New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO "SPASITI" PRESOLJENO JELO


kako spasiti preslano jelo

Ponekad se ne možemo sjetiti jesmo li već, i koliko, posolili jelo, pa ukoliko ne kušamo - presolimo ga. Iskusni kuhari savjetuju da se jelo ne kuša samo netom prije nego što je gotovo, već više puta tijekom kuhanja. Isto tako, najbolja preventiva je da ne posolite jelo u potpunosti u početku pripreme. Pred kraj kuhanja dodajte soli po potrebi i ukusu.

Presoljeno se jelo, nasreću, može spasiti na ove načine;
  • Kiselina
Dovoljno je dodati malo limunovog soka ili octa, a stvar će popraviti i svježe narezana rajčica ili vino, ako recept to dopušta. Kiselina će neutralizirati sol, no oprez! Ako je jelo previše presoljeno, dodavanjem više kiseline biste mogli dobiti i preslanu i prekiselu hranu.
  • Krumpir
U jela poput variva ili juhe može se dodati krumpir koji će "pokupiti" višak soli. Ukoliko se krumpir ne uklapa u recep, nakon kuhanja ga bacite.
  • Voda ili neslani temeljac
Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca, a možete dodati i još malo povrća. Sve nastavite kuhati još desetak minuta, ali nemojte dozvoliti da tekućina ispari jer će jelo i dalje biti preslano. Ako kuhate tjesteninu, dodajte još vode ili jednostavno zamijenite presoljenu vodu.
  • Smeđi i bijeli šećer ili med
Slanost jela možete smanjiti dodavanjem šećera ili meda. Smeđi šećer će smanjiti slanoću, a neće jelo učiniti preslatkim. Okus slanosti može ublažiti i slatko vino poput Prošeka.
  • Mliječni proizvodi
Ako recept dopušta, dodajte mlijeko, vrhnje, jogurt ili drugi kremasti mliječni proizvod jer oni također neutraliziraju sol.
  • Peršin
I dodavanje peršina je dobar način za popravljanje okusa presoljenog jela, naročito umaka.
  • Pire od bijelog graha ili slanutka
Ukoliko ste presolili varivo ili sl., mogao bi pomoći pire od bijelog graha ili slanutka, koji su neutralnog okusa, a jelo će učiniti kremastijim.

Još ideja:

- Ako ste presolili meso, poslužite ga sa slabo začinjenim prilozima poput riže, krumpira, palente... Zalogaj koji se sastoji od te dvije komponente bit će izbalansiran.

- Ako ste presolili povrće, poslužite ga s blagim sirom poput Ricotte ili Mozzarelle, koji će neutralizirati višak soli.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner