New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
SAVJETI ZA GLAČANJE

peglanje3

Većina ljudi ne voli glačanje i zaobilazi ga dok se ne skupi poprilična "hrpa". Dio problema leži i u činjenici da se radi o rutinskom poslu pa niti ne razmišljamo na koji bi ga način možda mogli učiniti lakšim.

Neki od ovih savjeta bi vam mogli pomoći:

Odaberite kvalitetno glačalo

Istina, kvalitetnija glačala su skuplja, ali dugoročno vrijede svaku lipu. Laganija su, lakše je s njima manevrirati, a preporoditi ćete se kad otkrijete nove funkcije koje će vam uvelike olakašati i ubrzati posao.

Odaberite dobru dasku za peglanje

Ovdje vrijede ista pravila kao i za glačalo. Koliko vam samo vremena i živaca ode na "petljanje" s daskom i odjećom na njoj.

Olakšajte glačanje

Svu odjeću razvrstajte i počnite glačati onu za koju je potrebno hladnije glačalo. Pojačavajte temperaturu kad prelazite na vunu, pamuk i tek onda na platno za koje su potrebne visoke temperature.

Odjeću glačajte dok je još lagano vlažna ili je navlažite.

Organizirajte glačanje - na jednoj strani neka vam visi još neizglačano rublje. Na drugoj slažite već izglačano u hrpe koje odmah možete slagati u ormar. Poseban prostor oslobodite za vješalice na koje stavite izglačane košulje.

Glačanje košulja

Vanjski rub ovratnika neka bude okrenut prema vama. Najprije glačajte krivu stranu, a onda pravu, natežući ovratnik da bude ravan i napet. Glačajte s obje strane od vrha prema sredini.

Položite košulju tako da ramena i zavratak budu u ravnini pa pažljivo preglačajte u jednom potezu.

Presavijte rukav uzduž šava i pažljivo izglačajte s obje strane. Ako ne želite zaglačani pregib, okrećite rukav.

Izdužite košulju i u zamasima slijeva nadesno izglačajte u cikcak liniji leđa košulje od ruba prema ovratniku i natrag.

Izglačajte lijevu pa desnu prednju stranu na istni način, pazeći da vrhom glačala ne napravite nabore na već izglačanim rukavima.

Mali savjeti u vezi s glačanjem

- Prilikom glačanja nemojte raditi kružne pokrete glačalom, već ga pomičite gore-dolje. Tako ćete izbjeći oštećenja odjeće.

- Kad prilikom glačanja primijetite da je na rublju ostala kakva masna mrlja, prekrijte je dječjim puderom i prijeđite po tom mjestu toplim glačalom, ali bez pare.

- Žutu mrlju od prevrućeg glačala ukloniti ćete snijegom od jednog bjelanjka. Snijeg razmažite po mrlji i ostavite ga da stoji nekoliko minuta pa isperite.

- Okrugli stolnjaci i podmetači glačaju se od sredine prema rubovima pazeći na smjer niti tkanine.

- Tkaninu s naborima glačajte preko pergament papira, jer će tada nabori bolje padati.

- Svježe izglačano rublje ili košulje ostavite da se ohlade pa ih tek onda pospremite u ormar ili obucite. Toplo rublje se vrlo brzo izgužva.

- Ako vlažite rublje prije glačanja, onda ga nakon vlaženja stavite u plastičnu vreću i ostavite nekoliko sati. Biti će jednolično vlažno.

- Kad glačate izvezene predmete, uvijek ih okrenite na krivu stranu i prekrijte debelim ručnikom. Tek tada glačajte.

Izbjegnite dosadu

- Ako ste do sad glačali stojeći, pokušajte glačati sjedeći, a visinu daske za glačanje prilagodite kako vam odgovara.

- Uvijek pored sebe imajte neki osvježavajući napitak.

- Pustite si omiljenu glazbu.

- Upalite TV pa uz glačanje gledajte neku zabavnu emisiju ili slušajte o nekoj zanimljivoj temi. Vrijeme će proletjeti.


Vezani članci:


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner