New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
ŠTO SVE MOŽE MAJONEZA


majoneza

Majoneza je omiljeni dodatak u sendvičima i salatama, iako je nutricionisti ne preporučuju jer sadrži veliki udio masnoće.

Ako ste se iz nekog razloga odrekli majoneze za stolom, ili je imate viška nakon proslave, pogledajte kako je učinkovito možete iskoristiti:

1. Majonezom možete lako ukloniti žvakaću gumu iz kose. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite par minuta dok njezin sastav ne prodre do vlasi. Potom nježno, gustim češljem uklonite žvakaću.

2. Prije manikure, prste umočite u posudicu s majonezom, te ih zadržite oko pet minuta kako bi nokti i kožica omekšali. Sastav majoneze sprječava i nastanak zanoktica te ubrzava njihovo zacjeljivanje. Nekoliko puta tjedno na ruke nanesite majonezu i pričekajte da je koža upije. Ako želite neutralizirati miris majoneze, ruke isperite u jabučnom octu.

3. Ako suhoj i oštećenoj kosi želite na jeftin i prirodan način vratiti sjaj, dok je kosa još vlažna, umasirajte majonezu na ispucale vrhove. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a onda kosu ponovno operite neutralnim šamponom i isperite.

4. Majoneza je učinkovita kao maska za lice, posebno za suhu kožu. Ulje i jaja koje sadrži odlično hrane kožu, a kiselina stimulira obnovu stanica kože pa služi kao piling. Nanesite majonezu na lice i ostavite da tako odstoji 20 minuta, a zatim ju isperite.

5. Mrlje i šare od pastelnih bojica (i sa zidova!), majoneza uklanja u samo pet minuta. Na svaku mrlju nanesite majonezu u tankom sloju, pričekajte da odstoji i prebrišite suhom čistom krpom.

6. Naljepnice s metalnih, drvenih ili plastičnih površina moguće je bez vidljivih oštećenja ukloniti pomoću majoneze. Postupak je jednostavan, majonezu obilno premažite preko naljepnice pri čemu će masnoća otpustiti ljepilo. Nakon toga je dovoljno krpom prijeći preko površine.

7. Mrlje od čaša na drvenom stolu uklonit će premaz majoneze. Dvije do tri žlice majoneze nanesite na mekanu krpu ili papirni ubrus pa premažite mjesto na stolu gdje su se pojavile mrlje. Lagano prstima utapkajte i pritisnite krpu na površinu stola. Ostavite da djeluje 15-tak minuta ili duže ako je potrebno. Obrišite višak majoneze i površinu usjajite krpom.

8. Kako bi riješili problem pukotina koje nastaju na drvenom namještaju, rupe ispunite majonezom i ostavite da odstoje najmanje dva dana. Potom ih očistite običnom krpom. Kombinacija ulja i proteina nahranit će i napuhnuti drvo i na taj način zatvoriti pukotine.

9. Majoneza uspješno uklanja i odbija prašinu s listova kućnih biljki. Suhu krpu umočite u majonezu i prebrišite svaki list. Na ovaj način ćete malo "nahraniti" biljku, postići sjaj i spriječiti taloženje prašine.

10. Nametnika koji se nastanjuje u vlasištu, uši i gnjide, moguće je ukloniti obilnim premazom majoneze. Prije spavanja na tjeme nanesite majonezu i dobro umasirajte, kosu prekrijte kapicom za tuširanje, ostavite preko noći i ujutro temeljito isperite. Mokru kosu raščešljajte gustim češljem.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner