New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO DO PREGLEDNOG ORMARA


kako urediti ormar

Svi bismo voljeli imati uredan i dobro organiziran ormar, ali o tome razmišljamo tek kad nezadovoljni stojimo ispred njega, gledajući u gomilu odjeće i dodataka. Onda prekapamo po policama i vješalicama, u potrazi za nečim što bismo mogli iskombinirati. Reda se odjeća u koju više ne stanemo, ali je ne sklanjamo jer od idućeg ponedjeljka krećemo na dijetu, roba u koju gledamo godinama jer, iako pohabana ili prevelika, jako je udobna i uz nju vežemo uspomene, roba za sva godišnja doba koju ne možemo sortirati jer u naš ormar više ne stane niti igla... Je li doista tako? 

Pospremanje ormara može postati naš novi kreativni projekt! Za kad? Recimo, za vikend.
  • Subota nakon plaće
Nabavka: vješalice, vakuumske vreće, kutije ili košare (izmjerite visinu i širinu polica i prostor na dnu ormara), pregrade (možete ih napraviti sami od debljeg kartona), mirisni jastučići ili mirisni sapuni.
  • Operacija - vješalice
Iz ormara bismo trebali izvaditi sve stvari koje se nalaze na vješalicama. Pritom će nam vjerojatno nekoliko vješalica puknuti, dosta odjeće s njih skliznuti... Ali, nabavili ste nove! Najbolje su velike, drvene ili plastične, glatke vješalice. One su dovoljno čvrste da na njih možete ovjesiti kaput, a fina izrada neće izvlačiti niti iz vaše satenske košulje. Osim toga, moderne, deblje plastične vješalice imaju utore za naramenice i sl.

Sve stvari koje su vam prevelike, premale ili ih niste ih obukli godinu ili dvije, stavite sa strane, a preostalu garderobu ovjesite u ormar redom, po godišnjim dobima.

* Pletenu odjeću nemojte vješati jer gubi oblik
  • Operacija - dno ormara
Na dnu ormara nam se obično nalaze veće stvari, poput deka, pokrivača, ponekad posteljine. Sve to stavite u vakuumske vreće i odjednom ćete dobiti jako puno prostora, npr. za jednu do dvije kutije ili košare. U te kutije možete staviti odjeću van sezone, koja se nalazi na policama, na način da ćete je isto tako "stisnuti" u vakuumske vreće. Osim svoje vasezonske odjeće, u kutiju možete staviti vansezonsku odjeću djece. Na taj način, štedite prostor i čuvate robu od prašine, mirisa, nametnika.

Ukoliko se nekim čudom pokaže da na dnu vašeg ormara ima mjesta za još jednu košaru, ona vam može poslužiti kao spremnik za neopeglano rublje, čime ćete rasteretiti neki drugi prostor.

* Savjet za slaganje posteljine: Koliko puta vam se dogodilo da ne možete naći posteljini pripadajuću jastučnicu? Dobra ideja je da, nakon pranja, cijeli komplet posteljine umetnete u jednu njegovu jastučnicu!
  • Operacija - police
Pregrade na policama su odlična stvar! Veste, košulje ili majice će ostati upravo tamo gdje ste ih i ostavili. Ostavljaju dojam zbog kojega ćete osjetiti zadovoljstvo svaki put kad otvorite ormar i točno ćete znati gdje je "ona plava majica s V izrezom".

Provjerite jesu li police u vašem ormaru dobro pričvršćene za stražnju stijenku ormara. Nema ništa gore pri "ormarskom poslu", negoli kad vam majica sklizne iza police.
  • Modni dodaci
Remenje, kravate, torbice, marame, šalovi... uglavnom "šetaju" po ormaru i klize s vješalica ili ste ih pospremili u neke vrećice pa ih se po principu "daleko od očiju...", niti ne sjetite. Prvo se riješite svega što vam realno više neće trebati, a za ostalo odvojite kutiju ili dvije, pa pronađite mjesto na nekoj od polica ili na dnu ormara.
  • Mirisi
Sad kad je vaš ormar "cakum-pakum", poigrajte se s ponekom mirisnom vrećicom ili sapunom, koji će dodatno uljepšati prostor i mirisno vas dočekati kad otvorite ormar. Takve mirisne predmete možete i ovjesiti. Biti će dovoljan mali čavlić na bočnim stijenkama ormara, trakica, igla i konac (sapunčić probušite s gornje strane i jednostavno provucite traku).
  • Kreativa
Kad ste tehnički svoj ormar doveli u red, zadovoljstvo učinjenim možete dići na novu razinu! Vješalice, pregrade, kutije i košare ukrasite po svojoj želji. Možete ih "obući" u raznobojne, široke satenske trake, možete ih obojati, po njima crtati, označavati ih zgodnim detaljima...
  • Kako se riješiti svega čega se ne želite riješiti
Postoji garderoba kojoj više nema mjesta u vašem ormaru, ali vam "nešto" ne da da je se riješite. To ćete učiniti uz dodatni poticaj! Možete je prodati na nekoj od mnogih internet stranica s tom svrhom (I nenadano zaraditi! Možda je dobra ideja da prije točke 1, odnosno kupovine nakon plaće, "pretumbate" ormar, prodate nešto od stvari i tim novcem kupite rekvizite za daljnje pospremanje!), ili učinite dobro djelo. Poklonite svoju staru odjeću. Nekome ćete pomoći i zbog toga se osjećati odlično!
AV

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner