New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
NA ŠTO TREBA PRIPAZITI PRI UREĐENJU DOMA


obitelj boji zidove copy

Svoj ćemo dom urediti po svojem ukusu i ukusu svojih ukućana, na način da se svi osjećaju udobno. Naš životni prostor nas treba inspirirati, odmarati i stvarati pozitivno ozračje. Važno je i da dom bude uređen funkcionalno te da je jednostavan za održavanje.

Postoji nekoliko univerzalnih pravila koja nam mogu pomoći da izbjegnemo pogreške koje bi nas mogle dodatno opteretiti, vremenski i financijski;
  • Boje zidova
Prije nego počnete ličiti prostoriju, testirajte boju na zidu, na način da ćete pričekati da se boja osuši. Iako su uglavnom pravilno etiketirane, boje mogu izgledati drugačije na vašem zidu, ovisno o veličini prostorije, dnevnom svjetlu koje se mijenja i umjetnom svjetlu.
  • Mjerenje
Prije nego krenete birati namještaj, izmjerite prostoriju i zamislite otprilike kakav raspored želite. Ne zaboravite da ćete se tom prostorijom kretati, osobito ako imate malu djecu. Namještaj vam ne smije smetati, stoga se prije odlaska u trgovinu odlučite kojih će biti dimenzija. Svakako izmjerite i širinu vrata kroz koja ćete namještaj unositi.
  • Osvjetljenje
Dobro osvjetljenje je od velike važnosti za svaku prostoriju. Prirodno svjetlo se mijenja tijekom dana i kroz godinu. Odličan odabir su regulatori osvjetljenja.
  • Namještaj
Namještaj može biti prevelik ili pak premalen za prostor kojem je namijenjen. Veća prostorija zahtijeva i veći namještaj ili nekoliko komada namještaja više. Pritom pripazite na raspored, odnosno da ne smještate previše stvari na jedno mjesto.

Kauč ili slično ne treba nužno biti naslonjen na zid, pogotovo ako ćete ga smjestiti u veću prostoriju. Poigrajte se svojim kutkom za odmor, sa stolićem i foteljama, kako biste dobili željenu atmosferu.
  • Uzorci
Kontrasti uzoraka na zidovima i namještaju mogu biti vrlo efektni, ali tu je potrebno dodatno pripaziti. Naime, uz dobar odabir cijela prostorija može dobiti na dinamici i vedrini. Uz loš odabir može nastati "kaos" koji će vas umarati.
  • Materijali
Umjetna rasvjeta u trgovini može stvoriti krivi dojam o boji namještaja koji želimo kupiti. Stoga je uzorak materijala dobro pogledati na danjem svjetlu. Obitelji s malom djecom ili kućnim ljubimcima osobito trebaju obratiti pozornost na vrstu i boju materijala, te održavanje.
  • Detalji
Ponekad je prostoru dovoljno ponuditi samo jedan predmet ili mali dio uređenog prostora potpuno drugačijeg od ostatka i postići ćemo željeni efekt. Ovo je dobra tehnika i ako želimo prikriti neke nedostatke u prostoru ili dobiti na dubini, odnosno vizualno povećati prostoriju (ogledalo, jastučići drugačije boje od kauča, biljke, mali tepih, vodilice za kablove...)

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner