New
Prognoza vremena

KAD PRIJATELJI DOĐU NA IGRANJE


djecja prijateljstva

S odrastanjem, naročito ako ide u vrtić, vaše će dijete biti pozvano na dječji rođendan ili igru i isto tako će poželjeti pozvati prijatelje k sebi. To je ujedno i važan način stjecanja dobrih navika i vještina za djetetov budući društveni život. U kasnijoj predškolskoj i školskoj dobi, dijete već samo, na osnovu svojih iskustava, donosi odluku o tome s kime će se igrati, a ujedno igru više ne doživljava tako osobno. Ne uznemirava se više toliko oko događaja tijekom igre, samopouzdanije je i sposobnije kontrolirati svoje emocije. Sve ga to, naravno, čini boljim domaćinom i znatno smanjuje potrebu za vašim angažmanom.

Ako imate i starije dijete, već znate što možete očekivati kod takvih druženja, a ako se pak s time prvi put susrećete ili je vaše dijete još uvijek u fazi "nespretne" igre, donosimo vam nekoliko savjeta:
  • Broj djece
Obratite pozornost na to koliko djece vaš mališan želi pozvati na igru. Preporuka je da se radi o parnom broju djece, jer se jedno dijete može osjećati zapostavljeno. U početku je najbolje da vam u goste dođe jedno dijete, to će najvjerojatnije biti dijete s kojim se vaš mališan dobro slaže van kuće. Sada ćete imati priliku vidjeti kako to funkcionira, kakvo je vaše dijete u igri, kako se ponaša mali gost i je li uopće još vrijeme za takva druženja.
  • Postavite granice
Ograničite prostor u kojem će se djeca igrati. Jurnjava po cijelom stanu ili skakanje po vašem krevetu bi vas moglo prilično iznervirati.

Dogovorite smiju li djeca imati pristup TV-u ili računalu i nastojte da zajedničko vrijeme provedu u igri, a ne uz ekran.

Vrijedne i lomljive stvari sklonite van dohvata djece.
  • Brat ili sestra
Ako imate još djece, pogotovo ako su mađa, pobrinite se da ne smetaju igri. Zabavite ih nečim drugim.
  • Priskočite s idejama
Djeca će se najvjerojatnije lijepo sama zaigrati, ali u slučaju da ne bude tako, pripremite par prijedloga za igru.
  • Hrana i piće
Porazgovarajte s roditeljima malog gosta i doznajte što voli i smije jesti ili piti. Djeca će od uzbuđenja i igre zasigurno ogladnjeti i ožednjeti. Budite oprezni s grickalicama i slatkišima i neka ih djeca (manja) jedu pod vašim nadzorom.
  • Nadzor
Češće provjeravajte što djeca rade. To činite diskretno, ne ometajući ih u igri.
  • Ponašanje i svađe
Dijete koje vam je došlo u goste može biti naviknuto na drugačija pravila ponašanja od vaših. Pokušajte to doznati i prije nego što ćete organizirati zajedničku igru. Ukoliko vas neko ponašanje neugodno iznenadi, na blagi način skrenite pozornost djetetu na pravila vaše kuće. Isto je i s igrom. Ako je dijete započelo neku aktivnost kroz koju se potencijano može ozlijediti, dužnost vam je na to pažljivo upozoriti dijete, jer ste odgovorni za njega.

Ako primjetite da je među djecom došlo do svađe, nemojte se odmah umiješati. Možda će djeca vrlo brzo sama riješiti problem. Međutim, ako svađa već kulminira suzama ili fizičkim obračunom, prekinite je smirenim glasom i stavom. Objasnite djeci da takvo ponašanje i riječi nisu dozvoljeni i da problem mogu riješiti na lijep i smiren način. Predložite im win-win tehniku. To će im zvučati zabavno. Radi se o tehnici putem koje se sporazum može postići tako da donesu odluku koja će odgovarati i jednoj i drugoj strani.
  • Trajanje igre
Dva sata, naročito u počecima takvih druženja, će biti sasvim dovoljna.

Kad se vrijeme druženja približi kraju, obavijestite djecu da imaju još 10-tak minuta za završetak igre. Ako su djeca radila nešto kreativno, neka vaš mali gost ponese svoj crtež ili drugo, kao uspomenu na druženje. S veseljem će pokazati roditeljima što se radilo kod prijatelja i biti će manje tuge pri odlasku.
  • Pohvala
Ako je druženje proteklo bez većih ispada, pohvalite djecu. Biti će ponosna.

Više:

Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner