New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO REZANO CVIJEĆE ODRŽATI SVJEŽIM I LIJEPIM


briga o cvijecu u vazi 1

Najljepše cvijeće je ono koje slobodno raste u prirodi ili u našim teglicama, ako o njemu brinemo. Ali, osmijeh na lice će nam izmamiti i buket cvijeća ili samo jedan cvijet namijenjen baš nama. Kako možemo cvjetnu uspomenu čim dulje zadržati u svojem domu? Donosimo vam nekoliko trikova za održavanje svježine cvijeća u vazi ili njegovo sušenje...

Opći savjeti:

- Buketima cvijeća odrežite vrpcu i nježno uklonite celofan ili papir.

- Prije negoli cvijeće stavite u vazu, stabiljke podrežite ukoso (ne prejako) i kroz nekoliko dana ponovite postupak. Japanski je običaj koso rezanje stabiljka u vodi, kako zrak ne bi djelomično onemogućio dotok vode u cvijet.

- Uklonite svo lišće koje bi poslije stavljanja cvijeća u vazu bilo uronjeno u vodu. Lišće pod vodom ubrzava razvoj bakterija.

- Prilikom svakog mijenjanja vode, vazu iznutra dobro operite (najbolje mješavinom vode, octa i soli te zdrobljene ljuske od jajeta).

- Ako je cvjetni aranžman aranžiran u cvjećarsku spužvu, svaka 3 do 4 dana ulijte malo vode u središte aranžmana ili sa strane u posudu.

- Ako cvijeće na kratkim peteljkama želite umetnuti u buket, dobro ga je umetnuti u slamku za piće, jer će kroz slamku cvijet primati vlagu, a dužinom peteljke (slamke) će se uklapati u buket.

- Ako u vodi plivaju listovi ili sl., uklonite ih. Isto učinite s pojedinim cvijetom iz buketa koji je propao, čime spriječavate daljnji razvoj bakterija.

- Cvijeće u vazi nemojte držati blizu izvora topline i propuha.

- Cvijeće na kraćim stabiljkama možete staviti u posudu s mokrim pijeskom.

- Ako su cvjetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cvijeta i stabljike provucite čačkalicu.

- Cvijeće držite podalje od voća i povrća, koje u određenoj fazi sazrijevanja proizvodi etilen – bezbojan plin slabog mirisa. Etilen pospješuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvjetova.


Kako cvijeće održati svježim u vodi?
  • Gazirani sok
U vazu s vodom uspite oko pola decilitra gaziranog soka (ako želite prozirnu tekućinu, koristite takav gazirani sok). Šećer u soku će produžiti vijek cvijeća.
  • Lak za kosu
Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara te pošpricajte cvijeće ispod lišća i latica.
  • Kiselina i šećer
Pomiješajte dvije žlice jabučnog octa (ili soka od limuna) s dvije žlice šećera pa dobivenu smjesu stavite u vazu s vodom (prije nego u nju stavite cvijeće). Vodu mijenjajte svakih par dana (svaki put dodajte i mješavinu).
  • Sol
U svježu vodu stavite malo soli. Sol spriječava razvijanje bakterija uslijed kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.
  • Aspirin
U vazu s vodom dodajte pola do jedan zdrobljeni apsirin, prije nego stavite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana.
  • Bakreni novčić
U vazu s vodom ubacite bakreni novčić koji djeluje kao zakiseljivač i sprječava rast bakterija.


Kako osušiti cvijeće?
  • Sušenje na zraku
Tradicionalna tehnika sušenja cvijeća jest da ga okrenete naopako. Stabiljke povežite gumicom ili špagom pa buket objesite naopačke u dobro ventiliranom prostoru, dalje od sunčeve svjetlosti koja bi ga izblijedila.
  • Sušenje u mikrovalki
Svaki cvijet zasebno stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu te ga prekrijete s nekoliko šalica pijeska (za mačke). Držite u mikrovalnoj na višoj temperaturi, 2-3 minute. Kada se pijesak ohladi, odvojite cvijet i kistom ga očistite od viška pijeska.
  • Silika-gel
Ovaj gel možete pronaći u zanatskim i hobby trgovinama. U posudu stavite gel i u njega položite cvijeće. Nakon nekoliko dana, pažljivo osobodite cvijeće koje će sačuvati svoj lijepi izgled.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner