New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
BALKONSKO BILJE ZA HLADNO DOBA GODINE


meadow in planter

Tijekom kasne jeseni i zime, balkoni i terase ne trebaju opustjeti. Neke vrste cvijeća su otporne i na mraz, pa se ne moraju unositi u kuću niti na temperaturama ispod nule.

Ukrasne biljke za hladne mjesece

Biljke treba posaditi što ranije kako bi do zime imale vremena za ukorjenjivanje.

- Maćuhica (Viola tricolor)
- Margareta, Krizantema (Chrysanthemum)
- Ciklama (Cyclamineae)
- Tresetna mirta (Pernettya)
- Erika (Erica)
- Ivica (Ajuga)
- Kadulja šarenog lišća (Salvia)
- Kalocefalusa (Calocephalus) i Smilja (Helycrisum)
- Ukrasni kelj (Brassica)
- Vatreni trn (Pyracantha)
- Gaulterija (Gaultheria)
- Dunjarica (Cotonaster)
- Ukrasna jabuka (Malus)
- Ukrasne paprike (Capiscum)
- Mjehurica (Physalis)
- Vrijesak, Snježni vrijesak (Galluna vulgaris L.)
- Zimzelen (Vinca)
- Heba
- Kurikovka (Euonymus)
- Koraljni zvončić (Heuchera)
- minijaturne četinjače

Briga o biljkama

Bilo da se radi o penjačicama, grmovima ili cvjetnicama, u hladno doba godine se balkonsko bilje ne smije saditi u malim loncima za cvijeće, kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje i korijenja. Biljke postojane na mraz rastu veoma sporo te se mogu saditi gusto jedna do druge. Tako će i izgledati efektnije.

jesensko i zimsko bilje 2

Redovito ih zalijevajte. Kad zimi temperature padnu ispod nule, zemlja se u posudama smrzne i biljke ne mogu crpiti vodu pa može doći do njihova smrzavanja. Stoga treba smanjiti isparavanje vode iz listova tako da zimi posude stavite u zavjetrinu i zaklonite od sunca. Biljke se moraju zalijevati kad nema mraza. Najbolje vrijeme za zalijevanje je kasno poslijepodne kada je zemlja mekša. Jednom tjedno je dovoljno. Budući da temperatura zemlje i vode mora biti gotovo jednaka, ne preporučuje se korištenje tople vode. Idealna temperatura vode je između 8 °C i 15 °C. Kako se voda ne bi zadržavala u teglama i mrznula, višak vode treba slobodno otjecati.

Korita i tegle za cvijeće treba redovito pregledavati kako se u njima ne bi nastanili štetnici. Ako penjačice više nemaju cvjetova ili listova, nosači se lako i jednostavno mogu nadograditi.

Zaštitite korita i tegle za cvijeće od jakog vjetra. Kako naleti vjetra ne bi prevrnuli biljke, možete im pronaći kutak zaštićen od vjetra, ili manje tegle za cvijeće stavite zajedno s većim i težim teglama kako bi bile bolje zaštićene.

U slučaju mraza, korijenje svježe posađenih biljaka često izlazi iz zemlje. Ako do toga dođe, korijenje pažljivo vratite natrag u zemlju.

Ukoliko je mraz prejak, biljke zaštitite pokrivanjem zaštitnim folijama, platnenim zrakopropusnim vrećama, jutom ili slamom. Ti materijali ne smiju biti previše mokri jer time gube svoja zaštitna i izolirajuća svojstva.

Proljetno buđenje

Na kraju zime počinju cvjetati prve lukovice. Visibabe, šafrani i jaglaci signaliziraju kraj hladne zime. Ako se lukovice zasade u zemlju u jesen, isklijat će od kraja veljače.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner