New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO ZDRAVO ISPEĆI ROŠTILJ


rostiljanje copy copy

Većina ljudi se veseli pripremi hrane na roštilju. Glavni razlozi tomu su sočnost namirnica s okusom dima i prilika za tradicionalno druženje na otvorenom. Ukusni obroci pripremljeni na taj način, mogu nas osnažiti, ali nose i određene zdravstvene rizike ako su pripremljeni na neadekvatan način.

Pa, što bismo to trebali znati prije nogo se uhvatimo posla?

1. Roštilj treba biti čist

Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku.

2. Izbjegavajte masno meso

Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, topljenje masnoće i dim koji se stvara dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). Ne pretjerujte s uljem.

3. Ne smije pocrniti

Što god da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena. Uklonite sve zagorjele dijelove.

4. Prirodni začini – marinada

Prije pečenja, meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, ulja, jabučnog octa ili limunovog soka. Dodajte i češnjak, papar i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada dokazano smanjuje razinu kancerogenih sastojaka. S paprom i mljevenom paprikom ne treba pretjerivati, jer papar i paprika na žaru lako zagore.

5. Poslužite i umak od rajčice ili salsu

Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu će vam pružiti antioksidansi, a oni iz rajčice su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od rajčice poslužite uz svaki roštilj.

6. Salata!

Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.
Goeshealth.com

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner