New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO UKLONITI MRLJE


ukloniti_fleke3
 • FLOMASTER NA ODJEĆI
 Mrlju dobro natopite alkoholom te tapkajte vaticom kako se mrlja ne bi raširila. Postupak ponovite koliko god je puta potrebno, odnosno dok mrlja ne nestane u potpunosti. Nakon toga odjeću operite na uobičajen način.
 • FLOMASTER NA NAMJEŠTAJU
Bijelu pastu za zube nanesite na štapić za uši ili na staru četkicu za zube, a zatim kružnim pokretima utrljavajte pastu u mrlju. Postupak je potrebno nekoliko puta ponoviti. Zatim mrlju prijeđite krpicom umočenom u vrlo malo sode bikarbone i vode.
 • OLOVKA
Istrljajte gumicom za brisanje. Drugi način je da na mrlju stavite prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati.
 • ULJNE PASTELE
Natapkajte mrlju benzinom pomoću krpe ili meke četke/četkice za zube.

ukloniti_fleke2
BOJA NA BAZI ULJA

Natapkajte mrlje s malo terpentina. U osušene mrlje utrljajte smeđi sapun i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vrećici. Izribajte sapunom i obrišite vlažnom krpom.

BOJA NA BAZI VODE, PLASTIKE I AKRILA Utrljajte prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa ili izribajte smeđi sapun na mrlju i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vrećici. Smeđi sapun se ne smije upotrijebiti na svili ili vuni.


 • KREDA U BOJI
Natapkajte mrlju benzinom koristeći krpu ili meku četku/četkicu za zube.
 • PLASTELIN
Nemojte koristiti vruću vodu ili sredstva za čišćenje. Uklonite višak mase, te ostavite ostatak da se osuši. Suhu smjesu očistite četkom ili usisavačem. Po potrebi, tragove operite blagim sapunom, hladnom vodom i četkom.
 • LJEPILO
Na bazi acetona - trljajte acetonom ili bezuljnim sredstvom za skidanje laka s noktiju.
Na bazi vode - namočite odjeću u toploj vodi preko noći.
 • NALJEPNICE
Upotrijebite benzin. Stavite komad papirnatog ručnika ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom, a zatim natapkajte neposredno po mrlji. Nastavite dok mrlja ne nestane.
 • ŽVAKAĆA GUMA
Umetnite odjevni predmet u plastičnu vrećicu i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Potom ostružite žvakaću gumu. Ako ima još tragova žvakaće gume, stavite komad pamuka navlažen benzinom sa stražnje strane mrlje dok mrlja ne omekša. Pažljivo istrljajte samu mrlju benzinom.
Ako se žvakaća guma zalijepila za kožnu torbu ili jaknu, lako ćete je ukloniti ako predmet nekoliko puta istrljate kockicom leda.

ukloniti_fleke4 
 • KRV

Ako ste u prilici, svježe mrlje od krvi odmah operite u hladnoj vodi ili mlakoj slanoj vodi. Nakon toga na odjeći ostanu tragovi, ali ćete ih lako ukloniti deterdžentom ili sodom bikarbonom.

Ako se mrlja od krvi osuši na vašoj odjeći, odjevni predmet cijeli dan ostavite namakati u hladnoj vodi, a potom mrlju uklonite sredstvom za pranje posuđa.

 • TRAVA
Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Drugi način je da mrlju očetkate pastom za zube.
 • SOK OD MASLAČKA
Bijela pamučna odjeća: Istrljajte smeđim sapunom, pustite da djeluje preko noći, a potom očistite vlažnom krpom.
Obojena odjeća: Mrlju natapkajte mješavinom 1 dl vode, 1 dl alkohola za čišćenje i 2 žličice prozirnog tekućeg sredstva za pranje posuđa.
 • ZEMLJA
Neka ne bude predugo na odjeći. Namočite odjevni predmet u hladnoj vodi malo prije nego li ju istrljate sapunom ili prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih kiselom vodom.

ukloniti_fleke10
 • BLATO
Neka se osuši. Očetkajte koliko je moguće. Istrljajte prozirnim tekućim sredstva za pranje posuđa i stavite u plastičnu vrećicu na 5-6 sati.
 • SMOLA
Položite odjevni predmet na upijajuću podlogu, natapkajte acetonom (ne po materijalu od acetata) li mješavinom alkohola za čišćenje i terpentina. Odmah osušite papirnatim ručnikom. Podloga također upija, zato odmaknite odjevni predmet kako se mrlja ne bi širila.
 • VOSAK OD SVIJEĆE
Umetnite odjevni predmet u plastičnu vrećicu i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Izvadite i oljuštite vosak. Ako ostane malo voska, stavite po jedan komad papirnatog ručnika na mrlju i ispod nje te prođite glačalom.
 • MLIJEKO
Natapkajte malo prozirnog tekućeg sredstva za pranje posuđa na mrlju, zatvorite odjevni predmet u plastičnu vrećicu i pustite da djeluje preko noći. Masne mrlje uklonite kiselom vodom.

ukloniti_fleke6
 • VOĆNI SOK
Odmah isperite mrlju što toplijom vodom (koliko god materijal može podnijeti). Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako je potrebno, istrljajte mrlju tekućim glicerinom i pustite da djeluje preko noći, ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom. Mrlje od voća također možete ukloniti sodom bikarbonom, tako da je utrljate direktno u mrlju. Za jače mrlje, soda mora djelovati najmanje dva sata.
 • BANANA, BRESKVA I BOBIČASTO VOĆE
Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom (koliko može podnijeti materijal). Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplom mlijeku. Po potrebi, utrljajte u mrlju tekući glicerin i ostavite da stoji preko noći ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom.
 • JAGODA
Izmiješajte bijeli ocat i limunov sok u omjeru 1:1 , te mješavinu vatom nanesite na mrlju. Nakon što odstoji nekoliko minuta, odjeću operite deterdžentom i vodom.
 • SOK OD CIKLE ILI CRVENOG KUPUSA
Utrljajte u mrlju prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa i stavite odjeću u plastičnu vrećicu na 5-6 sati. Ako je odjeća bijela, natapkajte mrlju mješavinom jedne žlice sredstva za bijeljenje u velikoj čaši tople vode i isperite tekućom vodom. Ne upotrebljavati na osjetljivim materijalima kao što su svila i vuna.

ukloniti_fleke1
 • ČOKOLADA
Natopite mrlju sapunom, prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili glicerinom i operite. Ako su ostale mrlje od ulja, uklonite ih kiselom vodom. Drugi način je da odjevni predmet potopite u mlijeku na 15-tak minuta i zatim četkom izribate mrlju.
 • UMAK OD RAJČICE, KETCHUP, SENF
Natapkajte prozirnom tekućinom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati.
Alternativa: Umočite na nekoliko sati u mješavinu od pola vode i pola glicerina. Ako su mrlje i nakon pranja vidljive, natapkajte ih benzinom.

 • MASNOĆE
Najveći broj masnih mrlja skida se običnim pranjem, ali učinkovitost možete pojačati tako što ćete mrlju natapkati prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustiti da u plastičnoj vrećici djeluje nekoliko sati.
 • ULJE
Istrljajte mrlju maslacem.
Alternativa: Nakapajte benzin na mrlju i pritisnite papirnatim ručnikom kako s unutrašnje tako i s vanjske strane. Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila nakon što je papir upio ulje.

ukloniti_fleke7
ČAJ

Prolijete li čaj na bijelo rublje ili posteljinu, još svježu mrlju istrljajte hladnim mlijekom, a odmah potom umrljani predmet operite na uobičajeni način.

KAVA

Upotrijebite glicerin ili mlijeko. Utrljajte glicerin u mrlju i pustite da djeluje preko noći, ili utrljajte glicerin u mrlju i natopite mlijekom.

 • CRVENO VINO

Odjeću zaprljanu crvenim vinom tretirajte bijelim octom ili limunovim sokom. Tkaninu valja namočiti u bijeli ocat, a zatim u hladnu vodu. Postupak, ukoliko je potrebno, ponovite.

 • PLJESNIVE MRLJE

Nestaje ako se odjeća može prati na 60°C.  Na odjeći koja može podnijeti samo 40°C, mrlju istrljajte bijelim octom. Ako odjeća još uvijek ima zadah plijesni, upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo koje ne izbjeljuje.

 • DEZODORANS

Na odjeći od pamuka, svile ili sintetike, mrlje od dezodoransa možete očistiti tako da taj dio trljate alkoholom ili prekrijete spužvicom koja je natopljena alkoholom.
Ako se radi o sintetici, alkohol razrijedite s vodom. Ostavite tako dok mrlja ne bude uklonjena. Ako mrlja i dalje ostaje, uzmite mješavinu tople vode sa sapunicom i malo amonijaka. Nakon toga isperite odjeću čistom vodom. Zatim, u istom omjeru, uzmite smjesu vode i bijelog octa, ponovno isperite čistom vodom te temeljito osušite.

Odjeću koja ima mrlje od dezodoransa, ne peglajte.

 • PARFEM

Natapkajte mješavinom jednakih dijelova vode i alkohola za čišćenje.

 • ŠMINKA

Navlažite prozirnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vrećicu na 5-6 sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte ju alkoholom za čišćenje.

Mrlje od ruža ćete najlakše odstraniti uz pomoć laka za kosu. Nasprejajte mjesto na kojem se mrlja nalazi, pričekajte i uz
pomoć mokre spužvice odstranite lak za kosu i ruž.

ukloniti_fleke8

 • MASKARA

Prelijte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje u plastičnoj vrećici 5-6 sati. Ako to nije dovoljno, natapkajte benzinom.

 • LAK ZA NOKTE

Položite odjevni predmet na upijajuću podlogu. Natapkajte acetonom i odmah osušite papirnatim ručnikom. Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila. Tkanine na bazi acetata ne podnose aceton – umjesto njega, upotrijebite amil acetat.

 • BOJA ZA KOSU

Gotovo ju je nemoguće ukloniti. Ako je odjeća bijela ili trajne boje, upotrijebite sredstvo za uklanjanje boje.

 • PASTA ZA CIPELE

Stavite na mrlju glicerin i pustite da djeluje preko noći.

 • VOSAK

Potreban vam je komad papira i glačalo. Stavite papir na mrlju te pritisnite zagrijanim glačalom dok se vosak ne rastopi. Ostatak mrlje isperite mješavinom octa i vode, zatim temeljito operite deterdžentom za suđe i toplom vodom.
Drugi način je da vaticu natopite glicerinom i očistite vosak. 

ukloniti_fleke9

 • ŽUTI TRAGOVI NA KRAGNI

Uronite ovratnik u mlijeko na dvadesetak minuta, a zatim na njega stavite prozirno sredstvo za pranje posuđa. Ostavite tako košulju 4-6 sati prije pranja.
Ako na ovratniku ili košulji imate masnu mrlju, namočite je šamponom za kosu. Pustite je da malo odstoji prije nego li ćete je staviti u perilicu za rublje. Tako će se mrlje puno lakše oprati.

 • SKIDANJE FLASTERA

Na flaster nanesite kap šampona, pričekajte nekoliko trenutaka i lagano skinite flaster.


Vezani članci:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner