New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

SAVJETI ZA ZAPOSLENE MAJKE


zaposlena_mama

Uz malo planiranja i suradnje članova obitelji, majke si mogu olakšati obavljanje redovitih zadataka.

Ispunjavanje uloge majke uz istovremeni rad, može biti vrlo naporno. No, uz malo planiranja i suradnje članova obitelji, majke si mogu olakšati obavljanje redovitih zadataka. I to na način da se u njihovo obavljanje uključe ostali članovi obitelji, umjesto da samo traže nešto, što će smanjiti razinu stresa kod svih.

Naučite ih čišćenju

Čistite li igračke, kapute, cipele, kupite li rublje i spremate krevete? Prestanite odmah. To su stvari koje i trogodišnje dijete može napraviti samo. Kada dođete kući sve ljubazno zamolite da objese svoje kapute u ormar i spreme cipele u ormarić. Objasnite djeci da prljavo rublje ide u perilicu, a čista odjeća u ormar. Pokažite im kako da naprave svoje krevete i oduprite se nagonu da popravite nabore na plahtama nakon što su to učinili. Oni tako uče u pomažu, pa ih nemojte obeshrabriti tako što ćete im pokazati da posao nisu obavili dobro.

pospremanje

Podijelite zadatke

Zamolite djecu ili supruga za pomoć. Prije obroka, djeca mogu postaviti stol, starija djeca se mogu pobrinuti za piće, a svi mogu pomoći donijeti tanjure na stol. Naučite djecu da počiste stol, kako da si sami uzmu pahuljice ili Čokolino, te kako da napune perilicu suđa ili čak i operu suđe. Neka djeca iznesu smeće, naučite ih kako da koriste perilicu rublja i neka sami slože svoju čistu odjeću. Nagradite ih slatkišem ili nekom skromnom igračkom kako biste im pokazali koliko cijenite njihovu pomoć.

Savjet plus; 

Odlazite li na spavanje dok su npr. komadi posuđa ostali neoprani?  Činjenica je da vam ostajanje budnima desetak minuta dok se ne opere posuđe neće štetiti, a poštedjeti će vas sutrašnjeg dodatnog posla. Učinite si uslugu i odvojite kratko vrijeme za sve sitne stvari i posliće prije spavanja, zbog koji će vam jutro biti lakše i ugodnije - operite posuđe, pripremite odjeću, isprintajte dokument koji će vam trebati za rad, pripremite sve potrebno za jutarnju kavu, čaj i sl.

Isplanirajte jutro

Jutra će vam proteći lakše ako dio stvari obavite večer prije. Pripremite sve potrebno za ručak, izvadite odjeću, provjerite jesu li djeca napisala zadaću i provjerite imaju li kakvih aktivnosti nakon škole. Naučite djecu da se ujutro sama pripreme za odlazak u školu tako što ćete im izraditi listu zadataka, kao što je na primjer: oprati zube, odjenuti se, doručkovati itd.

lista

Mrsko jutarnje vježbanje se s vremenom za vas može pretvoriti u izvor dodatne energije. Kad ste u stisci s vremenom obično je vježbanje prva stavka koja se briše s popisa obveza. Međutim, istraživanja pokazuju da vježbanje tijekom radnih dana poboljšava vaše vještine upravljanja vremenom, sposobnost koncentriranja i opću produktivnost. Odaberite trenutak za vježbanje kad vam najbolje odgovara (najbolje se razgibati u jutro) i držite se rasporeda. Ako se baš nikako ne možete primorati na jutarnju tjelovježbu, barem se više krećite. Dio puta do posla prođite pješice i biti ćete aktivnije u svemu što vas čeka.

Isplanirajte si vrijeme mira


Neka svaki član obitelji provede petnaestak minuta sam nakon što stigne kući. To vam svima daje vremena da se smirite prije nego što sjednete za stol i porazgovarate o proteklom danu.

Isplanirajte si radni raspored


Ne dopustite da vam pritisak na poslu oduzme vrijeme za obitelj. Ako često radite do kasno, porazgovarajte sa šefom i kolegama i pokušajte naći način da napustite ured u 17 sati, barem na određene dane. Dogovorite se sa suprugom i pripremite se unaprijed na situaciju u kojoj će jedan od vas možda morati ostati dulje na poslu. Na taj način, vaša će obitelj znati da će neke dane biti s jednim roditeljem dok su drugi rezervirani za okupljanje cijele obitelji, te će ih više cijeniti.

Napravite i raspored korištenja suvremenom tehnologijom; odredite posebne vremenske okvire unutar kojih ćete provjeravati e-mailove i društvene mreže. Nemojte prekoračivati te okvire.


Unaprijed planirajte obroke


Organizirajte kupovinu namjernica jednom tjedno. Možete pripremiti i veći obrok, tako da dio možete zamrznuti za neki drugi dan. Neka se i djeca i suprug uključe u pripremu obroka.

kuhanje

Možete isplanirati i mjesečni jelovnik. Istraživanja pokazuju da razina stresa doseže svoj vrhunac kod većine žena oko 16 sati i 30 minuta. Zašto? Ako ne znaju što će skuhati za taj ili idući dan, to je nešto što moraju riješiti usput i na brzinu pored svih preostalih obveza koje ih čekaju do kraja dana. Kad čovjek nema plan, često se osjeća poprilično izgubljenim i počinje paničariti. Eliminirajte dnevni stres tako što ćete sjesti i isplanirati mjesečni meni. Jednom mjesečno odvojite 40 minuta za taj posao - uzmite bilježnicu, kuharice, poslužite se internetom. Odaberite jedan dan u tjednu za jednu vrstu jela - ponedjeljkom tjestenina, petkom riba, nedjeljom piletina i tako dalje.

 
 
Isplanirajte zajedničko vrijeme

Težite što više vremena provesti s obitelji. Isplanirajte zajednički odlazak u kino jednom tjedno i zajednički izlet za vikend.
Pokušajte naći i trenutke u kojima ćete se vi i suprug moći nesmetano posvetiti jedno drugome; u maženju, u razgovoru, u gledanju filma ili zajedničkoj kavi na balkonu. Tu vam može pomoći "baka servis" ili iskoristite vrijeme dok djeca spavaju.

Ostavite nešto vremena za sebe


Većina zaposlenih majki sebe stavlja na kraj, no obnavljanjem vlastite snage i mira dat će vam energiju potrebnu za obavljanje majčinskih zadataka. Stoga, brinite se i za sebe. Pođite u teretanu, posjetite muzej, popijte kavu s prijateljicama, čitajte, pišite (pisanje bloga može postati vaš hobi i "ispušni ventil) i slično. Dogovorite se sa suprugom da svatko jednu večer u tjednu može posvetiti sebi. Možete se dogovoriti da vaš suprug dio vikenda provede s djecom negdje vani i da vam tako ostavi slobodno vrijeme za vas. Masaža, posjet frizeru, kozmetičaru ili dan uživanja u bazenu i sauni, vratiti će vam snagu za samo nekoliko sati. Jednom mjesečno ili rjeđe, biti će dovoljno da se unaprijed radujete tim trenucima, a neće bitno opteretiti vaš budžet. Svojim zadovoljstvom, osvježiti ćete i odnos s vašim partnerom.


odmor

Male ženske večeri; šetnje, pričanja i povjeravanja mogu učiniti čuda za vaše dobro raspoloženje i dati vam potrebnu energiju.


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner