New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
GDJE U HLADNJAKU ČUVATI NAMIRNICE


hladnjak 1 copy

Hladnjak nije samo ormar za hranu, on je održava svježom u optimalnim uvjetima.

Hladnjaci imaju pretince koji mogu poslužiti u različite svrhe, ali imaju i temperaturne zone. To znači da ako namirnice držite na krivom mjestu, niste iskoristili mogućnost adekvatnog hlađenja, što dovodi do pada kvalitete hrane i uzaludnog trošenja el. energije.

Hrana se čuva na niskim temperaturama kako bi se spriječio rast bakterija i ostalih mikroorganizama koji je kvare i ugrožavaju zdravlje. Hladnjak treba biti postavljen na temperaturu od 4°C ili nižu, a zamrzivač na - 18°C.

No, čak i kad je u hladnjaku dovoljno hladno, temperatura će se razlikovati u različitim dijelovima hladnjaka, ovisno o tome koliko je blizu element za hlađenje.
  • Zamrzivač hladnjaka
Zamrznute namirnice u zamrzivaču odvojite i organizirajte jer to optimizira skladištenje i štedi energiju. Svaki put kad ste u potrazi za nekom zamrznutom namirnicom pa "pretumbavate" cijeli sadržaj ili čak dio sadržaja vadite iz zamrzivača, uzrokujete suvišno nakupljanje leda na stijenkama zamrzivača i zaleđenim namirnicama, čime se remeti sustav hlađenja.
  • Vrata hladnjaka
Vrata su najtopliji dio hladnjaka i trebaju biti rezervirana za namirnice koje su otpornije na kvarenje. To su začini, sokovi i ostale namirnice koje se mogu očuvati i pri promjenama temperature, iako treba imati na umu da i začini imaju rok trajanja. Budući da je u vratima hladnjaka temperatura nestabilna zbog čestog otvaranja, tu ne bismo trebali držati jaja i mliječne proizvode.
  • Gornje police
Gornje police hladnjaka imaju najstabilniju temperaturu. U kuhinjama restorana se namirnice koje nije potrebno kuhati, drže na najvišim policama. To uključuje i ostatke hrane i pića, nareske te svježe začine, koje je najbolje držati uspravno u posudici s vodom, lagano pokrivene plastičnom vrećicom. Također, ovdje je najbolje držati bobičasto voće.
  • Donja polica
Na niže je police najbolje spremati sirovo meso, jaja, plodove mora i mliječne proizvode kojima odgovaraju najhladnijie temperature. Kako bi spriječili širenje bakterija sa sirovog mesa na druge namirnice, mesu dodijelite zaseban pretinac. Meso držite u originalnoj ambalaži, koju stavite na tanjur ili sl.

Nemojte natrpavati police. Za razliku od zamrzivača, hladnjak ne bi trebao biti pun, kako bi hladan zrak mogao cirkulirati uokolo namirnica.
  • Pretinci na dnu hladnjaka
Pretinci na dnu hladnjaka najbolji su za čuvanje voća i povrća. Ali nemojte napraviti grešku i skupa držati voće i povrće. Mnogi plodovi, uključujući jabuke, breskve, šljive, kruške, dinje - proizvode etilen, koji pospješuje sazrijevanje. Tako se može dogoditi da blizina ovog voća uzrokuje prebrzo truljenje vašeg povrća, pa ono postaje žuto, opušteno ili počne nicati.

Isto tako, voće i povrće je dobro prati neposredno prije jela, jer previše vlage također izaziva truljenje. Ako ćete voće i povrće oprati prije pohrane u hladnjak, ocijedite ga i višak tekućine upijte papirnatim ručnikom, a potom namirnice nastojte čim prije potrošiti. Bobičasto voće je najosjetljivije pa ga se stoga preporučuje staviti na najgornju policu.
  • Koje namirnice ne idu u hladnjak
Krumpir, luk, bundeve i rajčice nemojte držati u hladnjaku jer će promijeniti okus ili će brže propasti. Ovim namirnicama odgovaraju mjesta koja su suha, prozračna i umjerene temperature.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner