New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO UREDITI DJEČJU SOBU


djecja_soba1a
Od rane dobi, djeca se vole igrati u improviziranim kućicama od stolica i prekrivača, šatorima za igru i sl. Kao i odrasle osobe, imaju potrebu za svojim kutkom, "carstvom" koje uopće ne mora biti veliko, tek veselo opremljeno sigurnim namještajem, funkcionalno i u bojama koje potiču dječju maštu i zdrav razvoj.

Prilikom uređenja prostora za djecu, na umu treba imati svakodnevne aktivnosti; igru, učenje i odmor.

Posebnu pozornost treba obratiti na svjetlost - dječja soba u najvećoj mogućoj mjeri treba biti osvjetljena prirodnom svjetlošću, a naročito radni kutak.

Središnji bi prostor trebalo maksimalno osloboditi za nesmetanu igru. U tom smislu treba predvidjeti dovoljno polica i ormara za odjeću, knjige, školski pribor, igračke, sportske rekvizite i drugo.

Dječja soba treba biti prirodno ventilirana, s osiguranom ugodnom temperaturom.

Pri opremanju dječje sobe, poželjno je koristiti što više prirodnih materijala te onih koji onemogućuju nakupljanje prašine ili uzročnika alergija. Radi sigurnosti manje djece, dobro je koristiti namještaj koji ima zaobljene bridove i uglove, obrađene kvalitetnim premazima sigurnim za zdravlje.

zaobljeni_bridovi
Odaberite prirodne, lake materijale svijetlih boja. U dječjim sobama se nikako ne preporučuje težak, masivan namještaj tamnih boja. Staklo se također ni­ka­ko ne pre­po­ru­čuje u dje­čjim so­ba­ma. Na popisu poželjnih materijala su;, ive­ral, me­di­a­pan i pu­no drvo.

Pri odabiru ukrasa i namještaja uključite djecu i omogućite im da unesu što više osobnosti u svoj prostor, čak i ako to nije po vašem ukusu. Dobro uređena soba u kojoj se dijete osjeća sigurno i ugodno, poticajno će utjecati na djetetov razvoj.

Boje

Boje u dječjim sobama trebaju biti vesele i tople, upotpunjene detaljima poput animiranih likova iz bajki i crtića. Naravno, to ovisi o dobi djeteta. Slijedite djetetov ukus. Svako dijete ima svoje omiljene boje, a ukusi se često razlikuju ovisno o spolu i dobi djeteta.

Na velikim površinama kao što su zidovi, upotrijebite pastelne boje. Jake boje nisu primjerene, jer su prejak stimulans i stvaraju nemir. Izbjegavajte tamne boje i ne zaboravite da sunčane boje osvjetljavaju prostorije, a bijela boja ih povećava. Zidove možete ukrasiti raznim šablonama i sl.

zidovi_u_djecjoj_sobi1
Žarke boje koristite za manje komade namještaja, jastuke, sjedalice i druge detalje.

Dječja soba bi, bez obzi­ra na ­spol, tre­ba­la sa­dr­ža­va­ti po­ma­lo od ­svih pri­mar­nih bo­ja ­(crvena, pla­va i žu­ta) ko­je se on­da kom­bi­ni­ra­ju sa ze­le­nom. Je­dno­boj­ni in­te­ri­jer ni­je do­bar ­izbor jer bo­je mo­gu utje­ca­ti na ra­spo­lo­že­nje, pa ako je npr. sve u ze­le­noj, di­je­te mo­že po­sta­ti pre­pa­si­vno, a ako je sve u cr­ve­noj bo­ji mo­že po­sta­ti hi­pe­ra­kti­vno.

Krevet

Čvrst krevet, kvalitetna podnica i madrac su osnova za zdravo i udobno spavanje.
Postoje različite vrste kreveta. Ovisno o dimenziji dječje sobe kao i o tome je li namjenjena za jedno ili dvoje djece, možete odabrati krevet za jednu osobu, krevete na kat ili krevet s ladicom u koju je smješten dodatni krevet. Ako je prostor dječje sobe iznimno mali, postoje i rješenja sa zidnim krevetom.
Iako multipraktični kreveti svojim dizajnom mogu biti pravi izazov za kupnju, ukoliko je dječja soba dovoljno prostrana, preporuka je jednostavan, udoban, niži i dovoljno širok krevet, u kojemu će se dijete zdravo odmoriti.
Pri kupnji kreveta imajte na umu da dijete raste, dakle bolje je kupiti veći krevet koji će dimenzijama odgovarati djetetu i za koju godinu. Krevet nastojte postaviti tako da dijete vidi ulaz u sobu.

Podnica

Podnica je sastavni dio kreveta i jedan od uvjeta udobnog ležanja i spavanja. Ona omogućuje ispravan položaj tijela tijekom spavanja, regulaciju prozračivanja madraca, isparavanje vlage i dulje trajanje samog madraca. Šperploča ili dno od metalne mreže više ne zadovoljavaju standarde jer ne omogućavaju dobro prozračivanje ni ergonomski položaj tijela.
Najbolji izbor za krevet je drvena podnica sa fleksibilnim letvicama koje su učvršćene u drveni okvir koji se može namjestiti u svaki krevet.
Podnicu periodički treba pregledavati i provjeriti jesu li svi njeni dijelovi ispravni, pogotovo letvice koje se s vremenom i upotrebom mogu oštetiti. Oštećene letvice mogu se zamijeniti. Kontaktirajte proizvođača za zamjenski dio ili za pomoć oko zamjene letvica.

Podnicu redovito čistite od prašine, paučine i sl., te koliko god je moguće, spriječite skakanje po madracu (podnici), jer skakanje može uzrokovati lom letvica i ostalih dijelova podnice.

krevet_u_djecjoj_sobi_4
Madrac

 Odabir madraca ključan je za zdravi san pa tako i za razvoj djeteta. Pri kupnji je potrebno obratiti pozornost na nekoliko bitnih stvari. Materijali i tkanine trebaju biti antibakterijske i antialergijske te je poželjno da imaju certifikat koji jamči da tkanina ne sadrži kemijske spojeve koji bi mogli štetno djelovati na djetetovo zdravlje.
Veličina madraca treba odgovarati krevetu i podnici, o čemu se najbolje posavjetovati u specijaliziranim trgovinama.

Razmislite o nabavi navlake za madrac zbog udobnijeg spavanja i održavanja higijenskih uvjeta.

Jastuk i pokrivač

Jastuci za djecu i dječji pokrivači trebaju biti prozračni, sadržavati prirodne antibakterijske agense koji štite od mikroba, bakterija i alergija, trebaju biti antistatični, ne upijati neugodne mirise, imati termo-regulaciju i biti jednostavni za održavanje. Iako sve nabrojano zvuči prilično komplicirano, na tržištu su dostupni razni jastuci i pokrivači za djecu koji sadrže sva ova svojstva.

Općenito, jastuk služi da popunimo rupu između ramena i glave dok spavamo. Bebama jastuk nije potreban, a niti djetetu do dvije, tri godine. Kod kupnje se preporučuju jastuci srednjih debljina, od deset do petnaest centimetara, a ako dijete spava na trbuhu, jastuk bi trebao biti vrlo mali ili uopće nije potreban.

Najbolja tkanina za posteljinu je meki pamuk. Nastojte da posteljina bude vedrih boja i razigrana.

Radni kutak

Radni stol

Položaj i veličina radnog stola su izuzetno važni za funkcionalnost dječje sobe. Veličina radnog stola trebala bi biti barem 60 x 120 cm, a visina stola ovisi o visini djeteta. Djeca visine 100 - 115 cm trebaju stol visine 45-48 cm, a djeca visine 120 - 150 cm - stol visine 55-65 cm. Tinejdžeri koriste radne stolove visine do 82 cm. Veličina radnog stola ovisi o dobi djeteta i aktivnostima koje na njemu obavlja. Djeca koja vole crtati trebala bi imati stol oko 120 centimetara kako bi bilo dovoljno mjesta za papir i crtaći pribor. Optimalno je kada je visina stola podešavajuća, jer omogućuje rad sjedeći i stojeći, a uz to prati rast djeteta. Mogućnost nagiba radne plohe omogućuje bolji položaj tijela kod pisanja.

Osvijetljenost stola dnevnom rasvjetom izuzetno je bitna, a najbolje je kada dolazi sprijeda ili s lijeve strane (za dešnjake). Uz prirodnu svjetlost, potrebno je osigurati i stolnu lampu čiji se smjer svjetlosti može regulirati prema potrebi.

radni_stol_u_djecjoj_sobi2ajpg
Stolac

Treba voditi računa da stolac uz radni stol bude anatomski, ali i udoban, što je iznimno važno za zdrav tjelesni razvoj i vid djeteta. Djeca ne smiju sjediti pogrbljena, zbog previsokog stolca im noge ne smiju visiti u zraku te ispod radnog stola treba biti dovoljno mjesta radi cirkulacije u nogama.

Stolac treba imati naslon za leđa i podešavanje po visini, tako da noge kod koljena budu pod približno pravim kutem. Stolac bi trebao imati kotačiće, kao i mogućnost podešavanja visine i dubine sjedenja radi prilagodbe tijelu, a također treba omogućiti pomicanje čime se pospješuje cirkulacija. Važno je i pojačanje u lumbalnom dijelu. Ruke kod laktova trebale bi također biti pod približno pravim kutem. Radni stolac treba stabilno pridržavati, ali istovremeno i omogućavati povremeno gibanje i povremenu promjenu položaja tijela.

Postoje i stolci bez naslona, koji oponašaju sjedenje na velikoj loptii i primoravaju dijete da uspravno sjedi i ne savija kičmu.

Pri kupnji stolca obratite pozornost i na materijal od kojega je stolac izrađen. Izbjegavajte kožu ili skaj koji su hladni, odnosno ljeti potiču znojenje. Takav materijal niti nije prikladan za veselu dječju sobu. Odaberite prirodni materijal, koji će biti prozračan i jednostavan za čišćenje.

Ostalo u radnom kutku

Najbolje je nabaviti radni stol u sklopu kojega se nalazi i ormarić s ladicama. Uz radni stol trebaju biti postavljene police ili ormari s policama za smještaj knjiga i ostalog. Najbolje je kada dijete sjedeći uz radni stol ili u njegovoj neposrednoj blizini može dohvatiti sve potrebno za npr. učenje ili pisanje zadaće.

Uz radni stol je poželjno postaviti pano na kojem će biti raspored djetetovih aktivnosti. Na taj će način dijete vrlo jednostavno pratiti svoje dnevne obaveze. Osim toga, na panou dijete može izlagati pohvalnice, crteže, fotografije i drugo po svojoj želji.

Preporuka je da se računalo nalazi u nekom drugom dijelu stana, a ne u dječjoj sobi. Dječja soba je mjesto u kojemu bi trebalo biti što manje električnih naprava. Osim zdravog razvoja i sna djeteta, na taj način roditelji imaju kontrolu nad korištenjem televizije ili računala.

Ostala oprema

Ormar

Ormar u dječjoj sobi treba biti višefunkcionalan, jer ne služi samo za odlaganje garderobe. Ormar može biti samostojeći ili ugradbeni, klasične veličine ili niski, bitno je da je izrađen od čvrstog materijala i dobro pričvršćen. Vrata ormara mogu biti klasična ili klizna, ovisno o potrebama i mogućnostima. Prije kupnje dobro razmislite kakav raspored ćete napraviti i koje stvari ćete staviti u ormar. Police, ladice i vješalice u ormaru uredite tako da s vremenom možete mijenjati njihovu namjenu i omogućiti djetetu da samo dođe do stvari koje mu trebaju.

ormar_u_djecjoj_sobi

Spremište za igračke

Za pospremanje igračaka dobre su lagane kutije i sanduci na podu, police te serija malih ormarića. Viseće košare za sitne igračke su praktično i dekorativno rješenje. Danas mnoga djeca imaju previše igračaka koje mogu zagušiti prostor. Roditelji znaju da se dijete istodobnono igra samo s jednom, manjom količinom igračaka, stoga je poželjno da preostale pospremite i povremeno ih mijenjate. To se posebno odnosi na malu djecu koja mogu biti razdražljiva zbog prevelikog izbora i zakrčenog prostora. Potaknite dijete da prije odlaska na spavanje pospremi sobu. Sve uništene i stare igračke i knjige te preraslu odjeću bacite ili poklonite.

Ukoliko prostor ne dopušta kutije na podu, igračke možete držati u kutiji u ormaru ili u ladici ispod kreveta.

Fotelja

Fotelja je zgodan element, koji djeluje opuštajuće i dobro će poslužiti kad vršnjaci "dođu u goste".

Zavjese

Odaberite prozračne zavjese od prirodnih materijala koje propuštaju dovoljno prirodnog svjetla u sobu.

Pod

Djeca vole biti bosa. Stoga je važno da pod bude topao (najbolje parket ili laminat). Nikako nemojte odabrati keramičke pločice, koje su hladne i proklizavajuće.

Tepih

Odaberite prostirku srednje veličine koja se lako održava.

tepih

Biljke

Općenito treba izbjegavati biljke u spavaćim sobama. Dok je izložena svjetlosti, biljka apsorbira ugljični dioksid, a ispušta kisik. U tami, fotosinteza prestaje, ali disanje se nastavlja. Biljka tada koristi kisik, a ispušta ugljični dioksid. A ako baš morate, dovoljna je jedna lončanica sa zdravom biljkom koja raste uvis. Smjestite je što dalje od kreveta.


Za zdrav rast i razvoj djeteta neophodno je kvalitetno okruženje u svakom smislu. Dječja soba ovdje ima veliku ulogu. Kako dijete raste, ono ima sve veću potrebu boraviti u svojem prostoru, u kojemu je aktivno, razmišlja i odmara se. Stoga, odvojite vrijeme i sa svojim djetetom pažljivo i promišljeno uredite to važno mjesto u njegovom životu.

{lofimg src="/images/slike/krevet_u_djecjoj_sobi_44.jpg"}
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner