New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO SE RASHLADITI BEZ KLIME


rashladite se bez klime

Mnogi su osjetljivi na klima uređaje, a ujedno se radi o velikoj investiciji. Bez obzira koji je vaš razlog za dom bez klima uređaja, u vrućim ljetnim danima i noćima jednostavno se mora pronaći način za rashlađivanje.

Donosimo vam neke od načina:
 • Ventilator
Kad je vani hladnije nego u kući (vrlo rano ujutro), stavite ventilator na prozor kako bi brže “unijeli” hladniji zrak u sobu.
 • Zamračene prostorije
Tijekom dana (od ranog jutra do zalaska sunca), prostorije na osunčanim stranama držite u sjeni. Nakon što ste rano izjutra prozračili prostorije, zatvorite prozore i spustite rolete. Ujutro pokrijte prozore na istočnoj, a iza podneva one na zapadnoj strani. Južna strana bi uvijek trebala biti zaštićena. Ovo je najvažniji korak. Ako vam se čini da je premračno, samo dobro navucite zavjese koje bi trebale biti svjetlijih nijansi (naročito bijela boja), jer one odbijaju toplinu.
 • Reflektirajuća platna
Prozore okrenute suncu prekrijte reflektirajućim platnima, kojima možete smanjiti toplinu i do pedeset posto!
 • Posuda s ledom ispred ventilatora
Stavite posudu s puno leda uispred ventilatora.
 • Stropni ventilator
Instalacija je jednostavna, a potrebno ga je tek svako toliko prebrisati krpom i ukloniti prašinu. Stropni ventilatori često dolaze s vlastitom rasvjetom i s prekidačem za ljeto – kada zrak tjera prema dolje, te za zimu – kada zrak gura prema gore.
 • Uređaji u kući
Perilice za rublje i posuđe, te pećnice, veliki su "proizvođači" topline. Uz to, vlaga pridonosi toplini zraka pa izbjegavajte sušenje u sušilici koja je prava toplinska bomba. Elektronički uređaji, poput računala, monitora, televizora i dr., toplinski su generatori, a po velikim vrućinama izbjegavajte dugo kuhanje.
 • Krevet
Topao zrak se diže prema gore. Ako je vaša spavaća soba na katu, za vrućih ljetnih mjeseci se premjestite u prizemlje, ili jednostavno krevet spustite niže, odnosno napravite ležaj na podu. Koristite lanene plahte jer su najhladnije.
 • Kada s hladom vodom i ledom
Napravite dosta kockica leda. Napunite kadu hladnom vodom, ubacite unutra što više kockica leda i širom otvorite vrata kupaone.
 • Boce sa zaleđenom vodom
Zaledite vodu u nekoliko boca što veće zapremnine. Postavite ih na razna mjesta u prostoriji u kojoj ćete boraviti. Zaleđene boce s vodom možete staviti i ispred ispred ventilatora kako biste dobili improvizirani klima uređaj. Prije spavanja, boce omotajte u ručnike i poslažite ih uokolo kreveta.
 • Mokre pamučne zavjese
Umočite pamučne zavjese u hladnu vodu, dobro ih ocijedite i ovjesite na prozore. Ovaj "trik" naročito djeluje u ljetnim noćima s laganim povjetarcem. Povjetarac njiše zavjese, pa oni rashlađuju sobu.
 • Bambus
Za vrijeme velikih vrućina, maknite debele tepihe ili ih zamijenite prostirkama od bambusa.
 • Bilje
Živite li u kući, svakako posadite ukrasno drveće ili grmlje. Ono stvara više kisika po danu i pruža hladovinu koja će spustiti temperaturu za dva do pet stupnjeva. Izbjegavajte betonske ili kamene ukrase, jer ti materijali upijaju vrućinu koju šire do kasno uvečer.

Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner