New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
NAVIKE KOJIH BI SE TREBALO RIJEŠITI

lose_navike
Svaki čovjek ima barem jednu odbojnu i iritantnu naviku. I dok neki pljuckaju i grizu nokte, drugi mljackaju, kopaju nos ili glasno žvaču gumu za žvakanje. Ako ste se pronašli u barem jednoj od sljedećih navika, donosimo vam prijedlog kako je se riješiti.

 • PLJUCKANJE

Pljuckanje na ulici je grozna navika koja se u mnogim zemljama Europe kažnjava novčanim kaznama, kao i bacanje papirića i drugog smeća po cesti. Ova je navika rezervirana za mušku populaciju i može se vidjeti kod tinejdžera ili starijih muškaraca.

Rješenje: Razmislite kakav dojam ostavljate na druge ljude kad pljuckate. Ukoliko ne želite biti nekulturna osoba ili izloženi podsmijehu, odmah prekinite s tom navikom. Ta je navika obično povezana s pušenjem, pa ukoliko se još uvijek ne možete riješiti i te navike, uzmite bombon koji će vam popraviti okus u ustima i olakšati refleks gutanja.
 • ISPUŠTANJE "VJETROVA"
Vjetrovi su pojava velike količine plinova u crijevima. Ma kako bili neugodni, vjetrove ima svatko. Vjerovali ili ne, većina nas izbaci jednu do tri litre smrdljivih plinova čak 14 puta dnevno. Ali, kako time ne "ugrožavati" ljude oko nas?

Rješenje: Jedite puno voća, povrća i integralnih žitarica. Nemojte gutati zrak dok pijete i imajte na umu da pijenje kroz slamku povećava količinu zraka koju ćete progutati. Kad osjetite da biste mogli ispustiti vjetar, požurite u toalet, odnosno, na ulici se svakako sklonite na neko osamljeno mjesto.
 • PODRIGIVANJE

Iako je u nekim dalekim zemljama podrigivanje potvrda ukusnog objeda, ne zovemo uzalud te zemlje "dalekima". Prilično je odvratan zvuk koji može proizvesti ispuštanje suvišnog zraka iz želuca, a ako je zvuk popraćen miomirisima netom pojedenog obroka, na pravom ste putu da se smučite svima u vašoj okolini.

Rješenje: Jedite polako, manje zalogaje dobro sažvačite i izbjegavajte gazirana pića. Primijetite li da se broj podrigivanja povećava nakon određenih namirnica, izbjegavajte ih neko vrijeme.

 • KOPANJE NOSA

Čovjek koji zamišljeno kopa nos i zabavlja se sadržajem istog u tramvaju ili slično, prizor je od kojeg ostajemo zgađeni ostatak dana. Iako po nekima takvo "istraživanje" može biti čak korisno, suzdržite se maikar na javnom mjestu.

Rješenje: Nema vam druge nego cijelo vrijeme biti fokusirani na to gdje se nalazite i što činite. Uz to, potrudite se da u svakom trenutku pri ruci imate papirnatu maramicu. Ako je ova navika kod vas stvarno uzela maha, preporučujemo da uglavnom svoje ruke držite u džepovima, u dodiru s maramicom. Doduše, i držanje ruku u džepovima, pogotovo u društvu, se smatra nepristojnim, ali barem vi ćete biti svjesni da ste od dvije nepristojnosti odabrali onu manju.

 • GRIŽENJE NOKTIJU

Postoji li išta iritantnije od zvuka grickanja noktiju popraćenog pljuckanjem? I još kad se k tome doda grickanje kožice, dobivamo jednu od najgorih navika koja tijekom sezone gripe može biti itekako opasna.

Rješenje: Kad primaknete prste usnama, stisnite šaku i držite je tako dok vas ne prođe volja. Postupak ponovite svaki put kada osjetite poriv, a ako izdržite počastite se manikurom.

 • PUCKETANJE ZGLOBOVA PRSTIJU I VRATA

Zvuk pocketanja zglobova na prstima ili pak onih u vratu, za mnoge pored vas je grozan i vrlo iritantan. Iako vi možda u tome ne vidite problem, vrijeme je za promjenu.

Rješenje: Potražite alternativu. U trenutku kada poželite iskriviti pokoji prstić, stisnite šaku ili nabavite lopticu za opuštanje, a po pitanju vrata započnite s jutarnjim tjelovježbama ili zamolite partnera da vas izmasira.

 • "PREŽIVANJE" S GUMOM ZA ŽVAKANJE

Žvakaća guma može biti odličan saveznik protiv lošeg zadaha, ali zvučno žvakanje s poluotvorenim ustima, razvlačenje žvakače prstima te napuhavanje balona koji se glasno raspuknu, doista zaslužuje veliko ne.

Rješenje: Zapitajte se koliko vam je važno žvakanje žvakače jer je najbolje rješenje prestati žvakati, barem dok naviku ne svedete na normalnu mjeru. Potražite utjehu u bombonima i dražejama bez šećera.

 • PRIČANJE PUNIM USTIMA

Doista je odvratno biti sa sugovornikom koji priča punim ustima, pritom pljucka na vas i imate pogled na njegov potpuno ili djelomično sažvakani zalogaj. Isto tako, navika trpanja ustiju hranom izaziva daljnje neželjene posljedice poput gutanja zraka, što rezultira potrebom za podrigivanjem i ispuštanjem vjetrova.

Rješenje: Svaki put kad jedete, sjetite se kakav dojam "pretrpavanje" nekog drugog ostavlja na vas same i je li ono što želite reći baš tako važno da ne može pričekati.

 • MLJACKANJE TIJEKOM JELA

Ovo je jedna vrlo ružna navika na koju su nas upozoravali roditelji još od malih nogu, ili su barem trebali. Mljackanje, srkanje ili žvakanje otvorenih usta doista bi trebalo korigirati.

Rješenje: Snimite se dok jedete i dobro proučite snimku i zvukove koje proizvodite. Na taj ćete način podsvjesno registrirati što točno radite. Uzimajte manje zalogaje, žvačite sporije i zatvorenih usta.

 • GRICKANJE OLOVKE

Koliko puta ste vidjeli nagriženu običnu olovku i nije vam palo napamet da je uzmete u ruku. S kemijskim olovkama je malo drugačije, ali je grozno vidjeti da netko, pogotovo u uredu, slini po završetku kemijske. Osim što se radi o ružnoj navici, na ovaj se način prenose bakterije koje mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje.

Rješenje: Ukoliko ne trebate pisati, držite olovke podalje od sebe. Neka budu u držaču za olovke dovoljno blizu da ih nađete kad ih zatrebate, ali dovoljno daleko da vam ne služe za grickanje. Umjesto olovaka, posegnite za jabukom, nekom integralnom grickalicom ili bombončićem i u blizini uvijek imajte čašu vode za piće.

 • PUŠENJE

Treba li još nešto reći o tome? Smrdi, otrovno je i opasno po život, čini vas ovisnikom, skupo je...

Rješenje: Savjete kako prestati pušiti možete pronaći na svakom koraku. Na svakom koraku ne možete pronaći volju da to stvarno i učinite. Ako vam vlastito zdravlje nije dovoljna motivacija, neka vam motivacija bude zdravlje vaših bližnjih.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner