New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
ŠTETI LI DJECI KLIMA UREĐAJ?


steti li klima djeci

Klimatizacija prostora je fantastičan izum koji nam vruće, ljetne dane čini podnošljivijima. Vožnju u pregrijanim automobilima, bez klime više ne možemo ni zamisliti. Osim toga, klima uređaji nisu samo regulatori temperature već i vlažnosti zraka, koja može biti neugodna jednako kao i vrućina.

Ipak, u rashlađivanju često pretjerujemo, unatoč svakogodišnjim upozorenjima liječnika, pa i vlastitim lošim iskustvima.

Kako zdravo klimatizirati prostor, naročito ako u njemu borave djeca?
  • Očistite filtere
To je iznimno važno jer prljavi filteri mogu biti pravo "leglo" mikroorganizama (gljivica, ali i bakterija), koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, filteri su u redu, ali već poslije jedne sezone, filteri se prije prve upotrebe moraju oprati. To je posao od desetak minuta – u uputstvu možete sve pronaći.
  • Provjerite ispravnost klima uređaja
Ovo je važno za klima uređaje koji se koriste nekoliko godina. Ako primijetite neobičan miris ili zvuk nakon uključivanja, odmah isključite klimu i pozovite majstora. Najbolje bi bilo obavljati preporučene redovite servise.
  • Klima ne smije direktno puhati na čovjeka (to se naročito odnosi na djecu)
Podesite krilca ventilatora da pušu tako da u prostoriji bude ugodno, a da nitko od ukućana nije izložen direktnoj struji hladnog zraka.
  • Podesite optimalnu temperaturu
Temperaturna razlika unutra i vani treba biti pet do sedam stupnjeva. Naravno, ako je vani 40°C, tada ćete podesiti ambijentalnu temperaturu. Nemojte svaki čas paliti i gasiti klimu jer to nema smisla.
  • Iz klimatizirane prostorije nemojte izlaziti naglo (pogotovo s djetetom)
Takav izlazak može proizvesti temperaturni šok. Ako planirate izaći na duže vrijeme, barem 20-tak minuta prije izlaska isključite klima uređaj. Ako ne želite gasiti klimu, budite u drugoj, manje rashlađenoj prostoriji barem 10 minuta prije izlaska.
  • Izbjegavajte nagli ulazak u rashlađeni stan
Većina novih klima uređaja ima tajmere pa možete podesiti početak rada uređaja prije povratka kući. Bolje je po dolasku u stan uključiti klimu pa se polako rashladiti nego također doživjeti temperaturni šok.

Kako noću klimatizirati prostor

Ako živite u kući okruženi prirodom, noći su ugodne. Otvorite pozore i ugasite klima uređaj. Ako ste okruženi betonom, onda klima uređaj postavite na "sleep (ili night) mode", koji nudi većina klima uređaja.

Treba li imati klimu u automobilu?

Naravno, klima je važna na dužim putovanjima. Kao i u stanu, u novoj sezoni posjetite servis, promijenite filtere i prekontrolirajte klima uređaj. Podesite smjer hladnog zraka na način da ne puše u nikoga izravno (pogotovo ne u djecu). Prije izlaska iz automobila, ugasite klimu bar na deset minuta, a koju minutu prije napuštanja vozila otvorite prozore da bi se organizam priviknuo na vanjsku temperaturu. Temperaturna razlika između vanjskog prostora i unutrašnjosti automobila, trebala bi biti jednaka onoj u stanu, pet do sedam stupnjeva.

Ako ćete u automobilu provesti kratko vrijeme, nemojte uključivati klima uređaj. Nećete postići željenu temperaturu, a ako je dijete u automobilu, takve nagle temperaturne promjene nisu preporučljive.

Treba li klimatizirati vrtiće, škole i igraonice?

Svakako, uz poštovanje principa zdravog korištenja i održavanja klima uređaja. Loše je da neke sobe imaju, a druge nemaju klimu. Ta "nejednaka klimatizacija" može biti vrlo neugodna i ponekad opasna po zdravlje dece. Zato je centralna klimatizacija najbolja za velike objekte, ali je nažalost rijetka zbog visoke cijene.

Manji vrtići se mogu klimatizirati standardnim klima uređajima, ali je potrebno održavati približno jednaku temperaturu u svim prostorijama.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner