New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KESTENI I KAKO IH KUHATI I PEĆI


kesteni clanak 2014

Miris jeseni je i miris pečenih ili kuhanih kestena koji griju, vesele i čine nas snažnijima u hladne dane.

Razne slane i slatke poslastice koje se spravljaju od kuhanih ili pečenih kestena te ljekovit kestenov med, odavno su omiljeno jelo.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena, a općenito se dijele na pitome (jestive) i divlje (nejestive).
 

Pitomi kesten

pitomi kesten copyPitomi kesten (Castanea sativa)

Pitomi kesten ili "žir bogova" kako ga se nazivalo, jedna je od prvih namirnica koju je čovjek jeo, i za to postoje arheološki dokazi.

Drvo kestena je davno bilo poznato u Kini i Japanu. Neki povjesničari smatraju da se kesten počeo širiti po Europi preko Grčke, a drugi pak smatraju da su ga donijele rimske legije. Naime, pečeni kesteni prodavali su se na ulicama Rima u 16. st. kao što se prodaju i danas ujesen i zimi, u mnogim europskim gradovima.

Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju. Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno je (može doseći starost preko 500 godina), može narasti do 25 m uvis te dati preko 200 kg plodova!

Botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.

Crvenkasto-smeđi orašasti plodovi kestena rastu unutar bodljikave košuljice, koja se raspukne u jesen (početkom listopada) kada plod sazrije.

Plod pitomog kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice. Sadrži minerale i vitamine, a zbog visokog udjela škorba, od kestenovih plodova se proizvodi i brašno.

Kakve kestene kupiti i kako ih čuvati?

Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, suhi i bez rupica na ljusci. Kad ih se stavi u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kad ih se trese.

Kestenje se čuva na hladnom mjestu do 2 tjedna. Ako se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer bi inače mogao propasti sav kesten. Uz redoviti probir, kesteni se mogu čuvati i duže od 2 tjedna.

Kako ispeći i skuhati kestene?

(Stari recepti kažu da kestenje prvo treba staviti u zdjelu mlake vode i pustiti da se namaču oko sat vremena, kako bi iz njih ev. isplivali crvići.)

Zrelo kestenje je potrebno i zarezati kako se pri pečenju ne bi rasprsnuli i da bi ih se kasnije lakše moglo oguliti.

Ne riskirajte ozljede tupim noževima i rezanjem skliske kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh.
  • Pečenje u pećnici
Zarezano kestenje ubacite u posudu i prelijte s hladnom vodom, u koju ste dodali prstohvat soli. Kad "prokrčkaju", izvadite ih, stavite u vruću posudu za pečenje pa u pećnicu na malo iznad 200°C, oko 20-tak minuta, dok se još malo ne otvore i budu lijepo pečeni.

Znak da su kesteni pečeni je kad se opna na mjestu gdje je zarezana odlijepila od ploda, odnosno kad je suha.

Pečeno kestenje izvadite iz pećnice i prekrijte čistom krpom na još 15-tak minuta. Ovo se radi jer će tako biti lakše guliti kestenje. Kestenje treba guliti dok je toplo.

Napomena: Kestene u pećnici možete ispeći i na način da ih stavite na lim i pokrijete alufolijom. Na taj će se način kesten prvo kuhati u pari, a potom peći.
  • Pečenje na tavi
Kesteni se peku u većoj posudi i u jednom sloju, tako da svaki kesten bude u dodiru sa zagrijanom posudom. Za njihovo se pečenje možete poslužiti starom, širokom tavom ili pak posebnom tavicom za kestene (s rupicama), kakva se danas može naći u većini trgovina. Peku se na jačoj vatri, 15-20 minuta, ovisno o veličini kestena.

Peči se mogu i poklopljeni, uz protresanje tave ili miješanje.

Pečeno kestenje sipajte u zdjelu i isto prekrijte čistom krpom na neko vrijeme kako biste ga lakše ogulili.
  • Kuhanje
Zarežite kestenje kao i za pečenje. Stavite ih u posudu s hladnom vodom (tek toliko da prekrije kestene), malo posolite i stavite na štednjak kuhati 20-30 minuta, ovisno o veličini kestena.

Je li zdraviji kuhani ili pečeni kesten?

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Divlji kesten

divlji kesten copyDivlji kesten (Aesculus hippocastanum L.)

Tobolac ploda divljeg kestena je bodljikav zeleni omotač u kojem se nalaze 1 do 2 ploda sjajne tamnosmeđe boje s bijelom točkom. Plod divljeg kestena je vrlo sličan pitomom, samo što je veći i nešto svjetliji.

Divlji kesten nije jestiv, izrazito je gorkog okusa i konzumiranjem može doći do trovanja. Ipak, on također sadrži ljekovita svojstva do kojih se dolazi pravilnom obradom. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetičkih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara.

Jeste li znali?

- Najstarije drvo kestena, zvano "Sto konja", nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina.

- Kesten je simbol čistoće jer je ljuska u kojoj se nalazi puna bodljika, a ne mogu mu nauditi.

- Jedna legenda kaže da je grčka vojska preživljavala na kestenju tijekom povlačenja iz Male Azije 401. godine prije Krista.

- U prošlosti se od mljevenog kestena radio napitak koji je služio kao nadomjestak za kavu.

- Kesteni su, zbog hranjivosti, davani siromašnima u Francuskoj za blagdan Sv. Martina, a u Toskani se tradicionalno jedu na dan Sv. Simona.

- Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir.

- Kesteni su jedini orašasti plodovi koji sadrže vitamin C. Porcija kestena će vas podariti s količinom C vitamina kakvu sadrži jedan limun!

- Osobito su cijenjeni maruni - kesteni s obronaka Učke, koji zriju i bubre do prave veličine pokriveni lišćem.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner