madraca i pustite da odstoji barem nekoliko sati. Soda bikarbona će upiti višak tekućine iz procesa uklanjanja mrlja i učiniti ​​madrac svježim i čistim. Potom madrac usisajte, kako biste uklonili zaostali prah.

4. Prozračivanje

Odlična stvar za madrac je svježi zrak i sunčeve UV zrake. Ako ste u mogućnosti, madrac iznesite na dvorište, terasu ili balkon i tako prirodno eliminirajte bakterije.

5. Pokrijte i zaštitite madrac

Ako vaš madrac nema perivu zaštitnu navlaku, svakako je nabavite. Navlake u potrebnim dimenzijama se mogu nabaviti u svim većim trgovinama madraca. Pravilno odabrana zaštitna navlaka, produžiti će vijek madraca, zaštititi ga od mrlja, vlage i prašine, a mogu se nabaviti i antialergijske navlake.
Apartment Therapy
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner